Saturday, 2 April 2022

Soy Milk & Grass Jelly Pudding ( Puding Soya Cincau )

Soy Milk &  Grass Jelly Pudding ( Puding Soya Cincau )


      Assalamualaikum semua... Alhamdulillah, dapat juga kita berjumpa dengan bulan ramadhan tahun ni... Bila sempadan malaysia dah buka ni, mesti ramai yang dah balik untuk berpuasa bersama keluarga kan... Ye la, dah berapa tahun kena tutup sempadan. Syukur sangat malaysia dah buka sempadan. So, berbalik pada menu hari ni, aku buat puding soya cincau. Ni menu pertama untuk bulan ramadhan tahun ni... Lepas ni tak tau lagi nak buat menu apa... Dalam kepala ni memang macam-macam nak buat. Cuma rajin dengan tak rajin saja... Hahahaa... Kalau ada yang teringin nak buat boleh tengok resepi kat bawah tu... Apa-apa pun selamat berpuasa kepada seluruh umat islam... Byeee....


Soy Milk &  Grass Jelly Pudding ( Puding Soya Cincau )


Soy Milk &  Grass Jelly Pudding ( Puding Soya Cincau )

Ingredients 

1 liter unsweetened soy milk
1 cup sugar ( aku letak 1/2 cawan )
10gm agar-agar powder
400gm or more sweetened grass jelly ( cincau ) - cubed or chopped


Method
  1. Using medium heat, boil soy milk with sugar and agar-agar powder until dissolved.
  2. Keep stirring whit a whisk to avoid burnt bottom.
  3. Remove from heat.
  4. Put some grass jelly in prepared moulds.
  5. Now, gently sieve the soy milk mixture into the moulds. The grass jelly will remain at the bottem.
  6. Refrigerate for maximum 3 hours. I left them overnight.
  7. Turn over the pudding onto a serving place, with the grass jelly facing upwards.

Soy Milk &  Grass Jelly Pudding ( Puding Soya Cincau )Soy Milk &  Grass Jelly Pudding ( Puding Soya Cincau )

No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...