Salam semua... Hari ni nak tayang kek carrot pulak... Sangat sedap kek ni... Dengan lemak-lemak kacang walnut, tambah lagi lemak cream cheese memang tak tahan nak makan kek ni. Huhuhuu.... Kalau tengok resepi tu agak risau jugak nak buat sebab letak oat kan... Apa rasa agaknya... Tapi kata kak ita kek ni sedap dan sangat moist. Memang tak rugi kalau cuba buat. Asalnya resepi ni kat CMG. Kalau resepi asal, tak letak oat tapi letak kelapa kering. Pas tu kak Jee ganti oat... Memang menarik kan... Kalau kita tengok resepi ni kaya dengan bahan-bahannya macam kekacang, nenas dan oat tu sendiri.... Tapi bahan rempah tu aku tak letak sebab aku tak berapa suka kek yang ada bau kulit kayu manis dan buah pala ni... Kalau makan kek ni memang tak mau berhenti... So, kalau sapa yang nak mencuba boleh la tengok resepi ni yee...
Carrot Oat Cake
Sumber 1 : CMG
Sumber 2 : Kak Jee
C&P : Kak Ita
Bahan2nya:
-1 cawan tepung gandum * [ guna tepung kek ]
-1 sudu kecik baking powder * ita guna double action BP(atas saranan kak Jee)
-1/2 sudu kecik soda bicarbonate *
-1/2 sudu kecik garam *
-1 sudu kecik serbuk pala [ tak letak ]
-1 sudu kecik serbuk kayu manis [ tak letak ]* (semua bertanda * disatukan & ayak)
-2 biji telor gred A
-3/4 cawan minyak jagung (kjee guna canola)
-3/4 cawan gula halus (kjee guna gula perang)
-1 1/4 cawan carrot sagat ( guna kitchen paper towels untuk perapkan airnya)
-1/2 cawan nenas tin (cincang kasar2 & toskan)
-1/2cawan oats [ aku guna rolled oats ]
-1/2 cawan gajus - ita guna pistachio (bakar sekejap) [ aku guna walnut ]
Cara membuatnya:
- Panaskan oven 180C. Kemudian ambil loyang empat segi 7x7inci dan letak sedikit minyak dan dialaskan dengan kertas minyak. Jika tidak, tabur sedikit tepung setelah diminyakkan acuan itu.
- Telor dicampur bersama minyak dan gula. Dikacau kira2 lima minit hingga sebati. Kemudian masukkan semua bahan yang telah diayak. Kacau hingga sebati guna spatula. Kemudian masukkan oats, carrot dan nenas dan gaul lagi dengan spatula. Akhir sekali masukkan kacang gajus yang telah diramas sedikit hingga pecah2.
- Tuang ke dalam acuan dan masukkan ke dalam oven. Bakar selama 45 minit hingga 1 jam.
Bahan cream cheese topping:
-1/2 ketul mentega [ aku letak 250gm ]
-1/2 ketul philadelphia cream cheese
-beberapa titis vanilla
-3 sudu besar gula icin
-2 sudu besar whipping cream - ita tambah [ tak letak ]
Cara membuat cream cheese topping:
- Satukan semua bahan2 dan putar sampai sebati dan halus. Kjee putar guna tangan. Kemudian sapu atas kek yang telah disejukkan terlebih dahulu. jika terlalu pekat dan susah nak disapukan atas kek, tambahlah sedikit susu segar.
Selamat mencuba..
salam syapex..
ReplyDeletewah, kek carrot tu memang menggoda..sya pun memang carrot cake lover..sedap, apalagi dengan cream cheese tu..memang x berenti makan..hehe..
mcm kena pukau klu mkn kek yg bercheese ni...
ReplyDeletex leh nk benti...
hehehee...
wah sedapnya...
ReplyDelete