Monday, 22 December 2025

Chocolate Moist Cake with Chocolate Cremeux



       Assalamualaikum dan selamat malam semua. Malam ni aku nak share resepi kek yang agak popular kat mana² media sosial. Pakat dok tunjuk kek coklat yang banyak lapis dengan krim chocolate cremeux. Aku pun apa lagi, kena la cuba. Aku buat versi bulat sebab bagi aku versi bulat ni senang nak handle dari versi segi empat tu. Resepi kat bawah ni asal dia buat versi segi empat, aku ubah buat guna loyang 6 inci. Cremeux ni dia agak lembut. Testur macam puding² giteww... Memang kena sejukkan dulu dalam peti ais baru boleh nak salut dekat kek. Sapa² nak Cuba boleh tengok resepi kat bawah tu... Byee....

Chocolate Moist Cake with Chocolate Cremeux 
C&P : Tiktok nahlahrsl 
 
Chocolate Moist Cake
 
250gm gula perang
160ml buttermilk
160 minyak sayur ( aku guna minyak jagung )
120gm yogurt
2 biji telur gred A
1 tsp esen vanilla
 280gm tepung gandum
1 tsp baking powder
2 tsp baking soda
1/2 tsp garam
250ml air panas
1 tbsp kopi segera
50gm serbuk koko
 
Cara-cara
  1. Satukan gula perang, buttermilk, minyak sayur, yogurt, telur dan esen vanilla dalam mixing bowl. Whisk hingga sebati.
  2. Masukkan tepung, baking powder, baking soda dan garam yang telah diayak. Sebatikan.
  3. Satukan serbuk kopi segera dan serbuk koko dalam air panas. Kacau hingga larut. Tuang dalam adunan tepung tadi. Sebatikan.
  4. Bahagi adunan sama banyak kepada 3 bahagian. Bakar dalam loyang 6 inci selama 30 minit atau sehingga kek masak.



Chocolate Cremeux
 
200gm dark chocolate
120ml susu segar
120 ml whipping cream ( aku guna double cream )
2 biji telur + 1 kuning telur
25gm gula
 
250gm cream cheese
15gm serbuk koko
30gm gula aising
120ml whipping cream ( aku guna double cream )
 
Cara-cara
  1. Satukan telur, kuning telur, susu segar, whipping cream dan gula dalam pan.
  2. Masak dengan api perlahan. Sentiasa whisk. Masak sehingga kelihatan sedikit likat dan terus tutup api.
  3. Tapis adunan ke dalam dark chocolate. Gaul sehingga kesemua dark chocolate cair. Tutup permukaan adunan dengan cling wrap dan simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 2 jam.
  4. Satukan cream cheese, esen vanilla, serbuk koko dan gula aising dalam mixing bowl. Putar sehingga sebati. Setelah sebati, masukkan whipping cream dan sebatikan.
  5. Masukkan adunan chocolate cremeux dan sebatikan.
  6. Simpin adunan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam sebelum diguna. Pastikan adunan dilapik dengan cling wrap atau lebih mudah masukkan dalam piping bag.

Chocolate Moist Cake with Chocolate Cremeux


Cara Melapis Kek
  1. Potong atas kek yang merekah, keras atau tidak sekata. Kemudian potong pada tengah kek. Akan ada 6 lapisan kek kesemuanya.
  2. Letak cake ring saiz 6 inci atas papan kek. Masukkan plastik mika dalam cake ring tersebut. Kemaskan. Pastikan guna plastik mika yang tinggi sebab kek akan tinggi.
  3. Masukkan lapisan kek yang pertama dalam cake ring. Paipkan Chocolate Cremeux. Ratakan. Letak sekeping kek lagi. Ulang hingga lapisan kek yang terakhir. Setelah siap, simpan dalam peti sejuk dalam beberapa jam.
  4. Setelah beberapa jam, keluarkan kek dan buka plastik mika. Kemaskan tepi-tepi kek. Paipkan seluruh kek dengan Chocolate Cremeux. Kemaskan kek.
  5. Sejukkan dahulu kek sebelum di potong. Boleh tabur atas kek dengan flaky sea salt jika suka.

