Friday, 16 May 2014

Soufflé Japanese Cheesecake. Hanya 3 Bahan Sahaja...



     Assalamualaikum dan salam jumaat semua... Hari ni merupakan hari guru kepada mereka yang bergelar warga pendidik. Tak semestinya kita kena menjadi guru baru boleh sambut hari guru... Sebagai contoh guru pertama kita adalah kedua ibubapa kita sendiri... Mereka la yang mendidik kita sebelom kita melangkah ke gerbang persekolahan dan berjumpa dengan seorang pendidik yang bergelar guru... Bersempena hari guru ni, aku pun nak ucapkan selamat hari guru... Terkima kasih kepada warga pendidik yang telah mendidik aku dari tadika hingga la ke tingkatan enam... Jasamu tetap ku kenang... Sekarang ni pun aku masih lagi berguru... Nak tau sapa...? Semestinya kepada bloger-bloger masakan yang dah menjadikan aku semakin mahir bila mem'baking' ni. Antaranya kak ita, kak wan, mat gebu & kak yatie jangan marah ye blogger-bloger yang lain kalau aku tak sebut nama... Mereka ni la yang menyumbang ilmu kepada orang macam aku yang asalnya tak kenal dunia masakan... Walaupun bukan belajar secara berhadapan, hanya rujukan melalui alam maya. Alhamdulillah, semakin hari semakin mahir aku dalam dunia baking ni... Terima kasih semua... Berbalik kepada resepi hari ni, aku ada mencuba Soufflé Japanese Cheesecake. Yang bestnya hanya menggunakan tiga bahan sahaja... Memang kena cuba... Boleh la save bajet sikit... Hihihii... Kek yang aku buat ni nampak berkedut la pulak. Tak mau nak lincin... Tak pa la, janji menjadi... Kalau nak sedap makan dengan blueberry topping... Perhhh, mantap habis.... Selamat mencuba...










3 Ingredients Soufflé Japanese Cheesecake

Ingredients:
-125g cream cheese, cut into cubes, soften at room temperature
-120g white chocolate, break into pieces (I used Ghirardelli white chocolate chips)
-3 extra large eggs, cold, separated (I used 4 eggs with 60g yolks, 140g whites)
-1 teaspoon vanilla extract (optional)


Method:
  1. Line the base of a 7" round cake pan(fixed base) with parchment paper and grease the sides with butter, set aside.
  2. Separate the eggs and leave egg whites to chill in the fridge until ready to use, this helps ensure a more stable meringue.
  3. Fill a saucepan with water to about half full. Bring the water to a full boil. Turn off the heat. Place white chocolate chips in a large mixing bowl and set it over the saucepan (make sure the bowl is bigger than the sauce pan). Stir chocolate till smooth.
  4. Add cream cheese and mix till smooth.
  5. Remove mixing bowl from the saucepan. Add the egg yolks, with a balloon whisk, whisk to combine. Add vanilla extract (if using), whisk to combine, set aside.
  6. In a clean, dry mixing bowl, beat egg whites with an electric mixer until the egg whites reaches the stiff peak stage. (Take care not to over beat the egg whites. Since there is no sugar added, it takes a very short time to reach the stiff peak stage.)
  7. Add the beaten egg whites into the cream cheese mixture in 3 separate additions, each time fold with a spatula (I used a balloon whisk) until just blended.
  8. Pour batter into the prepared pan. Tap the pan lightly on a table top to get rid of any trapped air bubbles in the batter.
  9. Place cake pan in a baking tray. Fill the baking tray with some hot water.
  10. Place on lower rack of the oven and bake at 170 degC for 15mins. Lower the temperature to 160 degC and bake for another 15 minutes. Turn off the oven temperature and leave the cake inside the oven for another 15 minutes.
  11. Remove cake pan from oven and leave the cake to cool before unmolding. Refrigerate for about 2 to 3 hours. Dust with icing sugar if desired.







Selamat Hari Guru



4 comments:

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...