Thursday 17 May 2018

Puding Kastard Jagung



     Assalamualaikum semua... Bertemu kembali kita hari ni ye. Setelah sekian lama tak timbul-timbul... Hihihiii... Alhamdulillah, dapat juga kita bertemu dengan bulan ramadhan kali ni... Amacam puasa hari pertama ni... Mencabar tak....? Aku kat sini mencabar jugak sebab cuaca kat sini agak panas... So, memang cepat rasa dahaga la... So, untuk hilangkan rasa penat tu, meh la kita buat puding jagung ni... Tak sabar naak rasa waktu berbuka nanti... Kalau ada sapa-sapa yang teringin nak mencuba, boleh la tengok resepi kat bawah tu... Selamat berbuka semua...




PUDING KASTARD JAGUNG
Resepi : Ana Elianas
C&P : MaDiHaA aka Ratna


Bahan-bahannya:-
1 tin jagung jenis creamy
1 tin susu cair - prefer susu IDEAL (nak wat susu lain pun boleh...tapi jenama ni cam wangi jer puding tu)
3 cawan air
1 1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan tepung kastad

Cara :
  1. Bancuh tepung kastard dengan air hingga sebati kemudian masukkan semua bahan2 lain dan bancuh rata.
  2. Masak puding dengan menggunakan api yang kecil...hinggalah masak (kental & berkilat). (MaDiHa masak guna kuali)
  3. Masukkan ke dalam loyang atau talam.
  4. Bila sejuk masukkan dlm peti sejuk sebelum dipotong.
  5. Selamat mencuba!



No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...