Friday, 10 October 2025

Tiramisu for 2

 
Tiramisu for 2


     Assalamualaikum dan selamat pagi semua... Hari ni aku update awai sikit. Jarang la aku ni rajin nak update resepi pagi-pagi ni. Selalunya petang atau malam. Lantak la kan. Janji aku update kannnnn..... Hari ni aku nak share resepi tiramisu for 2. Kan pames kat kedai Coffee Bean & Tea Leaf. Masa awai-awai ritu pakat berebut nak cuba. Aku tak pi try lagi sampai hari ni. Sebab tak try lagi kita try buat dia laaaa.... 😂😂😂😂 Sangat sedap tau bila makan tiramisu tu dengan coffee foam. Ya Allah... Memang betoi-betoi sedap. Foam tu kita pukoi bagi kental atau likat jaa. Kalau pekat sangat nanti tuang dia tak mau meleleh. Tiramisu tu aku tak buat 100% mascarpone cheese, aku tambah cream cheese sebab tak cukup. Tu belen mascarpone cheese masa buat kek sebelum ni. Simpan kat freeze tengok OK gak. Kalau cream cheese simpat kat freeze dia jadi rosak. Masa aku beli pun kedai tu letak dalam freezer. Yang dia simpan dalam freezer tu jenama Emborg. Jenama lain aku tak nah nampak lagi la depa letak dalam freezer... Sapa nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu... Byeee...
 

Tiramisu for 2

 
Tiramisu for 2
C&P : tiktok kwhid 

Lapisan Tiramisu
 
1 kuning telur
50gm gula kastor
160gm mascarpone cheese ( aku guna 120gm mascarpone cheese + 40gm cream cheese )
1/4 tsp vanila esen
80gm heavy cream ( aku guna doubl cream )
6-7 batang ladyfingers
1 cawan air kopi instant + 1 tsp gula
Serbuk koko ( untuk dusting atas kek )
 
 
Cara-cara
  1. Larutkan kopi instant dan biarkan sejuk.
  2. Satukan gula dan kuning telur dalam satu mangkuk. Panaskan dengan kaedah double boiler dengan api perlahan. Whisk selama 2-3 minit sehingga adunan kelihata smooth dan pucat.
  3. Dalam mangkuk yang lain, satukan mascarpone cheese dan esen vanila. Satukan adunan kuning telur dan kaup balik secara perlahan. Masukkan heavy cream dan pukul dengan mixer sehinga kental.
  4. Sediakan cake ring 4 inci. Masukkan plastik mika dalam cake ring. Potong ladyfinger mengikut saiz yang sesuai.
  5. Celup sekejap ladyfinger dalam larutan kopi instant. Susun dalam cake ring. Paipkan mascarpone cheese dan ratakan. Ulang hingga habis ladyfinger dan mascarpone cheese.
  6. Sejukkan selama 4 jam atau semalaman. Keluarkan cake ring dan bolehlah ayak serbuk koko atas tiramisu.


Tiramisu for 2


Tiramisu for 2


Coffee Foam ( creme crown inspired )
 
1 tsp instant coffee
20ml air panas
1/2 tbsp gula aising
125ml heavy cream ( aku guna double cream )
 
 
Cara-cara
  1. Satukan instant coffee, gula aising dan air panas. Cairkan. Ketepikan dan biar sejuk.
  2. Pukul heavy cream bersama larutan kopi sehingga pekat. Jangan pukul terlalu kental.
  3. Boleh tuang atas tiramisu.
 
