Assalamualaikum dan selamat pagi semu... Hari ni aku nak tayang kek pisang yang dah lama dah abis... Hihiii.... Yang tinggal cuma gambar jer... Boleh la kan, buat tatapan bagi kenyang mata hangpa... Resepi kek pisang ni mudah dan ringkas ja... Lembut dan gebu pulak tu... Sesuai buat makan waktu petang-petang. Gu pulak dengan teh O, sedapnya... Selamat mencuba...
Kek Pisang
Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:
4 biji pisang emas - lecek (saya guna 5 biji)
1 cwn gula kaster
1 cwn minyak jagung
4 biji telur gred A (saya guna gred B)
Bahan ayak:
1 1/2 cwn tepung gandum
1 sk soda bicarbonat
1 sk baking powder
Bahan lain:
1 sb jus limau nipis (tak letak)
1sk esen vanila (guna vanilla extract)
Cara cara:
- Panaskan oven pada suhu 170C. Lengser mentega pada loyang. Ketepikan.
- Putar gula, telur dan minyak dlm anggaran 3-5min @ hingga putih. Masukkan pisang dan kacau rata.
- Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Kacau sebati dengan menggunakan spatula. Masukkan esen vanila, jus limau dan gaul sebati. Tuang dalam loyang dan bakar selama 40 -60 minit atau sehingga masak.
- Apabila permukaan atas telah perang, saya kurangkan suhu ke 150C. Saya bakar selama 1 jam.
saya pandai makan je. tak pandai buat. my fav cake ,oyehhh =D
ReplyDeleteye ke... blm cuba, blm tau... hihiii...
Delete