Wednesday, 4 June 2025

Kek Lapis Tembikai Susu Cheese

Kek Lapis Tembikai Susu Cheese
 
 

   Assalamualaikum semua... Pagi ni aku nak update resepi kek lapis yang keempat pulak. Kek lapis tembikai susu cheese... Bau wangi manis-manis kek lapis ni.. Suka aku... Untuk kek lapis ni aku guna butter farm fresh. Ok, sedap jugak... Tapi lidah ni dah biasa guna golden churn memang akan ke arah golden churn laa... Kelemahan butter ni sebab dia buat 200gm untuk satu ketol. Kalau hang nak buat separuh adunan kek lapis pun kena beli seketol lagi. Kalau nak buat full resepi kena beli 3 ketoi.. Sapa nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu... Byeee...
 
 
Kek Lapis Tembikai Susu Cheese

 
Kek Lapis Tembikai Susu Cheese
C&P : FB Dapur Kitak

450 gram marjerin ( aku guna butter farm fresh )
250 gram cream cheese
100 gram gula halus
30 gram ovalet
10 biji telur gred A
400 gram susu pekat
1 sudu teh esen vanila
100 gram creamer
350 gram tepung gandum
150 gram susu perisa tembikai susu
3 sudu besar kodial tembikai susu
karamel coklat cip secukupnya
pewarna hijau secukupnya
perwarna kuning secukupnya

 
Cara-Cara
  1. Pukul gula, marjerin, ovalet & cream cheese sehingga kembang.
  2. Masukkan telur satu persatu sehingga habis.
  3. Masukkan susu pekat, esen vanilla & creamer. Putar sebati.
  4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis.
  5. Masukkan susu berperisa tembikai susu & kordial tembikai susu. Putar sebati.
  6. Bahagi adunan kepada 3 bahagian. Bahagian pertama letak pewarna hijau. Bahagian ke2 letak sedikit warna hijau. Bahagian ke3 letak pewarna hijau+kuning secukupnya.
  7. Sapu bawah loyang 8×8×4 dengan marjerin & alas dengan baking paper. Panaskan oven selama 10 minit suhu 180C. Lapisan pertama bakar guna api atas dan bawah. Buat 4 lapisan untuk lapisan hijau terang. Lapisan kedua & terakhir bakar guna api atas sahaja. Bakar selama 8 minit suhu 150C.
  8. Tuang pula lapisan hijau muda. Bakar sehingga masak.
  9. Sambung melapis untuk adunan hijau+kuning. Tabur sedikit caramel chocolate chips pada lapisan ini. Tabur berselang seli. Bukan setiap lapisan hijau+kuning. Buat sehingga habis lapisan.
 
 
Kek Lapis Tembikai Susu Cheese

Tuesday, 3 June 2025

Kek Lapis Renoba

Kek Lapis Renoba



      Assalamualaikum semua... Malam ni baru sempat nak update resepi kek lapis untuk raya haji nanti. Patutnya aku dah post hari jumaat hari tu. Tapi kena tangguh sebab demam. Nasib semua kek & biskut raya aku dah siap dah. Aku kalau demam memang banyak hari. Ni pun dah lama tak demam. Dok sembang dengan mak aku kata lama dah tak demam ni... Tup-tup terus demam... Hahaaa... Dengan sakit tekak. Pastu selsema. Tambah dengan hingus... Uhhh... Dugaan sungguh. Malam ni kira ok sikit. Makan pun dah lalu. Kalau tak nak minum jaa... Berbalik pada resepi kek lapis ni, dia ada 6 rasa tau... Haaa... Mudah keja. Tak yah buat banyak jenis kek lapis... Hahaaa... Sapa-sapa nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu... Byee...
 
 
Kek Lapis Renoba

 
 

KEK LAPIS RENOBA
C&P : Enny Othman ( RMK )
Loyang 9x9


500gm mentega
10 biji telur
100gm gula
300gm tepung gandum/superfine/hongkong
1/2 tin susu manis
150gm kaya
1 sudu makan ovalette
100gm susu cair
1 tin nestle cream
100gm serbuk ice cream vanila
50gm milo
50gm bijan
50gm serbuk ice cream strawberry
50gm biscoff spread
150gm cream cheese
1/2 sudu makan nescafe
50gm horlicks
Pewarna hijau, kuning, coklat, putih, pink

 
Cara
  1. Pukul mentega, gula dan ovalette hingga kembang.
  2. Masukkan telur dan pukul hing kembang dan sebati. Kemudian masukkan susu manis, kaya, nestle cream dan susu cair.
  3. Pukul hingga sebati.
  4. Akhir sekali masukkan serbuk ice cream dan tepung. Pukul adunan hingga sebati.
  5. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian : (1) Campurkan milo (2) Campurkan horlicks dan warna hijau (3) Campurkan biscoff dan warna kuning (4) Campurkan cream cheese dan warna putih. (5) Campurkan bijan, ice cream strawberry dan warna pink (6) Campurkan nescafe dan warna coklat
  6. Alaskan loyang dengan kertas minyak.
  7. Lapiskan adunan seperti dalam gambar.
  8. Boleh bakar atau kukus.

