Saturday 2 January 2021

Strawberry Shortcake



     Assalamualaikum semua... Haa... Ni kek kedua untuk birthday kak aku... Kek simple ja... Kalau tengok bahan-bahan pun mudah nak dapat... Yang penting buah strawberry tu kena yang fresh.. Kalau tak nanti kek tu macam berair kat buah tu... Memang sesuai kalau kek fresh cream gabung dengan buah strawberry... Buah strawberry kan masam-masam manis, ganding pulak dengan fresh cream yang sememangnya dah manis, so hilang la sikit manis tu bila gigit buah strawberry. Kalau ikutkan kek ni la paling mudah dan cepat siap... Kalau ada yang nak mencuba boleh tengok resepi kat bawah tu....





STRAWBERRY SHORTCAKE

Bahan-bahan (loyang 18cm) ( 7 inci )
3 biji telur (size M)
90g gula
80g tepung gandum - ayak
30g butter - cairkan ( ganti minyak jagung )
1sb susu segar ( ganti air kosong )

Syrup
30g gula
60ml air panas
satukan bahan hingga gula larut

Cream/Filling
400ml whipping cream (non diary whipping cream / fresh cream ) ( aku letak 500 gm fresh cream )
30g gula ( xletak )
300g strawberry - separuh potong dan separuh hiasan


Cara-cara
  1. Panaskan oven suhu 170.
  2. Pukul telur hingga berbuih. Masukkan gula dan terus pukul hingga kembang putih dan gebu.
  3. Masukkan tepung dan susu segar. Kaup balikkan hingga sebati. Last sekali masukkan butter cair. Gaul sebati. Alas loyang dengan baking sheet. Tuang adunan ke dalam loyang dan spraykan (guna air biasa) bahagian atas kek supaya apabila masak permukaan kek kelihatan cantik dan tak kering. Bakar selama 30min. Sejukkan dan tanggalkan baking sheet tadi.
  4. Untuk membuat filling - Putar whipping cream dan juga gula hingga putih gebu. Jangan over mix yer.. ketepikan. *jika guna non diary whipping cream rasanya tak perlu tmbh gula sbb dah ada gula.
  5. Bila kek dah sejuk, belah tengah kepada dua/tiga bahagian. Sapukan atas kek dengan syrup menggunakan brush hingga lembab. Kemudian sapukan cream. Taburkan strawberry yg telah dipotong dua. Letak lagi cream menutupi strawberry. Tutupkan lagi dgn kek. dan ulang langkah tadi (sapu syrup dan buh cream). Jika buat dua lapis, memadai sekali sajer sapu syrup, cream dan stroberi.
  6. Sapu keliling kek dengan cream. dan hiaskan ikut suka.
  7. Sejukkan baru potong.



No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...