Saturday, 13 December 2025

Cookies and Cream Cake


          Assalamualaikum dan selamat petang semua. Hari ni aku nak share resepi cookies and cream cake pulak. Kemarin aku dah share resepi kek carrot. Kalau kek selalu aku buat dua jenis sekali buat. Sebab buat separuh adunan, tu yang boleh buat dua jenis sekali gus. Untuk kek ni aku bagi tau siap². Kek ni sangat manis. Aku dah kurangkan gula kat krim pun masih manis. Mat saleh ni kek depa memang suka boh gula banyak². Heran aku. Jenuh nak ubah bagi kena dengan mulut. Untuk biskut aku tak guna biskut oreo, aku guna biskut cream O. Resepi kat bawah ni aku buat separuh adunan daripada resepi asal. Aku ada la ubah sikit² kat bahagian cream tu. Sapa nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu. Resepi asal boleh tengok kat TikTok Camila Hurst. Byeee....
 

 
Cookies and Cream Cake
C&P : TikTok Camila Hurst
 
191gm tepung gandum
1 tsp baking powder
1/8 tsp baking soda
1/4 tsp garam
8 biji biskut Oreo - hancu kasar ( aku guna cream O )
60gm butter
200gm gula ( aku letak 150gm )
30ml minyak
30gm sour cream
1/4 tsp esen vanilla
1/2 cawan susu
3 biji putih telur 
 
Cara-cara
  1. Satukan tepung gandum, baking powder, baking soda dan garam. Ayak, ketepikan.
  2. Dalam mixing bowl, pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan minyak. Pukul sehingga sebati.
  3. Masukkan sour cream dan esen vanilla. Pukul sebati.
  4. Masukkan sedikit susu. Sebatikan. Masukkan tepung yang diayak berselang seli dengan susu ( tepung, susu, tepung, susu & tepung ). Sebatikan.
  5. Dalam mixing bowl lain, pukul putih telur hingga kaku. Bila terbalikkan mixing bowl, putih telur tak tumpah.
  6. Masukkan separuh adunan putih telur dalam adunan tepung tadi. Kaup balik perlahan-lahan. Masukkan baki putih telur. Sebatikan.
  7. Akhir sekali masukkan Oreo yang dihancurkan. Sebatikan.
  8. Bahagi adunan kepada 3 bahagian sama banyak dan tuang dalam loyang 6 inci.
  9. Bakar pada suhu 170°C selama 30 minit atau sehingga kek masak. Bila dah masak, terbalikkan atas redai.

 
Cookies and Cream Mousse
 
85gm coklat putih
30ml heavy cream-utk cairkan coklat ( aku guna double cream )
90ml heavy cream ( aku guna double cream )
60gm cream cheese
1/4 tsp esen vanilla
2 biji oreo-hancurkan ( aku guna cream O ) 
 
Cara-cara
  1. Cairkan coklat putih bersama heavy cream menggunakan kaedah double boiler. Ketepikan dan biarkan sejuk.
  2. Pukul cream cheese hinggan lembut. Masukkan adunan coklat putih. Sebatikan.
  3. Dalam mixing bowl yang lain, pukul heavy cream hingga kental.
  4. Satukan heavy cream dalam adunan cheese tadi. Kaup balik sehingga sebati.
  5. Masukkan esen vanilla dan Oreo hancur. Sebatikan.
  6. Masukkan dalam piping bag. Ketepikan.
 
