Thursday, 1 May 2025

Apam Pisang Kukus

 
Apam Pisang Kukus

 
 
         Assalamualaikum semua... Malam ni baru sempat nak update resepi apam pisang ni. Aku buat banyak hari dah. Malam ni baru nak post Kat blog ni... Mula ingat nak buat kek pisang, tiba-tiba beralih arah jadi apam pulak... Pisang ni aku bukan rajin nak makan sangat. Kalau dia dah jadi apam ni laju je laaa... So kalau ada pisang kat rumah tu dah tak tau nak buat apa boleh la cuba resepi apam kat bawah tu. Boleh la buat makan masa sarapan atau minum petang... Untuk resepi ni aku buat separuh adunan daripada resepi kat bawah tu. Ye la, 2 orang ja yang nak makan... Byeeee...
 
 
 
Apam Pisang Kukus

 
Apam Pisang Kukus
C&P : Mahadiah ( cookpad )
 
2 cawan pisang masak ( lenyek halus )
3 biji telur
3/4 cawan gula perang
1 cawan minyak jagung
1 st soda bikarbonate*
1 st baking powder*
2 cawan tepung gandum* ( ayak bahan bertanda * )
1 st esen vanila
1/8 st garam
 Sedikit minyak lumur loyang
 
 Cara-cara
  1. Didalam mangkuk, lenyek pisang. Ketepikan.
  2. Didalam mangkuk pengadun yang lain, masukkan gula perang, telur, minyak, garam dan esen vanilla. Pukul sehingga sebati (guna whisk). Boleh juga guna blender.
  3. Kemudian, tuang campuran kedalam mangkuk berisi pisang lenyek tadi. Gaul rata. Masukkan tepung gandum berperingkat. Kacau rata sehingga dapat bancuhan yang sekata.
  4. Sediakan loyang. Sapu minyak rata-rata. Tuang bancuhan pisang kedalam loyang. Sediakan pengukus. Panaskan air sehingga mendidih. Letak loyang dan tutup dengan kertas aluminium. Tutup penutup periuk kukus. Kukus selama 35 minit / hingga masak.
  5. Buka penutup. Uji dengan tester. Jika keluar bersih kek sudah masak.
  6. Keluarkan dari loyang. Terbalikkan. Potong ikut kegemaran.
 
 
Apam Pisang Kukus

No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...