Assalamualaikum semua... Hari ni aku nak share resepi burnt cheesecake pulak. Tapi yang ni versi matcha. Dulu-dulu aku suka brunt cheesecake yang memang betul-betul masak. Tak suka yang lembik-lembik ni. Tapi la ni beralih arah ke yang lembik sikit. Bukan yang lembik cayaq tu naaa... Dia just lembik mcm dalam gambar tu. Makan pula dengan sos dia lagi syahdu baq hiangggg.. Untuk sos tu aku tambah double cream sebab nak bagi lagi likat. Sapa-sapa nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu. Yang kat bawah tu versi separuh adunan. Nak buat besaq boleh gandakan adunan yaaa... Byeee....
Matcha Burnt Cheesecake with Matcha White Chocolate Sauce
C&P : Tiktok nahlahrsl
250gm cream cheese ( suhu bilik )
75gm gula kastor
250ml whipping cream ( aku guna double cream )
10gm serbuk matcha
2 biji telur
1sb tepung serba guna
Cara-cara
- Pukul cream cheese dengan gula sehingga sebati.
- Masukkan telur satu persatu sambil dipukul. Sebatikan.
- Ambil 125ml whipping cream dan satukan dengan serbuk matcha. Whisk sehingga serbuk matcha larut.
- Masukkan larutan matcha kedalam adunan cream cheese dan pukul sebati.
- Masukkan lebihan whipping cream dan sebatikan.
- Ayak tepung dan sebatikan.
- Tuang adunan kedalam loyang 5 inci yang dialas dengan baking paper pada bahagian bawah dan tepi loyang. Boleh tapis adunan untuk mendapatkan adunan yang lincin. Hentak sedikit loyang.
- Bakar dalam pada suhu 220°C selama 35-40 minit.
- Bila dah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk. Simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 5 jam sebelum dihidang.
Matcha White Chocolate Sauce
60gm coklat putih
80ml susu ( aku letak 40ml susu + 40ml double cream )
1/2sb serbuk matcha
Cara-cara
- Cairkan coklat putih dengan kaedah double boiler.
- Masukkan serbuk matcha. Whisk sehingga serbuk matcha sebati.
- Masukkan susu dan sebatikan.
- Simpan dalam peti sejuk sebelum dituang atas kek supaya adunan sedikit likat.






No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...