 

*Aku buat separuh adunan guna loyang 6×6×4
*Untuk setiap adunan aku buat 2 lapis
*Nestle cream aku ganti whipping cream
 
 
 
Kek Lapis Renoba

Thursday, 29 May 2025

Kek Lapis Cheese with Chocolate Chips

Kek Lapis Cheese with Chocolate Chips


      Assalamualaikum semua... Hari ni post resepi kek lapis kedua pulak untuk raya haji nanti. Ni kek lapis mudah sebab letak satu warna ja.. Cepat sikit nak cuci bekas baking. Hahaaa... Kek lapis ni ada lemak-lemak cheese. Pastu tambah sikit lemak-lemak santan sebab ada letak serbuk santan. Pastu gigit kat chocolate chips rasa coklat la kannn. Bagi aku kalau letak dark chocolate chips rasanya lagi sedap sebab kurang manis dari milk chocolate chips. Aku guna milk chocolate chips ni pun sebab jarang guna. Dari terperam dalam peti ais tu baik aku perabiskan.. Kalau ada yang nak mencuba buat boleh tengok resepi kat bawah tu..
 

Kek Lapis Cheese with Chocolate Chips


Kek Lapis Cheese with Chocolate Chips
C&P : FB Dorothy Stella
 
500gm pure butter
10 biji telur gred A
200gm gula halus
350gm tepung hong kong atau tepung pau ( bluekey )
250gm cream cheese
60gm susu tepung ( nespray )
1/2 tin sederharna susu pekat manis
1 packet serbuk santan
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil ovalette
Chocolate chips secukupnya
Pewarna putih secukupnya
 
 
Cara-cara
  1. Satukan butter serta gula halus. Pukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan pucat.
  2. Masukkan telur satu persatu. Pukul hingga sebati guna kelajuan minimum sahaja.
  3. Masukkan ovalette. Pukul rata.
  4. Masukkan juga esen vanilla. Pukul rata.
  5. Masukkan susu pekat manis. Pukul rata.
  6. Masukkan cream cheese. Pukul rata.
  7. Masukkan tepung hong kong atau pau. Pukul sebati.
  8. Masukkan susu tepung & serbuk santan. Pukul sebati.
  9. Akhir sekali, masukkan pewarna putih. Pukul sebati.
  10. Sediakan loyang saiz 8×8×4 yang dah dilapik baking paper dan diglis butter. Masukkan 200gm adunan. Ratakan.
  11. Susun chocolate chips di atasnya. Bakar suhu 180C api atas bawah untuk lapisan pertama selama 8-10 minit bergantung oven masing-masing. Ulang melapis seperti lapisan pertama tadi. Lapisan kedua hingga terakhir guna api atas sahaja. Suhu dan masa juga sama.



Kek Lapis Cheese with Chocolate Chips

Wednesday, 28 May 2025

Kek Lapis Red Velvet Oreo Cheese


Kek Lapis Red Velvet Oreo Cheese
 
 
       Assalamualaikum semua... Bertemu kembali dengan resepi kek lapis... Kalau ada kek lapis ni maknanya dah dekat nak raya la kann... Ni kek lapis pertama yang aku buat untuk raya haji nanti. Kek ni aku buat separuh adunan ja dari resepi asal. Raya haji ni tak ramai orang mai rumah, so kebanyakan kek aku ni separuh adunan. Resepi kat bawah tu full resepi laa.. Kalau nak buat separuh macam aku sila separuhkan adunan & guna loyang 6×6.
 
 
Kek Lapis Red Velvet Oreo Cheese
 
 
Kek Lapis Red Velvet Oreo Cheese
C&P : Aznie Khasri ( cookpad )
 
500 g butter
85 g gula halus
1 S/B OVERLATTE
10 BIJI TELUR(A)
1 tin susu pekat manis
1 S/B ESEN VANILA
150 g horlick
70 g seri kaya
275 g tepung hong kong
250 G CREAM CHEESE (PUKUL SEBATI DULU)
1 S/ B COKLAT EMULCO
1 S/B RED VELVET PASTE
 pewarna putih juga merah secukupnya
 
