Wednesday, 13 April 2022

Puding Mozek

Puding Mozek


      Assalamualaikum semua... Hari ni awal sikit aku update resepi untuk berbuka.... Orang kata kalau awal tak kalut.... Hihihiii.... Untuk menu berbuka hari ni nampak menarik resepi puding ni. Bila kita potong boleh nampak macam kepingan mozek... Cantikannn... So, kalau ada yang nak mencuba boleh tengok resepi kat bawah tu... Bye...


Puding Mozek


Puding Mozek


Bahan A  ( bahagian bewarna )
 
700 ml air
1/2 cawan gula
10 gm serbuk agar-agar
pewarna kesukaan

Cara-cara
  1. Mula-mula, masak air sehingga suam.
  2. Kemudian masukkan serbuk agar-agar dan gula. Masak sehingga larut dan mendidih.
  3. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan mengikut kesukaan.
  4. Sejukkan di dalam peti sejuk beku.

 


Puding Mozek



Bahagian B ( bahagin putih )

1 liter susu full cream
10 gm serbuk agar-agar
suku cawan gula
4-5 sudu besar susu pekat
secubit garam


Cara-cara
  1. Masak kesemua bahan di dalam periuk sehingga larut dan mendidih.
  2. Sekiranya nak extra manis, boleh tambah gula atau susu pekat.

 

TeknikMelapis

  1. Keluarkan agar-agar bahagian berwarna tadi dan potong dadu kecil-kecil.
  2. Masukkan agar-agar bahagian putih kedalam acuan pilihan anda.
  3. Kemudian tabur potongan dadu agar-agar bewarna tadi.
  4. Ulang langkah ke-2 dan ke-3 hingga habis.
  5. Sejukkan di dalam peti ais sehingga betul-betul beku.

 

Puding Mozek

1 comment:

  1. Nampak sedap puding mozek ni, time berbuka makan puding mozek ni sejuk2 mesti best.

    ReplyDelete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...