 
Tiramisu for 2

 
Tiramisu for 2

Monday, 6 October 2025

Orange Ombre Cake

Orange Ombre Cake


     Assalamualaikum dan selamat petang semua... Hari ni aku nak share resepi kek ombre pulak. Kali ni aku pilih warna oren. Aku dah buat kek ombre ni macam-macam kaler dah. Untuk kaler oren ni aku letak emulco oren. Bila letak emulco oren ni, bau dia macam ubat batuk perisa oren tau dakkk.... 😂😂😂😂😂 Rasanya kena guna jus oren baru tak ada bau macam ubat batuk tu. Resepi asal dia buat kek pelangi. Pastu untuk krim tu guna krimwell. Lama dah tak makan kek yang guna krimwell ni. Memang teringat macam kek dulu-dulu.. Sapa nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu. Kalau nak makan kek ni kena bagi hilang sejuk dia sat. Kalau tak dia macam keras sikit sebab kek butter kan... Kalau kek span tak ada masalah... Byeee....
 

Orange Ombre Cake


Orange Ombre Cake

250g mentega
220g tepung kek + 1 sudu teh serbuk penaik-diayak
200g gula kastor
4 biji telur gred A
5 sudu makan air susu
1 sudu teh emulco oren ( tanpa warna )
pewarna oren

 
Cara-cara
  1. Griskan acuan bulat 6 inci. Lapiskan dengan kertas serap minyak. Panaskan ketuhar pada suhu 170°C.
  2. Pukul mentega dan gula kastor dengan kelajuan sederhana sehingga kembang dan putih.
  3. Perlahankan kelajuan dan masukkan telur sebiji-sebiji sambil dipukul hingga sebati.
  4. Masukkan tepung yang diayak bersama baking powder sedikit-sedikit sambil dikacau diikuti air susu dan emulco oren. Gaul hingga rata.
  5. Bahagi adunan kepada 5 bahagian. Warnakan mengikut 5 ton warna oren.
  6. Bakar adunan selapis demi selapis selama 20 minit pada suhu 170'C.
  7. Setelah kek masak,biarkan sejuk baru hias dengan krim mentega.


Orange Ombre Cake


Krim Mentega
Sumber : Kompilasi Hidangan Kek/Chef Noraini Zakaria

150g mentega
350g krimwell
180g sirap gula/susu krimer manis
3 sudu makan gula aising ( aku tak letak )

 
Cara-cara
  1. Pukul mentega dan krimwell hingga kembang dan gebu selama 10 minit.
  2. Masukkan sirap gula/susu krimer manis dan gula aising.
  3. Pukul lagi hingga sebati. Siap untuk digunakan.

Orange Ombre Cake


Orange ganache
 
50gm coklat putih
50gm double cream
Pewarna oren
Oren emulco 


Cara-cara
  1. Cairkan coklat putih dan  double cream dengan kaedah double boiler.
  2. Bila dah cair, letak beberapa titik pewarna oren dan oren emulco. Sebatikan.
  3. Bila dah sejuk boleh tuang atas kek. 

Orange Ombre Cake


Cara melapis kek
  1.  Letak sekeping kek atas papan kek. Paipkan krim mentega. Ratakan. Letak lagi sekeping kek. Ulang hingga lapisan kek yang terakhir.
  2. Salut seluruh kek dengan baki krim mentega.
  3. Tuang atas kek dengan orange ganache.
  4. Sejukkan dahulu kek sebelum dipotong.

Orange Ombre Cake

Saturday, 27 September 2025

Matcha Strawberry Cake

Matcha Strawberry Cake


       Assalamualaikum semua. Hari ni aku nak update resepi matcha strawberry cake pulak. Sedap gak rasa gabungan kek matcha dengan puree strawberry tu. Ganding pula dengan matcha swiss meringue buttercream. Dah lama aku tak buat swiss meringue buttercream ni. Tak ingat bila last buat. Untuk krim dia rasa macam manis bila makan macam tu, tapi bila makan dengan buah strawberry yang masam, hilang rasa manis tu... 😂😂😂 Untuk kek tu aku buat guna loyang 5 inci. Saja nak test loyang saiz kecik. Teringin nak buat kek bento. Kita test la kat resepi ni. Kek jadi tinggi. Elok guna 6 inci la. Nanti bila nak potong kek mudah. Kek pun stabil. Masa nak amek gambar pun kek aku dok herot... 😅😅😅😅 Sapa nak cuba buleh tengok resepi kat bawah tu... Byeee...


