Saturday 27 May 2017

Agar-agar santan sirap rose


      Assalamualikum semua... Macam mana harini puasa pertama, Mesti ok kan... Alhamdulillah kat perlis ni cuaca mendung-mendung sikit.. Hujan pun ada turun jugak... Kurang la rasa panas dan dahaga tu.... Ok lah berbalik pada menu untuk berbuka hari ni, aku cuma buat menu yang ringkas ja... Agar-agar je pun... Sapa-sapa pun boleh buat... Agar-agar ni aku buat semalam. Kalau buat awal tak kalut... Lagi pun agar-agar ni kalau buat awal pun tak pa, sebab boleh simpan dalam peti sejuk kann... Awal-awal ramadan ni aku tak berapa rajin nak buat benda-benda yang berat... Buat yang mudah-mudah dulu... Kalau ada kelapangan baru la rajinkan diri tu buat resepi lain.... Rasanya lepas ni teringin nak buat kuih la pulak.... Kalau rajin lah yerrr.... Ok la, meh kita tengok resepi kat bawah tuuu...




AGAR-AGAR SANTAN SIRAP ROSE
BY: Naz @ovenkecil.blogspot.com



Bahan-bahan :
1 paket serbuk agar-agar 10 gm atau 11 gm
1 liter air (4 cawan)
200 gm gula pasir (lebih kurang 1 cawan)
200-250 ml santan pekat (1 cawan) - (Naz guna santan kotak jer & boleh kurang kuantiti kalau nak dapatkan lapisan santan/atas yang nipis sedikit)
1 biji telur ayam - masukkan dalam santan dan kocak sikit dengan garfu
Secubit garam
1-2 sudu besar sirap rose ATAU beberapa titis pewarna pink dan perisa rose
2 helai daun pandan - dibasuh dan disimpulkan


Cara-cara:
  1. Masak 1 liter air bersama gula dan serbuk agar-agar hingga gula larut.
  2. Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur, garam dan sirap rose. Masukkan juga simpulan daun pandan.
  3. Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana. PENTING!! Bila menggelegak, biar seketika lebih kurang 1-2 minit atau boleh kuatkan api dapur dan biar adunan mengelegak kuat sambil dikacau-kacau. Kacau ni untuk mengelakkan adunan membuak dan melimpah dari periuk. Pandai-pandailah adjust api dapur tu ye. Nanti akan kelihatan adunan santan jadi berbintil-bintil. Tutup api.
  4. Basahkan loyang atau apa-apa acuan kegemaran dengan air. Kemudian tuang adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras. Boleh simpan di dalam peti ais untuk mendapatkan agar-agar yang sejuk dan umpphhh bila masuk ke tekak..heheheeee...






No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...