Cookies and Cream Cake 

Cookies and Cream Frosting
 
70gm butter ( aku letak 140gm )
113gm cream cheese ( aku letak 250gm )
 250gm gula aising ( aku letak 125gm )
1 tsp esen vanilla
1/4 cawan serbuk Oreo-kisar  biskut Oreo jadi serbuk ( aku guna cream O )
 
Cara-cara
  1. Pukul butter hingga kembang.
  2. Masukakkan cream cheese. Pukul hingga sebati.
  3. Masukkan gula aising yang diayak. Pukul sehingga sebati.
  4. Masukkan esen vanilla dan serbuk Oreo. Sebatikan.

 
Ganache Drip

60gm dark chocolate
60ml heavy cream ( aku guna double cream )
 
Cara-cara
  1. Cairkan dark chocolate bersama heavy cream menggunakan kaedah double boiler.
  2. Biarkan sejuk seketika sebelum digunakan.

 
Cara Melapis Kek
  1. Letak sekeping kek atas papan kek. Paipkan cookies and cream mousse. Ratakan. Letak sekeping kek. Ulang proses yang sama untuk lapisan berikutnya.
  2. Salut seluruh kek dengan cookies and cream frosting. Kemaskan tepi dan atas kek.
  3. Salut bahagian tepi bawah kek dengan Oreo hancur.
  4. Paipkan keliling kek dengan chocolate drip. Biarkan meleleh perlahan-lahan. Lebihan chocolate drip tuang pada bahagian atas kek. Ratakan bagi kemas.
  5. Paipkan atas kek dengan menggunakan nozzle 888. Susun biskut oreo yang dipotong separuh. Boleh juga tabur serbuk oreo jika suka.
  6. Sejukkan dahulu kek sebelum dipotong. 


Friday, 12 December 2025

Kek Carrot


     Assalamualaikum dan selamat malam semua. Malam ni aku nak update resepi kek carrot. Yesss... Aku memang suka kek carrot. Kali ni ada tambahan kismis dalam kek tu. Rasa dia OK, ada penambahan rasa manis kat situ. Cuma masalah dia bila nak potong kek dia banyak sangkot kat kismis tu. Potongan kek memang nampak tak kemas la. Tak pa, janji sedap. Macam biasa, kek carrot aku memang tak letak mana² rempah pun sebab aku tak suka. Untuk deco kali ni saja la buat lukis² bentuk carrot atas kek tu... Boleh la kaaannn... Sapa yang nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu.. Byeee...

Kek Carrot
 
 Kek Carrot
C&P : Aznie Khasri ( cookpad )
 
 1 1/2 cawan tepung gandum
 1 sudu kecil serbuk penaik
 1 sudu kecil soda bicarbonate
 1 sudu kecil serbuk kayu manis ( aku xletak )
 1 sudu kecil garam
 2 biji telur
 1 1/4 cawan gula halus ( aku guna gula perang )
 1 cawan lobak merah ( diparut )
 1/2 cawan nenas dalam tin ( potong dadu & toskan )
 1/2 cawan minyak jagung/minyak masak
 1 cawan walnut ( bakar kejap kemudian cincang kecil )
 1 cawan kismis ( aku guna kismis hitam )
 
 Cara-cara
  1. Dalam 1 bekas, pukul telur hingga sebati jgn kembang2 ye...masukkan gula, lobak & nenas gaul sehingga sekata.
  2. Dalam bekas lain ayak tepung, soda, baking powder dgn serbuk kayu manis dan campurkan garam.
  3. Masukkan dan gaul adunan tepung (2) tu ke dalam bekas adunan (1) sedikit demi sedikit bagi sebati dan masukkan kekacang & kismis..
  4. Last masukkan minyak.. sebatikan sedikit demi sedikit..
  5. Sediakan 4 biji loyang 6 inci Dan bahagi adunan kek sama banyak.
  6. Panaskan oven 170 °C bakar selama 30 minit atau hingga masak.

Cream Cheese Frosting

250 g cream cheese
250 g butter ( aku letak 350gm )
1/4 cawan gula aising ( aku letak 1/3 cawan )
 
Cara-cara
  1.  Ayak gula aising. Satukan semua bahan dalam mixing bowl. Pukul sehingga semua bahan sebati.
  2. Sedia disalut pada kek. 



