Assalamualaikum & selamat pagi semua... Hari ni awai sikit aku update blog ni.. Kali ni aku update resepi nasi hujan panas, ayam ros & acar. Memang sedap set nasi hujan panas tu. Gu pulak dengan ayam ros tu... Mantap baq hianggg... Untuk ayam ros ni bahan-bahan dia agak banyak la. Hang nak kena beli macam-macam jenis serbuk. Kuah dia likat dengan karot, tomato & biji badam yang dah kena blend. Kalau resepi ayam ros biasa cuma letak susu cair ja. Ni siap ada tomato puri & tomato soup. Pastu ada santan pulak. Memang sangat berlemak ayam tu... Ni la first time aku masak lauk yang paling sedap aku masak sebab aku tak pandai masak. Aku lebih pada mem'baking' jaa... Hangpa patut cuba tau. Set resepi ni aku amek dari Che Nom. Ada jumpa resepi dia guna serbuk badam tapi aku nak try yang ni dulu laa.... Pasni boleh try yang lain pulak... Sapa-sapa nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu... Byeee...
Nasi Hujan Panas, Ayam Ros & Acar
C&P : ResepiCheNom
Nasi Hujan Panas
3 cwn beras basmathi
1-2 sb minyak masak
1-2 sb mentega
1-2 sb minyak sapi
Rempah 4 sekawan ( 1 batang kayu manis, 1 bunga lawang, 3 cengkih, 4 buah pelaga)
3 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 helai daun pandan
Rempah 4 sekawan ( 1 batang kayu manis, 1 bunga lawang, 3 cengkih, 4 buah pelaga)
3 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 helai daun pandan
2 cwn susu cair
2 1/2 cawan air
1 kiub pati ayam
Sedikit garam
1-2 sudu gula
Sedik pewarna kuning
Pewarna merah
Pewarna hijau
Cara-cara
- Hiris nipis bawang merah kecil & bawang putih.
- Halia hiris tebal, senang nanti lepas masak boleh tarik keluar.
- Basuh beras sampai jernih & hilang keruh, anggaran 3 Kali. Lepas basuh, boleh tapis & tos kering.
- Panaskan minyak masak, mentega & minyak sapi.
- Tak perlu cairkan sepenuhnya, terus masuk rempah 4 sekawan.
- Masukkan bawang merah, bawang putih & halia. Tumis sampai keperangan & naik bau tumisan.
- Masukkan daun pandan untuk aroma, lebih wangi & berselera nasi nanti.
- Masuk beras & goreng selama 3-4 minit, sampai dengar bunyi berdesir.
- Masukkan susu cair, air, kiub pati ayam & sedikit pewarna kuning.
- Masukkan garam & gula. Kacau sebati.
- Pindah masuk dalam periuk nasi atau pressure cooker. Kemudian tunggu sampai nasi masak.
- Selepas nasi dah masak, biar nasi kering dan suam-suam sebelum gembur, kalau gembur awal-awal takut patah & hancur nasi nanti.
- Untuk warnakan nasi, boleh celup chopstick atau lidi dalam pewarna dan titis pewarna atas nasi. Seeloknya buat lubang & lorek-lorek pewarna dalam tu.
- Guna warna merah, hijau & oren. Kalau pewarna terlalu pekat, boleh campur sikit dengan air sebelum titis atas nasi.
- Dah siap letak warna boleh gembur nasi biar bercampur.
Ayam Ros
Bahan Utama
1 ekor ayam, potong 12
Sedikit kunyit, untuk goreng ayam
Sedikit garam, untuk goreng ayam
1 helai daun pandan, dicarik & disimpul
1 batang serai, dititik
2 senduk minyak masak
1 biji bawang besar, hiris memanjang
1/2 tin ( 225gm ) sup tomato
3 sudu besar tomato puri
1/2 tin susu cair
100gm santan pekat
Daun pudina
Bahan Untuk Rempah Tumis
2 senduk besar minyak masak
2 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji pelaga
5 kuntum bunga cengkih
Bahan Dibancuh Menjadi Pes
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil kas kas
1 sudu kecil garam masala
1 sudu besar serbuk cili
Bahan Kisar A
1 labu bawang besar
1 inci halia
5 ulas bawang putih
Bahan Kisar B
15 tangkai cili kering
1 batang karot
1 biji tomato
Bahan Kisar C
100gm badam, direndam air panas & dikisar halus
Cara-cara
- Gaulkan ayam bersama garam dan serbuk kunyit kemudian goreng sehingga separuh masak. Angkat & ketepikan.
- Panaskan minyak masak & tumis bahan rempah tumis, serai, daun pandan & bawang besar. Tumis sehingga bawang kekuningan & naik bau.
- Masukkan bahan kisar A, tumis sehingga naik bau & kemudian masukkan pula bahan kisar B & diikuti bahan kisar C. Masukkan tomato sup, tomato puri & susu cair. Masak di atas api perlahan & kacau supaya tidak hangus di bawah.
- Masukkan pula bahan yang dibancuh menjadi pes. Kacau sehingga bahan-bahan & rempah masah sehingga pecah minyak.
- Apabila pecah minyak, masukkan ayam goreng & biarkan masak di atas api perlahan selama 15-20 minit.
- Kemudian masukkan santan pekat & masak sehingga kuah menjadi pekat & berkilat. Tambahkan sedikit air jika kuah terlalu pekat.
- Angkat & tabur dengan daun pudina & bawang goreng.
Acar
1 batang timun
Sepotong nenas
1 biji bawang merah besar
4-6 tangkai cili paid
2 sudu besar gula
1-2 sudu kecil garam
Jus lemon / cuka makan
Cara-cara
- Timun kupas kulit jarak-jarak kemudian cakar dengan garfu. Belah 2 timun & hiris nipis. Biji tak perlu Huang. ( aku buang biji & potong nipis panjang² )
- Nenas kupas kulit & hiris halus
- Bawang besar & cili padi ( kalau nak kurang pedas boleh ganti dengan cili besar ) hiris nipis.
- Untuk rasa masam kita boleh guna cuka makan, limau nipis & lemon.
- Masuk semua bahan potong, gula, garam & jus lemon dalam mangkuk. Gaul sebati kemudian simpan dalam peti sejuk sebelum hidang.