Salam semua... Kali ni aku buat serimuka pulak. Dah lama jugak tak buat serimuka ni.. Kalau buat kuih ni tak leh buat banyak-banyak.. Ye la pulut kan mudah kenyang... Kena buat cukup untuk dimakan ja. Kalau buat banyak-banyak nanti tak habis. Membazir... Serimuka yang aku buat ni unik sikit, ada tompok-tompok merah kat pulut tu. Bahagian atas pulak guna sejenis tepung ja, tepung kastad. Mudah pun mudah. Rasa dia pun berbeza la dari serimuka lain. Ada rasa kastad... Resepi asal ni dari Alongroz, tapi aku C&P kat Madiha... Resepi ni aku dah buat dua kali, yang ni kali kedua... Kali pertama tu lapis atas dia lembik sikit, tak la lembik mana pun. Aku lebih suka bahagian atas tu keras sikit, senang nak potong. So kali kedua ni aku tambah sikit lagi tepung kastad tu. Alhamdulillah, ok.. Kena pada citarasa ku ini... Huhuhuuu.... Kalau ada sapa-sapa nak cuba boleh la tengok resepi kat bawah ni ya...
Sumber : Alongroz beli dari Chef Asma (bersama trio steamer)
C&P : MaDiHaA aka Ratna
Saiz loyang: 10" persegi (atau guna 7" persegi utk separuh adunan)
LAPISAN BAWAH:
-500g Beras Pulut - rendam semalaman atau sekurang2nya 4 jam
-300ml Santan Pekat
-300ml Air
-2 st Garam
-20g Sagu - rendam dgn air & pewarna merah/pink
CARA2:
- Tapis beras pulut, campurkan dgn santan, air & garam. Kukus selama 30 minit.
- Gaulkan dgn sagu (tak payah sehingga rata) & tekan kan ke dlm tin yg di sapu mentega.
LAPISAN ATAS:
-250g Gula
-100g Tepung Kastad
-400ml Santan Pekat
-400ml Air
-4 bj Telur
-1 /2 st Garam
-Beberapa titik Esen Vanilla
-Pewarna Kuning (HomeKreation: tak perlu sbb tpg kastad dah kuning)
CARA2:
- Campurkan kesemua bhn sehingga sebati (ikut turutan di atas). Masak dgn api kecil sehingga naik wap.
- Tuangkan ke atas lapisan pulut tadi & kukus selama 30 minit.
- Biarkan sehingga betul2 sejuk sebelum di potong.
Yang kat bawah ni adunan separuh yang aku buat. Kalau yang nak buat separuh adunan macam aku boleh la tengok resepi kat bawah ni...
Bahan-Bahan 1/2 adunan loyang 6.5'' x 6.5''
LAPISAN BAWAH:
-250g Beras Pulut - rendam semalaman atau sekurang2nya 4 jam [ aku letak 200gm ]
-150ml Santan Pekat [ aku guna 200ml santan saja, sama paras dengan beras pulut ]
-150ml Air [ tak letak ]
-1 st Garam
-10g Sagu - rendam dgn air & pewarna merah/pink
CARA2:
- Tapis beras pulut, campurkan dgn santan, air & garam. Kukus selama 30 minit.
- Gaulkan dgn sagu (tak payah sehingga rata) & tekan kan ke dlm tin yg di sapu mentega.
LAPISAN ATAS:
-125g Gula [ aku letak 100gm ]
-50g Tepung Kastad [ aku letak 80gm sebab sebelum ni buat lembut sikit ]
-200ml Santan Pekat
-200ml Air [ aku ganti santan cair ]
-2 bj Telur
-1 /4 st Garam
-Beberapa titik Esen Vanilla
-Pewarna Kuning (HomeKreation: tak perlu sbb tpg kastad dah kuning)
CARA2:
- Campurkan kesemua bhn sehingga sebati (ikut turutan di atas). Masak dgn api kecil sehingga naik wap.
- Tuangkan ke atas lapisan pulut tadi & kukus selama 30 minit.
- Biarkan sehingga betul2 sejuk sebelum di potong.
Selamat mencuba...