Tuesday 3 May 2016

Puteri Ayu Cheese



  Assalamualaikum semua.... Dah lama aku tak buat kuih ni... Alang-alang dah nak dekat dengan bulan ramadhan ni, boleh la cuba-cuba buat... Kalau sapa yang rajin boleh buat jual masa bulan ramadhan ni... Kuih puteri ayu ni rasanya boleh dikatakan versi moden la... Sebab apa, selalunya orang letak kelapa parut. Tapi yang ni letak adunan cheese... Memang sedap... Lemak-lemak cheese.... Memang kena cuba tau... Ok la, meh tengok resepinya...




Sumber : FB/ResipiTurunTemurun (Hasnah Zakaria)
C&P  : zaralovebaking



Bahan-bahan :
2 biji telur
1 cawan gula kastor
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan/susu cair
1 tsp. ovalet
Pewarna pilihan
Perisa ikut citarasa (optional)

Bahan Cream Cheese :
250 gm cream cheese
80 gm gula kastor
25 ml air
20 gm tepung gandum
1 biji telur

Satukan kesemua bahan cream cheese dan pukul menggunakan mixer hingga sebati... siap & ketepikan sebentar.

Cara Menyediakan Puteri Ayu :
  1. Pukul gula dan telur hingga kembang. Masukkan ovalet dan pukul lagi.
  2. Masukkan tepung, santan atau susu cair, pukul lagi hingga sebati. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan.
  3. Isikan cream cheese ke dalam acuan, kukus selama 2 minit, kemudian letakkan adunan berwarna dan kukus lagi lebih kurang 7 - 10 minit dengan api sederhana.







2 comments:

  1. mesti sedap ni syapex coz ada cheese besttt boleh kaknoor mencuba nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. puteri ayu moden...
      hihiii...
      blh cuba time bln puasa nanti...

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...