Cara Melapis Kek
  1. Letak sekeping kek atas papan kek. Paipkan cream cheese frosting. Ratakan. Letak sekeping kek lagi. Ulang hingga lapisan kek yang terakhir.
  2. Salut seluruh kek dengan baki cream cheese frosting.
  3. Salut tepi kek dengan kacang walnut yang dicincang kasar jika suka. 
  4. Jika ada lebihan cream cheese frosting, boleh buat corak carrot pada kek.
  5. Sejukkan dahulu kek sebelum dipotong 


Sunday, 23 November 2025

Yellow Ombre Cake

Yellow Ombre Cake


       Assalamualaikum dan selamat petang semua. Hari ni aku nak share resepi kek ombre kuning pulak. Kek ni aku but sekali dengan kek lemon poppyseed haritu. Cuma tak sempat nak update ja. Ombre kali ni dia tak berapa menyerlah sangat. Kuning dia macam nak sama jaa. Aku tak mau la guna banyak sangat pewarna tu. Ingat nak tambah warna oren sikit kat bahagian kuning terang tu. Takut jadi terang sangat. So, tak bubuh laaa... Tapi boleh la kaannn.... Kek dia cuma kek span vanilla ja. Aku tambah parutan kulit lemon & jus lemon. Kalau nak bagi bau lebih kuat lemon tu boleh tambah lagi la parutan tu. Kalau sapa nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu. Byeee...
 

Yellow Ombre Cake

Yellow Ombre Cake
 
Kek Span Lemon
 
4 biji telur gred A
180 gm gula halus
170 gm tepung kek
40 gm air + 30gm jus lemon
1/2 sudu besar parutan lemon ( boleh lebihkan kalau nak bau lebih kuat )
5 gm baking powder ( 1 sudu teh)
15 gm ovellete
50 gm minyak jagung
Pewarna kuning 
 
Cara-cara
  1. Mula-mula satukan, tepung kek dan baking powder  kemudian di ayak. Kalau rajin ayak 3 X kalau rasa macam nak cepat sekali pun ok!
  2. Masukkan semua bahan ke dalam mesin pemutar kecuali minyak jagung dan pewarna kuning. Kemudian putar dengan speed perlahan dulu. Speed perlahan untuk ratakan dia dahulu. Bila nampak dah bersatu, tukar speed laju dan putar hingga ringan dan gebu.
  3. Tuangkan minyak dan kaup balik dengan spatula sehingga rata.
  4. Bahagi adunan kepada 6 bahagian dan letak pewarna kuning mengikut ton yang sesuai.
  5. Sediakan beberapa biji loyang 6 inci dan oles dengan marjerin dan alas dengan cooking sheet.
  6. Tuang adunan dan bakar pada suhu 150°C selama 10-15 minit atau sehingga kek masak.
  7. Bila kek sudah masak, keluarkan kek dari loyang dan biarkan di atas redai sehingga kek sejuk.

Yellow Ombre Cake

Yellow Ombre Cake


Cream cheese frosting
250gm cream cheese
50gm gula aising
400gm non dairy whipping cream
 
Cara-cara
  1. Pukul non dairy whipping cream hingga kental. Ketepikan.
  2. Pukul cream cheese dan gula aising yang telah diayak sehingga sebati.
  3. Satukan cream cheese dengan non dairy whipping cream. Sebatikan.
  4. Boleh salut pada kek. 

Yellow Ombre Cake

Yellow Ombre Cake

Cara melapis kek
  1. Letak sekeping kek atas papan kek. Paipkan cream cheese frosting. Ratakan. Letak lagi sekeping kek. Ulang hingga kepingan kek yang terakhir.
  2. Salut seluruh kek dengan cream cheese frosting.
  3. Paipkan keliling kek dengan baki cream cheese frosting menggunaka nozzle kesukaan anda. Boleh letak potongan lemon keliling kek. Boleh juga tuang filling lemon atas kek jika suka.
  4. Sejukkan dahulu kek sebelum dipotong. 

