Tuesday, 13 May 2025

Kek Pisang Koko Kukus

Kek Pisang Koko Kukus


       Assalamualaikum & selamat malam semua.... Malam ni aku nak share resepi kek pisang lagi... Ya, pisang lagi... Jangan jemu tau... Hahaaa... Kek pisang ni macam apam pun ada. Texture dia lembut & gebu. Cuma kek pisang ni ada tambah serbuk koko nak bagi buat effect marble. Boleh la buat makan makan waktu petang atau waktu pagi. Kena pulak gu dengan kopi O... Mmm... Sedapnya... Rasanya lepas ni pun ada menu pisang lagi... Hahaaa.....


Kek Pisang Koko Kukus



Kek Pisang Koko Kukus
C&P : Mahadiah ( cookpad )
 
2-3 biji pisang masak- lenyek dapat 1 cawan
1/2 cawan minyak sayur ( aku guna minyak jagung )
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan gula kastor
1 st esen vanilla
1 cawan susu sejat/cair
2 biji telur
2 cawan tepung gandum
1 sb serbuk koko
1 sudu kecil baking soda
1 sudu besar serbuk penaik
1/2 sudu kecil garam


Cara-cara
  1. Didalam mangkuk, kocok telur. Kemudian tambah gula perang dan gula pasir, terus gaul sebati. Kemudian tambah minyak sayur, susu cair, esen vanilla, garam dan pisang yang dilenyek. Gaul rata sebati.
  2. Tambah tepung gandum, baking powder dan baking soda. Gaul sebati. Bahagi adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian masukkan serbuk koko dan gaul rata. Satu bahagian biarkan asal. Sapu acuan dengan minyak masak.
  3. Tuang adunan asal, kemudian tuang adunan koko. Buat secara selang seli hingga adunan habis. Hentakkan acuan supaya adunan sekata.
  4. Sediakan periuk kukus. Apabila air mendidih, letak acuan dengan adunan. Kukus selama 30-40 minit/ hingga lidi keluar bersih apabila dicucuk dalam kek. Jangan lupa alas penutup dengan kertas aluminium supaya air tak menitik. Selang 10-15 minit buka penutup untuk lap wap air jika perlu. Buka penutup dan biarkan kuih sejuk didalam periuk kukus.
  5. Kemudian terbalikkan kek keluar dari acuan. Potong saiz kegemaran. Sedia dihidangkan.



Kek Pisang Koko Kukus


No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...