Thursday 24 July 2014

Tat Keju Nenas



     Assalamualaikum semua... Hari ni update resepi biskut raya lagi. Kali ni masih tat nenas. Tapi tat ni istimewa sikit sebab ada letak cheese... Lagi mewah rasa tat nenas ni... Rasa lemak-lemak masin cheedar cheese memang buat tak senang duduk bila dapat rasa tat ni masa lepas berbuka puasa.. Sekali makan mesti nak lagi... Untuk inti tat ni aku masih guna jem nenas yang siap dibeli kat kedai bakery... Kalau buat ikut resepi yang disediakan pasti lagi sedap sebab dalam inti tu pun letak cheese jugak... Lepas-lepas ni boleh la try resepi inti tu pulak... Tu pun kalau rajin lah kann... Ok la jom tengok resepinya... Oh ya... Resepi lepas ni pun pasal tat jugak... Tunggu tau... Jeng, jeng, jeng....




TAT KEJU NENAS
Sumber : Sedap
C&P : Rahel

Bahan inti Nenas:
-450g nenas,parut
-125g gula pasir
-1/8 sudu teh garam
-3 kuntum bunga cengkih
-3 cm kulit kayu manis
-25g keju cheddar-diparut
-1 sudu teh jus lemon

Cara-Cara
  1. Masak nenas sampai air meresap.Masukkan gula pasir,garam,cengkih dan kayu manis.
  2. Masak lagi sambil dikacau hingga kering.Tambahkan keju parut dan jus lemon.Gaul rata.
  3. Dinginkan.Bentuk bulat-bulat kecil.



Bahan Kulit:
-150g mentega tanpa garam
-50g marjerin
-50g gula aising
-1/4 sudu teh garam
-2 biji kuning telur
-225g tepung paling halus
-35g tepung jagung
-25g tepung susu
-50g keju cheddar-diparut halus

Bahan untuk egg wash:(gaul rata)
-2 kuning telur
-1 sudu teh susu cair

Bahan untuk tabur:
-50g keju cheddar-disagat


Cara-Cara
  1. Kulit:pukul mentega,marjerin,gula aising selama 30 saat.Masukkan kuning telur.Pukul rata.
  2. Tambahkan tepung paling halus,tepung jagung dan tepung susu sambil digaul rata.Tambahkan keju parut.Gaul rata.
  3. Ambil adunan kulit sebesar ujung ibu jari.Bulatkan.Leperkan.Beri inti nenas.Bulatkan kembali.
  4. Letakkan di Loyang yang sudah digris dengan marjerin atau alas Loyang dengan baking paper.
  5. Bakar tat pada suhu 150'C guna api bawah selama 25 minit sampai setengah masak.
  6. Keluarkan tat dari oven.Biarkan suam.Oles dengan kuning telur,tabur keju parut.
  7. Bakar kembali tat pada suhu 150'C selama 20 minit sampai masak.




Catatan by Rahel:
  • Inti nenas:Rahel guna inti nenas tanpa keju,beli dekat kedai bahan-bahan bakery.
  • Egg Wash:Rahel letak sikit pewarna lemon yellow untuk kaler kuning yang cantek.
  • Kulit/doh:Rahel guna butter salted jadi tak payah letak garam lagi.Doh sangat lembik,sebaiknya disimpan dalam peti sejuk 10-15 minit sebelum diberi inti untuk memudahkan kerja2.Kalau ada bilik berhawa dingin lagi baek...hehehe
  • Masa membakar:Rahel bakar tat pada suhu 150'C guna api atas n bawah selama 15 minit.Kemudian keluarkan tat dari oven dan biarkan suam baru oles dengan kuning telur & tabur keju cheddar parut.Bakar lg 15-20 minit api atas n bawah pd suhu 150'C.
  • Untuk 1 adunan Rahel dapat 100++ tat keju nenas.Sedap banget.








No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...