Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.... Lamanyan aku tak bersiaran... Ada yang rindu tak... Hihihiii.... Disebabkan sekarng ni musim buah durian aku pun buat la cheese cake perisa durian... Memang sedap ooo... Macam makan ais krim kot.... Rugi kalau tak cuba... Untuk base cheese cake ni aku buat guna kek span... Kalau sebelum-sebelum ni aku suka base guna biskut. Sekaring ni pulak suka kek span... Kalau kek span macam sedap sikit... Tapi memang amik masa sikit la sebab nak sediakan kek dulu... Kalau guna biskut cepat sikit... Cuma kisar biskut bagi hancur & campur dengan mentega cair pastu padat-padatkan dalam loyang... Terpulang la nak pilih yang mana satu... Ok la, sampai sini dulu... Jangan lupa cuba tau....
Non - Bake Durian Cheese Cake
Sumber : Dapur Kak Zu
C&P : Our Journey Begins
BAHAN BAHAN
Base
200 gm biskut digestive
100 gm butter di cairkan
Hancurkan biskut dan masukkan butter cair
Tekan pada dasar loyang size 7 x 7 (nieza guna loyang bulat saiz 24cm) simpan di dalam peti sejuk selama 20 minit
( Untuk base aku guna kek span & guna loyang loose pan saiz 7 inci )
250 gm krim keju
250 gm non dairy whipping cream
230 gm isi durian
100 gm gula castor
2 sudu makan madu
2 tbsp gelatin halal
60 ml air panas
Cara-cara
- Putar whipping cream hingga kembang dan kental. Simpan di dalam peti sejuk sebentar.
- Putar krim keju , gula dan isi durian hingga kembang dan lembut
- Cairkan gelatin dengan air panas. Kacau hingga 3. gelatin larut
- Masukkan gelatin ke dalam adunan keju.
- Campurkan adunan keju dan krim putar tadi dan kacau sebati dengan kaedah kaup balik perlahan
- Tuang adunan ke dalam loyang ' loose tin ' yang bole dibuka bawahnya.
- Simpan dalam peti sejuk selama 5 jam hingga kek mengeras dengan sempurna.
tak sah entry x menggoda camnihh..huwawawa
ReplyDeleteharap bersabar la yerrr... hihiii
Deleteboleh di coba nih cake nya...
ReplyDeletesilakn..
Delete