Assalamualaikum dan selamat pagi semua.... Selamat pagi...? Mau tak pagi, dah pukul satu lebih dah... Nak buat macam mana... Waktu-waktu ni ja aku sempat nak update blog... Tak kisah la, janji sempat update jugak kan... Untuk biskut ni memang sangat senang, cuma tekap bentuk jejari dan salut dengan coklat perisa strawberry. Coklat strawberry tu yang buat biskut ni sedap... So, kalau ada peminat coklat boleh la cuba. Selalunya kita makan biskut yang salut coklat biasa ja, tapi yang ni salut coklat perisa strawberry. Lagi la istemewa... Memang kena cuba... Pastu salut pulak dengan bread crum... Lagi la rangup biskut ni... Resepi ni aku amek kat K1... Terima kasih K1 sebab kongsi resepi ni... Jom kita tengok resepi kat bawah ni...
Biskut Strawberry Fingers / Strawberry Fingers Cookies
C & P : Kak Wan
Bahan A
-250gm mentega
-10gm shortening
-150gm gula kaster
-1 tsp strawberry emulco
-1/4 tsp pewarna pink/merah
-50gm serbuk badam/serbuk gajus
Bahan B
-300gm tepung red rose
-40gm tepung kentang
-50gm susu tepung
-50gm tepung jagung
Hiasan
-coklat masakan Strawberry pink atau (coklat masakan putih + pewarna pink + strawberry emulco)
-breadcrumb putih
Cara-cara
- Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh.
- Canai dan terap dengan acuan di sukai.
- Bakar pada suhu 140C selama 30 minit.
- ejukkan biskut dan celup dengan coklat masakan yang di cairkan secara double boiler dan golekkan biskut ke dalam breadcrumb.
Wangi dengan aroma strawberry
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...