Monday 21 May 2018

Puding Berkuah


     Assalamualaikum dan apa khabar semua.... Masak apa hari ni untuk berbuka sat lagi... Aku cuma rajin buat yang ni jaaa.... Jadi la kann... Daripada tak ada apa langsung... Bulan puasa ni menu macam puding atau agar-agar memang best kalau dapat time berbuka tu... Tak dapat bayangkan dia mengalir dalam tekak ni.... Glurppp.... Sabarr... Hahahaa.... Macam puding berkuah ni memang sedap kalau sejuk-sejuk... Nak-nak pulak waktu tu cuaca panas... Boleh bayangkan tak... Dugaan betul lah... So, kat bawah ni ada resepi nak buat dia... Aku cuma buat separuh adunan dari resepi kat bawah tu... Dapat la dalam  7 biji kalau buat dalam acuan kecik-kecik... Selamat mencuba....




Puding Berkuah
C&P : Sinar Kehidupanku / Yatiememories

Bahan2 Utk Puding
1 cwn tepung kastard
5 cwn air
1/2 cwn susu cair
1/2 cwn gula

Cara-Cara
  1. Satukan tepung kastard bersama gula, susu cair dan air. Gaul semuanya.
  2. Masak di atas api sederhana sehingga agak pekat dan kacau sentiasa. Biasanya dlm anggaran 20 minit. Setelah agak pekat, matikan api dan tuang dlm bekas2 kecil atau loyang.
  3. Biarkan sejuk sebentar dan simpan dlm peti sejuk. Setelah beku barulah boleh di hidangkan.

Bahan Utk Kuah
1 tin mix fruits ( Boleh ganti buah laici, peach dan nanas..)
1 tin susu cair
1 tin air biasa (air masak)
1 cwn gula( terpulang pd masing2 ya..)


Cara-Cara
  1. Masak gula bersama air(sekadar gula hancur je..). Setelah itu biarkan sejuk.
  2. Setelah air gula sejuk, bolehlah tuang 2. mix fruit dan susu.
  3. Ambil puding tadi dan masukkan kedlm mangkuk...tuangkan kuah yg bercampur mix fruit.
  4. Sedap di makan ketika sejuk. Boleh juga di letak ketulan ais.

**Biasanya saya guna air masak biasa campur dngn susu cair dan gula saja. Lepas tu tuang mix fruit tadi.Gaul sebati dan letak sedikit ketulan ais. Barulah di hidangkan bersama puding kastard




No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...