Monday, 11 March 2024

Broken Glass Jello

Broken Glass Jello



    Assalamualaikum semua... Apa khabar...? Sihat ke...? Aku Alhamdulillah sihat walaupun cuca sekarang ni agak panas. Tapi sekarang ni dah mula hujan dah kat belah-belah perlis ni. Petang ni pun hujan baru turun. Kiranya dah 4 hari hujan turun berturut. Syukur sangat. Kurang sikit bahang panas tu... Di sebabkan musim panas ni apa kata kita buat broken glass jello ni. Mudah ja nak buatnya... Cuma kena rajin jaaa... Hahahaa.... Ni mungkin resepi last kot untuk dessert bulan posa ni. Tahun ni aku kurang rajin sikit nak buat dessert ni. Banyak minum air ja sebab musim panas. Lepas ni aku akan update pasal kek lapis pulak. Semalam aku dah siap buat kek lapis yang last untuk raya puasa ni... So, tunggu la aku post resepi kat blog ni... Bye....


Broken Glass Jello



Broken Glass Jello
C&P : Norashikin Rahmat ( cookpad )

Bahan A ( jello cube )
4gm serbuk agar-agar
60gm gula
400ml air
2-3 titik pewarna hitam dan pink


Cara-cara
  1. Masak semua bahan sampai larut dan mendidih. Bahagi dua bahagian. Warnakan pink dan hitam. Tuang dalam bekas. Sejukkan.
  2. Bila dah keras, potong kiub kecil. Letak tepi kejap.



Broken Glass Jello



Bahagian B ( milk jello )
6gm serbuk agar-agar
150gm susu pekat
100ml susu cair
450ml air
secubit garam


Cara-cara
  1. Masak semua bahan sampai larut dan mendidih. Tuangkan kedalam acuan yang disukai.
  2. Tabur jello cube tadi rata-rata kedalam milk jello. Kemudian biarkan beku. Sejukkan di dalam peti ais sebelum dipotong dan dihidang.


Broken Glass Jello

 

Puding Biskut Tembikai

Puding Biskut Tembikai


    Assalamualaikum semua.... Selamat menyambut bulan ramadhan bagi seluruh umat islam di dunia ni. Macam  mana hari pertama puasa hari ni...? Aku agak mencabar jugak la sebab kat belah utara ni cuaca agak terik dan panas... Dia jadi dahaga ja... Tak nampak benda lain dah... Nampak air jaa... Hihihiii.... Sabar, tinggal berapa jam lagi kita nak berbuka. Sebelum sampai masa berbuka tu kita tengok resepi puding tembikai ni... Menggoda tak....? Hahahaa.... Puding tembikai aku ni warna dia tak berapa merah sangat. Macam tembikai kurang masak pun ada.. Kalau nak bagi nampak lagi menggoda, warna merah tu bagi lagi terang... Kalau ada yang nak mencuba boleh la tengok resepi kat bawah tu.... Byeee...

Puding Biskut Tembikai


 
Puding Biskut Tembikai
C&P : Nor Al Fatihah ( cookpad )

10gm serbuk agar-agar
4 cawan air ( 1 liter )
1 tin susu cair (aku ganti 1 cawan susu segar )
1 cawan susu pekat
7-8 keping biskut coklat Cream-O
1/2 sudu teh perisa strawberi (aku ganti perisa tembikai )
pewarna merah dan hijau


Cara-cara
  1. Buang inti biskut dan patah-patahkan kecil.
  2. Masak agar-agar dan air hingga larut dan mendidih.
  3. Masukkan susu cair dan susu pekat. Kacau hingga mendidih.
  4. Bahagi 3 bahagian. Satu bahagian paling banyak dicampur perisa strawberi dan pewarna merah. Satu bahagian warna hijau dan satu bahagian lagi di biarkan putih.
  5. Tuang separuh adunan hijau ke dalam loyang atau acuan saiz 9 inci. Sejukkan di dalam peti ais 15 minit hingga separuh keras. Kemudian, cucuk-cucuk lapisan hijau dengan garfu.
  6. Tuang separuh adunan putih dan sejukkan di dalam peti ais 5-10 minit hingga separuh keras. Cucuk-cucuk lapisan putih dan tabur biskut.
  7. Tuang adunan merah. Sejukkan sekejap hingga separuh keras. Cucuk-cucuk dan tuang semua adunan merah. Sejukkan di dalam peti ais 15 minit hingga separuh keras.
  8. Cucuk-cucuk lapisan merah dan tuang semua adunan putih. Sejukkan di dalam peti ais 5-10 minit hingga separuh keras.
  9. Cucuk-cucuk lapisan putih dan tuang semua adunan hijau. Sejukkan di dalam peti ais 2-3 jam hingga keras.
  10. Cucuk pencungkil gigi di tepi puding supaya mudah keluar dari loyang atau acuan. Telengkupkan ke atas pinggan.
  11. Potong dan sedia di makan sejuk-sejuk dari peti ais.


Puding Biskut Tembikai