Matcha Strawberry Cake

 
Matcha Strawberry Cake
C&P : TikTok Brea ( bakes_by_brea )
 
Matcha Cake
3 biji telur saiz medium ( aku guna gred A )
95gm gula kastor
1tsp esen vanilla
25gm butter
40gm susu
90gm tepung gandum
8gm serbuk matcha
 
 
Cara-cara
  1. Dalam mangkuk, satukan telur, gula dan esen vanilla. Panaskan dengan menggunakan kaedah double boiler dengan api perlahan. Whisk hingga gula hancur.
  2. Cairkan butter dan susu dengan kaedah double boiler juga. Ketepikan.
  3. Dengan menggunakan mixer, pukul adunan telur hingga pucat dan gebu.
  4. Masukkan tepung dan serbuk matcha yang telah diayak. Kaup balik sehingga sebati.
  5. Ambil sedikit adunan tepung tadi dan campur dengan larutan butter. Gaul sebati kemudian tuang kedalam adunan tepung yang selebihnya. Sebatikan.
  6. Sediakan 2 loyang bersaiz 5 inci ( nak kek rendah guna loyang 6 inci ). Alas dengan baking paper. Tuang adunan kek sama banyak. Bakar pada suhu 170°C selama 40 minit atau sehingga kek masak.
  7. Bila kek masak sejukkan. Potong setiap kek kepada 2 bahagian. 
 
Matcha Strawberry Cake


Strawberry Puree
 
7ml air
4gm tepung jagung
115gm strawberry ( aku guna frozen strawberry )
25gm gula kastor
1/2 tsp jus lemon
 
 
Cara-cara
  1. Satukan strawberry, gula dan jus lemon dalam pan. Masak dengan api perlahan hingga strawberry lembut dan hancur.
  2. Satukan tepung jagung dan air. Tuang kedalam adunan strawberry. Masak sehingga pekat.
  3. Bila dah pekat, tutup api. Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais. 

Matcha Strawberry Cake


Matcha Strawberry Cake


Matcha Swiss Meringue Buttercream
 
170gm putih telur
300gm gula kastor ( aku letak 250gm )
255gm unsalted butter ( potong dadu )
1 1/2 tsp esen vanilla
Secubit garam
9gm serbuk matcha
 
 
Cara-cara
  1. Satukan putih telur dan gula dalam mangkuk. Panaskan secara double boiler dengan api perlahan. Whisk sehingga gula larut sepenuhnya dan kental sedikit.
  2. Keluarkan dari double boiler dan terus pukul dengan mixer sehingga adunan stiff peak. Masukkan butter lembut sedikit demi sedikit sambil dipukul sebati. Kemudian masukkan esen vanilla dan garam. Sebatikan.
  3. Ambil lebih kurang 50 gram adunan buttercream dan cairkan dengan kaedah double boiler. Ayak serbuk matcha dalam larutan buttercream. Kacau sebati. Tuang kedalam adunan buttercream selebihnya. Pukul dengan speed perlahan sehingga sebati sepenuhnya. 

Matcha Strawberry Cake


Matcha Strawberry Cake


Cara Melapis Kek
 
100gm buah strawberry ( potong dadu )
 
  1. Letak sekeping kek atas papan kek. Paipkan matcha swiss meringue buttercream atas kek. Ratakan. Paipkan strawberry puree ratakan. Tabur potongan buah strawberry. Paipkan matcha swiss meringue buttercream dan ratakan. Letak sekeping kek. Ulang hingga lapisan kek yang terakhir.
  2. Salut seluruh kek dengan baki matcha swiss meringue buttercream.
  3. Boleh hias atas kek dengan buah strawberry.
  4. Sejukkan dahulu sebelum dipotong. 


Matcha Strawberry Cake


Matcha Strawberry Cake