Yellow Ombre Cake

Tuesday, 18 November 2025

Lemon Poppyseed Cake


Lemon Poppyseed Cake


        Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Pagi² ni aku timboi share resepi kek la pulak... 😂😂😂 Aku dah lama tak guna biji poppyseed ni. Masa awai² mula buat blog dulu ada la guna sekali. Pastu senyap menyepi. Tak tau nak guna buat apa dah... Alih² hilang lagutu poppyseed tu... Ni saja cari resepi guna poppyseed & jumpa la kek lemon poppyseed. Resepi asal dia buat guna american buttercream, aku kurangkan sukatan gula & tambah cream cheese. Rasa dia lagi mantap baq hiangggg... Kat bawah tu aku buat versi separuh adunan. Sapa nak cuba buleh tengok resepi kat bawah tu... Bye...
 

Lemon Poppyseed Cake

 
Lemon Poppyseed Cake
C&P : tiktok hasratihassan | AcikDoh
 
170gm tepung gandum
1sdt baking powder
1/8 sdt baking soda
56gm butter ( suhu bilik )
60ml minyak ( aku guna minyak jagung )
155gm gula kastor
1/4 sdt esen vanilla
2 biji telur Gred AA
90ml susu
60ml jus lemon
1 sdb parutan kulit lemon
1 sdb poppyseed 
 
Cara-cara
  1. Satukan butter, minyak, esen vanilla dan gula dalam mixing bowl. Pukul sebati.
  2. Masukkan telur satu persatu dan pukul sampai kembang.
  3. Satukan jus lemon dan susu.
  4. Masukkan adunan tepung yang diayak bersama baking powder dan baking soda berselang seli dengan campuran jus lemon dan susu. 3 kali tepung, 2 kali susu.
  5. Masukkan parutan kulit lemon dan poppyseed. Sebatikan.
  6. Bahagi adunan kepada 3 bahagian sama banyak dan bakar dalam loyang 6 inci pada suhu 180°C selama 25-30 minit ( ikut oven masing² ) atau sehingga kek masak.

Lemon Poppyseed Cake

 
Lemon Buttercream
 
230gm butter
250gm cream cheese ( aku tambah )
2 cawan gula aising ( aku guna 1 cawan ja ) 
5 sdb jus lemon

Cara-cara
  1. Pukul butter dan cream cheese hingga sebati.
  2. Masukkan gula aising yang telah diayak sedikit demi sedikit sehingga habis.
  3. Masukkan jus lemon. Terus pukul sehingga gula larut dan tak rasa kasar. 

Lemon Poppyseed Cake


Cara Melapis
  1. Letak sekeping kek atas papan kek. Paipkan lemon buttercream atas kek dan ratakan. Letak sekeping kek lagi. Buat kaedah yang sama untuk lapisan kek yang seterusnya.
  2. Salut seluruh kek dengan baki buttercream.
  3. Boleh hias kek dengan potongan lemon.
  4. Sejukkan dahulu kek sebelum dipotong. 
 
 
Lemon Poppyseed Cake

Lemon Poppyseed Cake

Monday, 17 November 2025

Banana Walnut Muffins

Banana Walnut Muffins

       
       Assalamualaikum & selamat tengahari semua. Hari ni baru sempat nak update resepi muffin. Aku buat lama dah muffin ni. Rasanya awai² bulan sebelas haritu. Tak sempat nak update. Resepi dia mudah ja. Main campur² semua bahan. Janji ada pisang baru boleh jadi banana muffins. Yang bagi sedap tu sebab dia ada letak topping walnut kat atas tu. Rasa walnut tu lemak² masin manis. Oh, sedapnya... Sapa² nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu. Byeeee....
 
