Assalamualaikum dan selamat petang semua.... Petang ni aku nak share resepi agar-agar yang guna buah nangka. Teringin juga nak cuba resepi ni. Dah alang-alang ada buah nangka lebih kann... Untuk resepi ni, aku copy dari blog che mat gebu... Klalau ikutkan resepi che mat, dia guna loyang 8x8x1 inci, api aku guna loyang 7x7 inci. Saja nak bagi nampak tinggi.... Hihiii... Ok la, meh kita tengok resepinya...
Agar-Agar Nangka Madu
C&P : CMG
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 paket agar2 serbuk cap Swallow (berat 10 gram)
3/4 cawan gula (boleh kurangkan atau lebihkan)
900 ml air
1 helai daun pandan, disimpul
Beberapa titik pewarna hijau
100 gram nangka madu yang telah dibuang bijinya*
200 ml santan @ susu segar*(*dikisar halus)
1 camca besar penuh tepung kastard
Secubit garam
Beberapa titik esen nangka (optional)
Isi nangka didadu kecil untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Satukan nangka yang dikisar tadi bersama tepung kastard, secubit garam dan esen nangka, kacau rata dengan whisk atau anda boleh kisar sekali dalam alat pengisar. Ketepikan.
- Dalam periuk, masukkan serbuk agar2 dan gula, kacau rata dan tuang air. Masukkan daun pandan. Kacau rata dan masak hingga mendidih, perlahankan api. Tuang no. 1 tadi dan kacau hingga rata. Masak hingga mendidih dan sedikit pekat.
- Keluarkan daun pandan, tuang bancuhan agar2 tadi ke dalam loyang. Biar sekejap. Kemudian titik kan pewarna hijau makanan. Lorekkan, guna chopstick atau lidi sate yang bersih. Biar hilang wap panas, kemudian simpan dalam peti sejuk hingga keras. Potong dan hias ikut suka...
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...