Saturday 1 January 2022

Carrot Walnut Cake

Carrot Walnut Cake


     Assalamualaikum semua... Ni kek birthday kak aku yang kedua. Kek ni nampak simple ja, tapi sedap. Sebab apa aku kata simple, sebab dia tak letak banyak bahan. Selalu ada letak nenas. Yang letak nenas pun sedap kat mulut aku ni. Dah macam-macam versi carrot cake yang aku cuba. Untuk carrot cake ni aku tak letak langsung apa-apa rempah dalam kek ni. Sebabnya aku tak berapa suka bau kek yan ada bau rempah ni. Bukan tak minat langsung sampai tak boleh telan. Tapi agak kurang berminat. Kalau dapat kek yang ada rempah ni memang lambat habis. Makan tetap makan... Tapi nak habiskan satu slice tu memang lambat... Kalau orang belanja carrot cake yang ada rempah ni aku tetap makan. Jangan risau... Untuk cream cheese frosting tu aku tak ikut resepi asal. Yang tu aku guna resepi sendiri.... Kalau ada yang teringin nak mencuba resepi carrot cake ni boleh tengok resepi kat bawah tu... Bye...
 
 

Carrot Walnut Cake

 
Carrot Walnut Cake

1 and 1/2 cups (180g) all-purpose flour
1 and 1/2 teaspoons baking soda
1 and 1/2 teaspoons ground cinnamon ( tak letak )
3/4 teaspoon ground nutmeg ( tak letak )
3/4 teaspoon ground allspice ( tak letak )
1/4 teaspoon salt
1 and 1/2 cups (300g) granulated sugar
1 cup + 2 Tablespoons (245g) vegetable oil ( aku guna minyak jagung )
3 large eggs
1 pound (454g) carrots peeled and shredded/finely processed
3 ounces walnuts finely chopped

Instructions
  1. Preheat the oven to 350ºF (177ºC). Grease and flour two 8" round cake pans, or use homemade cake release. Set aside.
  2. In a medium size bowl, whisk together the flour, baking soda, cinnamon, nutmeg, allspice, and salt. Set aside.
  3. In a large bowl, whisk together the sugar and vegetable oil until completely combined. Whisk in the eggs one at a time until everything is incorporated.
  4. Pour the dry ingredients into the wet ingredients and stir with a spatula until batter starts to come together. Add the carrots and the walnuts and continue to mix until everything is evenly combined.
  5. Pour the batter into the prepared pans and bake for 30-34 minutes, or until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean. ( Cara aku pula, bahagi adunan sama banyak kepada 4 bahagian dan bakar satu persatu selama 20 minit atau sehingga kek masak) Allow to cool completely on a cooling rack before removing from pans and assembling.


Carrot Walnut Cake


Cream Cheese Frosting

250gm mentega ( lembutkan )
250gm cream cheese ( lembutkan )
180gm gula aising ( diayak )

Cara-cara
  1. Pukul mentega bersama gula aising hingga putih dan gebu.
  2. Masukkan cream cheese dan terus pukul hingga sebati dan tidak berketul.
  3. Apabila adunan sudah sebati, bolehlah dilepa pada kek.

Carrot Walnut Cake


Cara melapis kek
  1. Letak sekeping kek atas papan kek. Ratakan cream cheese atas kek. Kemudian letak sekeping lagi kek.Ulang hingga kepingan kek yang terakhir.
  2. Salut seluruh kek dengan cream cheese.
  3. Jika suka boleh salut keliling kek dengaan kacang walnut.
  4. Sejukkan dahulu sebelum dipotong.

Carrot Walnut Cake

No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...