 
Banana Walnut Muffins

 
Banana Walnut Muffins
C&P : tiktok Katie Hawthorne
 
4 biji pisang
1/2 cawan minyak 
1 cawan gula ( aku guna 2/3 cawan gula perang )
1 biji telur
1/4 cawan susu
1 3/4 cawan tepung gandum
1 1/2 sdt baking powder
1 sdt baking soda
1/2 sdt garam
3/4 cawan walnut ( cincang kasar )
 
Cara-cara
  1. Lenyek pisang. Masukkan telur, gula, minyak dan susu. Gaul sebati
  2. Masukkan, tepung, baking powder, baking soda dan garam yang telah diayak. Sebatikan. Masukkan walnut yang dicincang dan gaul rata.
  3. Sudukan adunan dalam cawan muffin. Tabur dengan topping walnut.
  4. Bakar pada suhu 170°C selama 20-25 minit ( ikut oven masing² )

Banana Walnut Muffins

 
Topping
 
1 cawan walnut ( cincang kasar )
2 sdb gula perang
2 sdb butter cair
 
Cara-cara
  1. Satukan semua bahan dan gaul rata.
  2. Tabur atas muffin lebih kurang 2 sudu besar. 
 
Banana Walnut Muffins


Wednesday, 29 October 2025

Matcha Burnt Cheesecake with Matcha White Chocolate Sauce


Matcha Burnt Cheesecake with Matcha White Chocolate Sauce


      Assalamualaikum semua... Hari ni aku nak share resepi  burnt cheesecake pulak. Tapi yang ni versi matcha. Dulu-dulu aku suka brunt cheesecake yang memang betul-betul masak. Tak suka yang lembik-lembik ni. Tapi la ni beralih arah ke yang lembik sikit. Bukan yang lembik cayaq tu naaa... Dia just lembik mcm dalam gambar tu. Makan pula dengan sos dia lagi syahdu baq hiangggg.. Untuk sos tu aku tambah double cream sebab nak bagi lagi likat. Sapa-sapa nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu. Yang kat bawah tu versi separuh adunan. Nak buat besaq boleh gandakan adunan yaaa... Byeee....
 

Matcha Burnt Cheesecake with Matcha White Chocolate Sauce


Matcha Burnt Cheesecake with Matcha White Chocolate Sauce
C&P : Tiktok nahlahrsl
 
250gm cream cheese ( suhu bilik )
75gm gula kastor
250ml whipping cream ( aku guna double cream )
10gm serbuk matcha
2 biji telur
1sb tepung serba guna
 
Cara-cara
  1. Pukul cream cheese dengan gula sehingga sebati.
  2. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul. Sebatikan.
  3. Ambil 125ml whipping cream dan satukan dengan serbuk matcha. Whisk sehingga serbuk matcha larut.
  4. Masukkan larutan matcha kedalam adunan cream cheese dan pukul sebati.
  5. Masukkan lebihan whipping cream dan sebatikan.
  6. Ayak tepung dan sebatikan.
  7. Tuang adunan kedalam loyang 5 inci yang dialas dengan baking paper pada bahagian bawah dan tepi loyang. Boleh tapis adunan untuk mendapatkan adunan yang lincin. Hentak sedikit loyang.
  8. Bakar dalam pada suhu 220°C selama 35-40 minit.
  9. Bila dah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk. Simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 5 jam sebelum dihidang. 

Matcha Burnt Cheesecake with Matcha White Chocolate Sauce

Matcha Burnt Cheesecake with Matcha White Chocolate Sauce


Matcha White Chocolate Sauce
 
60gm coklat putih
80ml susu ( aku letak 40ml susu + 40ml double cream )
1/2sb serbuk matcha
 
 Cara-cara
  1. Cairkan coklat putih dengan kaedah double boiler.
  2. Masukkan serbuk matcha. Whisk sehingga serbuk matcha sebati.
  3. Masukkan susu dan sebatikan.
  4. Simpan dalam peti sejuk sebelum dituang atas kek supaya adunan sedikit likat. 
 
