Wednesday, 21 February 2018

Kek Lapis Kukus Cream Cheese Blueberry




      Assalamualaikum dan selamat pagi... Ni adalah kek pertama untuk tahun ni... Alang-alang nak buat, kita buat yang mudah-mudah dulu... Kalau ikutkan kek ni memang femes suatu ketika dulu... Masa tu tak letak blueberry kat bahagian cheese tu... Cuma plain ja... Tapi kali ni cuba yang ada blueberry pulak... Rasa dia...? Mesti lah sedap... Rugi ooo kalau tak cuba... Untuk bahagian cheese tu aku letak blueberry filling. Kalau tak ada blueberry filling boleh jugak boh jem macam resepi asal ni... Mana-mana pun boleh. Ikut selera masing-masin lahkan... Ok lah takat sini dulu noo.. Bye...





Kek Lapis Kukus Cream Cheese Blueberry
Sumber : hanamemories.blogspot.com
Sumber asal : yatiememories
C&P : HCT
Loyang 8x8x3 ( aku guna loyang bulat 8'' )

BAHAN A
250 gm cream cheese
60 gm gula halus - Ida kurangkan 40gm shj sbb letak jem blueberry
1 biji telur
1 sudu besar air
1 sudu besar tpng gandum
Ida tambah 2 sb jem blueberry ( aku guna blueberry filling )


Cara-cara
  1. Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
  2. Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
  3. Kemudian tambahkan jem blueberry..kacau sedikit
  4. Biarkan sebentar.

BAHAN B (KEK)
2 biji telur
1 cwn gula halus
1 sk vanilla
 sedikit garam
1/2 cwn air panas didih
1/2 cwn cwn susu segar/cair
1/2 cwn minyak jagung/masak
1 cwn tpng gandum*
3 sudu besar sebuk koko*
1 sudu kecil baking soda*
1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)

Cara-cara
  1. Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
  2. Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
  3. Masukkan air panas,susu dan minyak.
  4. Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
  5. Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.

CARA MEMASAK
  1. Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.
  2. Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
  3. Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil( ida tak tutup pun ) dan kukus selama 15-20 minit.
  4. Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
  5. Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil ( ida tak tutup pun ) dan kukus lagi selama 20 minit.
  6. Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.



No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...