Thursday, 12 February 2015

Apam Pisang Gebu




    Assalamualaikum dan selamat pagi semua... Sejuk sunggu pagi-pagi ni. Nak mandi pun boleh rasa malas. Ye la, rasa macam nak jirus air ais kat badan. Tapi mai waktu tengahari nanti, panasnya yang amat... Panas lit-lit orang utara kata... Apa pun meh kita layan apam pisang yang gebu ni... Memang gebu dan lembut... Tak tipu... Rasanya kalau apam pisang ni cicah dengan nyok / kelapa parut lagi sedap wehhh... Kalau makan macam tu saja rasa macam makan kek pisang kukus la pulak... Mana-mana pun boleh... Memang sesuai kalau nak buat sarapan atau minum petang... Resepi ni aku copy kat blog kak yatie... Mekasih... Jom kita tengok resepinya pulak...







Apam Pisang Gebu
C&P : Kak Yatie

Bahan-bahan :
-8 biji pisang emas / 6 biji pisang berangan - saya guna pisang yg dah di lenyek dlm 1 cwn
-4 biji telur
-1 cawan gula
-3/4 cawan minyak jagung / minyak masak / mentega cair
-2 cawan tepung gandum
-1 sudu kecil soda bikarbonat
-1 sudu kecil baking powder


Cara-Cara
  1. Panaskan kukusan. Glis loyang dengan sedikit marjerin dan taburkan tepung. Ketepikan.
  2. Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat dan baking powder. Ketepikan.
  3.  Lenyek pisang hingga hancur dan ketepikan dulu.
  4. Pukul telur dan gula dengan menggunakan whisk hingga gula hancur.
  5. Masukkan minyak dan sebatikan.
  6. Masukkan campuran tepung dan kacau rata.
  7. Masukkan pisang yang telah dilenyek tadi dan kacau hingga rata.
  8. Tuang adunan ke dalam loyang.
  9. Kukus dengan api sederhana selama 40 minit.


Nota :
  • Boleh gantikan tepung gandum dengan tepung naik sendiri tapi tidak perlu tambah baking powder dan soda bikarbonat.
  • Boleh tambah cokelat urai ke dalam adunan jika suka.
  • Jika guna acuan kecil2 dan comel2, kurang masa mengukus. 15 minit sudah memadai.



1 comment:

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...