Matcha Burnt Cheesecake with Matcha White Chocolate Sauce

Matcha Burnt Cheesecake with Matcha White Chocolate Sauce

Tuesday, 28 October 2025

Onde onde Labu

Onde onde Labu

     Assalamualaikum dan selamat petang semua.... Hari ni nak share resepi kuih pulak. Asyik tunjuk resepi kek ja kan. Kena la jugak share resepi kuih-kuih ni. Dulu pernah buat dah, ni try buat lagi sekali. Yang buleh buat onde-onde labu ni pun sebab ada sepupu aku bagi sebijik buah labu. Saiz dia sederhana. Sepupu aku bagi dah nak dekat 2 bulan labu tu. Masih ok dan elok lagi. Mak aku potong amek separuh. Yang separuh lagi bagi kat kawan aku. Yang aku buat onde-onde ni lebihan mak aku buat sayoq labu. Aku tak makan sangat labu ni kalau masak buat lauk. Kalau masak jadi kuih macam kuih bakar tu lagi aku suka. Sebab tak berapa rajin aku buat onde-onde je la labu tu... Sapa nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu... Byee....
 

Onde onde Labu

 
Onde onde Labu

 
Onde onde Labu
C&P : Lily Suryani Mohd Ali ( cookpad )
 
 200 gram labu
 250 gram tepung pulut
 3 keping gula kerek
 Sebiji kelapa yang diparut putih
 Secubit garam
 
Cara-cara
  1. Labu kupas kulit dan dibersihkan. Kemudian direbus sampai empuk. Setelah empuk angkat dan ditoskan.
  2. Gula kerek dipotong dadu. Potong kecil2. Kemudian lenyek labu yg direbus tadi hingga hancur. Masukkan tepung pulut dan gaul hingga sebati. Tambah sedikit demi sedikit air hingga adunan boleh dibentuk bulat.
  3. Masukkan air kedalam periuk dan panaskan. Boleh la mula mengentel tepung. Bulat2 kan dan masukkan gula kerek sebagai inti. Kemudian masukkan kedalam periuk yg berisi air tadi. Buat sehingga habis. Apabila telah timbul bermakna kuih telah pun masak. Boleh di angkat dan ditapis.
  4. Kelapa yang diparut putih tadi dikukus sebentar. Kemudian masukkan kuih kedalam kelapa dan gelek2 sehingga kelapa membalut pada keseluruhan kuih, siap dan boleh di hidangkan.


Onde onde Labu

Onde onde Labu

Monday, 27 October 2025

Chocolate Pistachio Dream Cake

Chocolate Pistachio Dream Cake


    Assalamualaikum dan selamat malam semua. Hari ni aku nak share resepi yang tengah vairal kat tiktok la ni. Depa panggil chocolate dream cake. Tapi kalau resepi asal dia buat dalam container. Tapi versi aku buat versi kek yang agak stabil la bila nak potong tu. Kalau ikut resepi asal, cream dia memang nampak macam cair gitewww. Chocolate ganache pun cair jugak. Tapi versi aku ni agak stabil laaa... Kalau ikutkan resepi yang aku buat ni sama macam kek coklat kunafa yang aku buat sebelum ni. Untuk pistachio mousse tu aku guna cream cheese. Nak guna mascarpone cheese mahai la pulak... 😅😅😅 Bagi aku kek ni macam manis jugak laa... Yang menarik pun part bila kita gigit kat bahagian pistachio feuilletine tu. Ada bunyi krup krap krup krap. Tu je la... Kalau ikutkan nak buat jugak versi yang dalam container tu. Versi cream yang cair-cair tuhhh... Tapi tunggu bila rajin lahhh... 😂😂😂😂 Kalau ada sapa-sapa nak buat buleh tengok resepi kat bawah tu... Byeeee...
 

