Friday, 12 December 2025

Kek Carrot


     Assalamualaikum dan selamat malam semua. Malam ni aku nak update resepi kek carrot. Yesss... Aku memang suka kek carrot. Kali ni ada tambahan kismis dalam kek tu. Rasa dia OK, ada penambahan rasa manis kat situ. Cuma masalah dia bila nak potong kek dia banyak sangkot kat kismis tu. Potongan kek memang nampak tak kemas la. Tak pa, janji sedap. Macam biasa, kek carrot aku memang tak letak mana² rempah pun sebab aku tak suka. Untuk deco kali ni saja la buat lukis² bentuk carrot atas kek tu... Boleh la kaaannn... Sapa yang nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu.. Byeee...

Kek Carrot
 
 Kek Carrot
C&P : Aznie Khasri ( cookpad )
 
 1 1/2 cawan tepung gandum
 1 sudu kecil serbuk penaik
 1 sudu kecil soda bicarbonate
 1 sudu kecil serbuk kayu manis ( aku xletak )
 1 sudu kecil garam
 2 biji telur
 1 1/4 cawan gula halus ( aku guna gula perang )
 1 cawan lobak merah ( diparut )
 1/2 cawan nenas dalam tin ( potong dadu & toskan )
 1/2 cawan minyak jagung/minyak masak
 1 cawan walnut ( bakar kejap kemudian cincang kecil )
 1 cawan kismis ( aku guna kismis hitam )
 
 Cara-cara
  1. Dalam 1 bekas, pukul telur hingga sebati jgn kembang2 ye...masukkan gula, lobak & nenas gaul sehingga sekata.
  2. Dalam bekas lain ayak tepung, soda, baking powder dgn serbuk kayu manis dan campurkan garam.
  3. Masukkan dan gaul adunan tepung (2) tu ke dalam bekas adunan (1) sedikit demi sedikit bagi sebati dan masukkan kekacang & kismis..
  4. Last masukkan minyak.. sebatikan sedikit demi sedikit..
  5. Sediakan 4 biji loyang 6 inci Dan bahagi adunan kek sama banyak.
  6. Panaskan oven 170 °C bakar selama 30 minit atau hingga masak.

Cream Cheese Frosting

250 g cream cheese
250 g butter ( aku letak 350gm )
1/4 cawan gula aising ( aku letak 1/3 cawan )
 
Cara-cara
  1.  Ayak gula aising. Satukan semua bahan dalam mixing bowl. Pukul sehingga semua bahan sebati.
  2. Sedia disalut pada kek. 



Cara Melapis Kek
  1. Letak sekeping kek atas papan kek. Paipkan cream cheese frosting. Ratakan. Letak sekeping kek lagi. Ulang hingga lapisan kek yang terakhir.
  2. Salut seluruh kek dengan baki cream cheese frosting.
  3. Salut tepi kek dengan kacang walnut yang dicincang kasar jika suka. 
  4. Jika ada lebihan cream cheese frosting, boleh buat corak carrot pada kek.
  5. Sejukkan dahulu kek sebelum dipotong 


No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...