Friday, 30 October 2015

Puding Pandan Karamel




      Assalamualaikum dan selamat petang semua... Hari ni terasa cuaca agak panas sikit... Tak lambat lagi musim hujan pun dah nak mai... Walau pun panas, bila tengok kt luar ada nampak mendung. Tapi hujan tak turun... So, pakat-pakat siap sedia la untuk menghadapi banjir... Harap-harap tak banjir la ye... Apa-apa pun kena selalu la tengok ramalan cuaca... Tapi hari ni apa kata kita layan tekak kita ni dengan puding yang sangat sedap. Puding ni ala-ala puding karamel tanpa telur tu laaa... tapi yang ni ada letak jus pandan. Klau tengok warna puding ni memang sikit pucat sebab guna jus pandan asli... Pucat pun tak pa, janji sedap.....


 



PUDING PANDAN KARAMEL
Sumber dari : Mas Cotek/FB; thanks..
C&P : zaralovebaking

Bahan A :
3 sudu makan gula pasir - dimasak di dalam loyang atas api perlahan sehingga perang, ketepikan..

Bahan B :
2 cawan air
2 cawan jus pandan (dari 7 helai daun pandan)
10 gm serbuk agar-agar
1 tin susu cair
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula pasir
3 sudu besar tepung kastad
1 sudu teh esen vanilla

Loyang : 8 inci


Cara-cara 
  1. Masak kesemua bahan B sehingga mendidik/pekat.
  2. Tuangkan ke atas karamel, bahan A tadi.
  3. Setelah wap panas hilang, sejukkan di dalam peti sejuk.
  4. Setelah puding sejuk dan mengeras, terbalikkan di atas pinggan hidangan.
  5. Sedia dihidangkan...


 




No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...