Chocolate Pistachio Dream Cake

 
Chocolate Pistachio Dream Cake
By : Syapex Kitchen
 
Kek Coklat

Bahan A
1/3 cawan serbuk koko
1/3 cawan gula perang
1/3 cawan susu segar
1/3 cawan susu pekat manis
1/3 cawan minyak jagung

Bahan B
1/3 cawan + 1 sudu besar tepung kek*
1/3 sudu kecil baking powder*
1/3 sudu kecil soda bikarbonat*[ diayak ]

Bahan C
1 biji telur
1/2 sudu teh esen vanila

Cara-Cara
  1. Masak bahan A dengan api kecil sehingga sebati atau gula hancur. Sejukkan.
  2. Pukul telur bersama esen vanila hingga berbuih. Kemudian satukan dengan bahan A yang telah sejuk tadi. Kacau sebati.
  3. Masukkan tepung yang diayak sedikit demi sedikit sambil digaul dengan spatula.
  4. Tuang kedalam loyang bulat 8'' yang telah dialas dengan kertas serap minyak. Bakar selama 35-40 minit atau sehingga masak.
  5. Bila dah masak, sejukkan diatas redai. Bila kek dah sejuk, potong kek mengikut saiz cake ring 7 inci yang dililit dengan plastik cake mousse.


Chocolate Pistachio Dream Cake

 
PISTACHIO MOUSSE
Diolah daripada resepi : Chef Dennis

Bahan A
2 biji kuning telur
50 gm pistachio spread
4 gm gelatin
15 gm air
100 gm krim bukan tenusu
1/2 sudu teh esen vanilla


Cara-Cara
  1. Mula-mula cairkan gelatin secara double boiler. Kemudian cairkan pistachio spread secara kaedah double boiler juga.
  2. Kemudian, masukkan telur dalam bekas dan dengan kaedah double boiler juga panaskan telur sambil dikacau hingga ia pekat dan berkrim jangan sampai telur masak. Kena selalu kacau supaya telur creamy. Tuangkan gelatin cair ke dalam telur dan kacau rata.
  3. Tuangkan adunan telur dan gelatin dalam pistachio spread dan kacau rata. Masukkan esen vanilla dan kacau sempurna. Ketepikan
  4. Putarkan krim putar hingga kental. Masukkan 1/3 krim putar dalam adunan  pistachio dan kaup balik rata. Tuangkan baki krim putar dan kaup balik sempurna, ketepikan

Bahan B
100 gm cream cheese ( aku letak 150gm )
50 gm gula icing


Cara-Cara
  1. Putar cream cheese dan gula ising hingga lembut.
  2. Satukan adunan krim putar ke dalam cream cheese dan kaup balik sempurna.
  3. Tuang atas kek coklat dan ratakan.
  4. Simpan dalam peti sejuk.


Chocolate Pistachio Dream Cake


Chocolate ganache
 
150gm dark chocolate
75gm whipping cream
 
Cara-cara
  1. Satukan dark chocolate dengan whipping cream dalam satu bekas. Cairkan secara double boiler.
  2. Setelah coklat cair, sejukkan dahulu. Kemudian tuang atas adunan pistachio mousse.


Chocolate Pistachio Dream Cake


Pistachio Feuilletine
 
60gm feuilletine flake
100gm pistachio spread ( boleh lebihkan kalau suka )
 
Cara-cara
  1. Cairkan pistachio spread dengan kaedah double boiler. Biarkan sejuk sedikit.
  2. Masukkan feuilletine dalam pistachio spread dan gaul rata.
  3. Tuang atas lapisan chocolate ganache dan ratakan.
  4. Simpan semula dalam peti sejuk. Jika hendak potong, sila guna pisau yang betul-betul tajam supaya potongan kek nampak cantik. Boleh juga tabur keliling kek dengan kacang pistachio yang dicincang kasar jika suka.

Chocolate Pistachio Dream Cake

Chocolate Pistachio Dream Cake