Assalamualaikum dan selamat petang semua... Menu apa untuk berbuka petang ni...? Aku awal-awal bulan puasa ni rajin la buat puding atau agar-agar... Teringin jugak la nak buat kuih, tapi tak sampai seru lagi... Tunggu la lepas ni kot baru rajin nak buat... Berbalik pada menu aku pulak, nampak menggoda tak....? Sangat menggoda kan... Nak-nak bulan puasa nii... Dugaan sungguh tau... Mudah ja nak buat puding ni... Cuma kena buat adunan jelly tu la dulu... Dah siap potong kecik-kecik boh dalam loyang terus masak adunan susu dan tuang dalam loyang... Mudah kan... Aku buat dalam loyang 8x8 inci & guna acuan kecik dalam 5 biji... Comel jugak kalau letak dalam acuan kecik ni... Tapi banyak kerja la sikit sebab nak tuang satu-satu... Kalau malas terus buat loyang besar... Habis cerita... Ok la, kot ada yang teringin nak buat boleh tengok resepi kat baewah tu.... Selamat berbuka....
Jelly Milky Pudding
C&P : Che CT
C&P : Che CT
1 bungkus agar-agar plain - 8 gm
120 gram gula pasir - sesuai rasa
4 cawan susu cair
1/2 cawan air
1 bungkus jelly serbuk Konnyaku
200 gm gula pasir
1000 ml air
pewarna hijau, oren, ungu dan biru
- Sediakan acuan yang sesuai dan basahkan sedikit dengan air dan ketepikan.
- Masak jelly serbuk seperti yang disaran dalam bungkusan dan kacau sehingga mendidih. Bahagikan kepada 4 bahagian dan letak pewarna yang digemari. Biarkan sejuk dan dipotong kiub, ketepikan.
- Masak pula puding susu dengan api sederhana dan kacau sentiasa sehingga mendidih. Angkat.
- Letak sebahagian potongan jelly kiub didalam acuan, sendukkan perlahan-lahan adunan puding susu diatasnya, biarkan sekejap hingga permukaan puding susu berkulit sedikit.
- Letak lagi potongan jelly di atas puding susu dan tuangkan perlahan-lahan lagi puding susu dan ulang proses tersebut sehingga adunan puding susu yang terakhir menutupi keseluruhan jelly. Tunggu hingga pudding suam sebelum dimasukkan dalam peti sejuk. Hidangkan ketika dingin.
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...