Monday 5 August 2013

Kek Lapis Asam Manis Pelangi Senja



    Assalamualaikum semua... Kembali lagi dengan kek lapis asam manis. Sebelum posa hari tu aku dah try buat, tapi bukan resepi ni. Sedap jugak. Yang ni pun sedap. Kek lapis asam manis yang ni tak guna tepung pun. Cuma ganti dengan serbuk biskut marie yang dah dikisar. Tak sangka noo, biskut marie ni pun boleh buat kek. Pasal tajuk tu aku saja-saja letak. Kalau tengok ton warna tu macam waktu matahari nak terbenam. Tak pun dekat-dekat nak senja. Kalau nak cerita pasal rasa pulak, memang tak sangkal lagi... SEDAPPP...  Memang kena cuba. Resepi ni pun aku amek kat dapur DJ. Amik resepi ni sekali dengan resepi kek lapis cadbury hari tu jugak.... Jom kita pakat melapis kek...





Kek Lapis Asam Manis Pelangi Senja

bahan-bahan : 1/2 adunan loyang 6" x 6" x 3"

-5 biji telur A
-150g tepung biskut marie (biskut marie dikisar halus, diayak dan kemudian barulah ditimbang)
-250g mentega berkualiti/pure creamy butter
-1/2 sudu besar ovallete
-38ml air sejuk (dari peti ais)
-1/2 sudu kecil esen vanilla
-50g gula kastor
-150g susu pekat manis
-haw slice/ hawflake secukupnya
-1 sudu besar pes pandan cap Koepoe-Koepoe(boleh juga menggunakan pes pandan jenama lain) [ tak letak ]
-sedikit pewarna kuning telur (DJ menggunakan pewarna Star Brand) [ aku guna merah ,oren dan kuning ]


cara-cara :
  1. Pukul telur, gula, esen vanilla, air sejuk, tepung biskut marie dan ovallete hingga kembang.
  2. Dalam bekas yang lain, putar mentega dan susu hingga putih berkrim.
  3. Kemudian satukan langkah 1 dan 2. Putar sebati dengan menggunakan kelajuan paling minima.
  4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Lebihkan sedikit untuk adunan kuning. (bubuh pes pandan dan pewarna kuning) [ aku bahagi kepada 3 bahagian sama banyak dan letak pewarna merah, oren dan kuning ]
  5. Sementara itu, panaskan oven pada suhu 180-200C atau mengikut kepanasan suhu oven masing-masing. Sediakan loyang yang telah disapu mentega dan dialaskan dengan kertas minyak/baking paper.
  6. Masukkan 3 sudu makan adunan untuk lapisan kuning ke dalam loyang dan ratakan. Kemudian grill/bakar sehingga keperangan (lebih kurang 5-7 minit). Setelah masak, keluarkan dari oven. sekiranya lapisan nampak tidak sekata, tekankan perlahan-lahan dengan alat penekan kek. Setelah itu, tuangkan lagi adunan kuning dan ratakan. Buangkan gelembung/bubble jika ada atau hentak-hentakkan sedikit loyang tersebut sehingga bubble pecah dan adunan nampak licin. Barulah dimasukkan semula ke dalam oven dan bakar hingga perang. (ini untuk memastikan kek tidak berlubang-lubang dan lapisannya cantik sekata) [ Masukkan 3 sudu makan adunan untuk lapisan merah ke dalam loyang dan ratakan. Kemudian grill/bakar sehingga keperangan (lebih kurang 5-7 minit). Setelah masak, keluarkan dari oven. sekiranya lapisan nampak tidak sekata, tekankan perlahan-lahan dengan alat penekan kek ]
  7.  Buat lagi untuk lapisan kuning hingga menjadi 3 lapisan. Untuk lapisan yang ketiga, susunkan kepingan hawflake secara rawak atau mengikut citarasa. Kemudian bakar hingga perang(x perlu ditutup dengan adunan). Kemudian masukkan lapisan hijau dan ulangi proses hingga habis. (PASTIKAN ADUNAN SENTIASA DIKACAU SEBATI DENGAN SENDUK/SPATULA/SUDU SEBELUM MELAPIS). [ Buat lagi untuk lapisan merah dan susunkan kepingan hawflake secara rawak atau mengikut citarasa. Kemudian bakar hingga perang(x perlu ditutup dengan adunan). Kemudian masukkan lapisan merah dan ulangi proses hingga habis menjadi 4 lapisan. Sambung untuk adunan lain dengan kaedah yang sama ]
  8. Guna api atas dan bawah untuk lapisan pertama dan lapisan seterusnya menggunakan api atas sahaja sehingga habis. (Jika kek kurang masak, bakar untuk keseluruhan dengan memnggunakan api atas dan bawah selama 7-10 minit dengan suhu 140C-160C)
  9. Setelah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan kek terlebih dahulu sebelum dipotong. Untuk menyimpan lebih lama, balutkan kek dengan plastik dan simpan di dalam bekas kek. Kemudian disejukkan ke dalam peti sejuk.






Nota :


***kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing. Jadi sila adjust sendiri.

***loyang digriskan dan dialas dengan kertas minyak. (keliling loyang BOLEH DISAPU ATAU TIDAK DISAPU dengan mentega)

***Setiap kali menggunakan telur, pastikan dibuang tali pusatnya agar kek tidak berbau hanyir telur.

***sukatan gula mengikut citarasa masing2 ye. Kalau suka manis, letaklah dlm 150g. Kalau tak suka manis, bolehlah dikurangkan ke 100g shj.

***mentega berkualiti contoh : SCS, Golden Churn, Tatura, Cow Head, Anchor dsbnya (DJ kurang gemar menggunakan Buttercup)

***semakin lama kek disimpan, semakin moist rasanya.

***Simpan ke dalam peti sejuk supaya dapat bertahan lama.

***jika lapisan kek terlebih bakar dan kelihatan hangus dan kering, sapukan permukaannya dgn jem atau mentega.




2 comments:

  1. maaf bertanya kek lapis ni buat untuk makan sendiri ka atau untul jual sama?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bt masa ni cuma untk makan sdiri ja...
      nk jual x berapa yakin lg...

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...