 
Cara-cara
  1. PUKUL BUTTER, GULA JUGA OVERLATTE SEHINGGA KEMBANG.
  2. MASUKKAN TELUR SEBIJI DEMI SEBIJI.
  3. MASUKKAN ESEN VANILA JUGA SUSU PEKAT.
  4.  AKHIR SEKALI MASUKKAN HOLICK JUGA TEPUNG HONG KONG.. PUKUL HINGGA IA SEBATI.
  5. BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA 2 BAHAGIAN. SATU BAHAGIAN LETAK PEWARNA PUTIH. SATU BAHAGIAN LAGI LETAK CREAM CHEESE + COKLAT EMUKCO + RED VELVET PASTE + PEWARNA MERAH SECUKUPNYA (BAHAGIAN LAGI KEPADA 2 BAHAGIAN **ATAS BAWAH**)
  6. PANASKAN OVEN PADA SUHU 160'-170'.
  7. MASUKKAN 2 1/2 SENDUK KECIL ADUNAN MERAH. RATAKAN DAN BAKAR GUNA API ATAS BAWAH HINGGA MASAK.
  8. LAPISAN KEDUA HINGGA HABIS ADUNAN DIBAKAR GUNA API ATAS SAHAJA.
  9. LAPISKAN ADUNAN MERAH SEBANYAK 4 LAPISAN.
  10. LAPISKAN PULA ADUNAN PUTIH. RATAKAN DAN TABUR OREO DIATASNYA.. BAKAR HINGGA IA MASAK. ULANG PROSES MELAPIS HINGGA HABIS ADUNAN PUTIH.
  11. ULANG LAGI PROSES MELAPIS UNTUK ADUNAN MERAH PULA. HABISKAN HINGGA 4 LAPISAN.
 
 
Kek Lapis Red Velvet Oreo Cheese

Saturday, 17 May 2025

Nasi Hujan Panas, Ayam Ros & Acar

Nasi Hujan Panas, Ayam Ros & Acar


      Assalamualaikum & selamat pagi semua... Hari ni awai sikit aku update blog ni.. Kali ni aku update resepi nasi hujan panas, ayam ros & acar. Memang sedap set nasi hujan panas tu. Gu pulak dengan ayam ros tu... Mantap baq hianggg... Untuk ayam ros ni bahan-bahan dia agak banyak la. Hang nak kena beli macam-macam jenis serbuk. Kuah dia likat dengan karot, tomato & biji badam yang dah kena blend. Kalau resepi ayam ros biasa cuma letak susu cair ja. Ni siap ada tomato puri & tomato soup. Pastu ada santan pulak. Memang sangat berlemak ayam tu... Ni la first time aku masak lauk yang paling sedap aku masak sebab aku tak pandai masak. Aku lebih pada mem'baking' jaa... Hangpa patut cuba tau. Set resepi ni aku amek dari Che Nom. Ada jumpa resepi dia guna serbuk badam tapi aku nak try yang ni dulu laa.... Pasni boleh try yang lain pulak... Sapa-sapa nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu... Byeee...


Nasi Hujan Panas, Ayam Ros & Acar


Nasi Hujan Panas, Ayam Ros & Acar
C&P : ResepiCheNom
 
Nasi Hujan Panas
 
3 cwn beras basmathi
1-2 sb minyak masak
1-2 sb mentega
1-2 sb minyak sapi
Rempah 4 sekawan ( 1 batang kayu manis, 1 bunga lawang, 3 cengkih, 4 buah pelaga)
3 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 helai daun pandan
2 cwn susu cair
2 1/2 cawan air
1 kiub pati ayam
 Sedikit garam
1-2 sudu gula
Sedik pewarna kuning
Pewarna merah
Pewarna hijau
 
 
Cara-cara
  1. Hiris nipis bawang merah kecil & bawang putih.
  2. Halia hiris tebal, senang nanti lepas masak boleh tarik keluar.
  3. Basuh beras sampai jernih & hilang keruh, anggaran 3 Kali. Lepas basuh, boleh tapis & tos kering.
  4. Panaskan minyak masak, mentega & minyak sapi.
  5.  Tak perlu cairkan sepenuhnya, terus masuk rempah 4 sekawan.
  6. Masukkan bawang merah, bawang putih & halia. Tumis sampai keperangan & naik bau tumisan.
  7. Masukkan daun pandan untuk aroma, lebih wangi & berselera nasi nanti.
  8. Masuk beras & goreng selama 3-4 minit, sampai dengar bunyi berdesir.
  9. Masukkan susu cair, air, kiub pati ayam & sedikit pewarna kuning.
  10. Masukkan garam & gula. Kacau sebati.
  11. Pindah masuk dalam periuk nasi atau pressure cooker. Kemudian tunggu sampai nasi masak.
  12. Selepas nasi dah masak, biar nasi kering dan suam-suam sebelum gembur, kalau gembur awal-awal takut patah & hancur nasi nanti.
  13. Untuk warnakan nasi, boleh celup chopstick atau lidi dalam pewarna dan titis pewarna atas nasi. Seeloknya buat lubang & lorek-lorek pewarna dalam tu.
  14. Guna warna merah, hijau & oren. Kalau pewarna terlalu pekat, boleh campur sikit dengan air sebelum titis atas nasi.
  15. Dah siap letak warna boleh gembur nasi biar bercampur.


Nasi Hujan Panas, Ayam Ros & Acar


Ayam Ros
 
Bahan Utama
1 ekor ayam, potong 12
Sedikit kunyit, untuk goreng ayam
Sedikit garam, untuk goreng ayam
1 helai daun pandan, dicarik & disimpul
1 batang serai, dititik
2 senduk minyak masak
1 biji bawang besar, hiris memanjang
1/2 tin ( 225gm ) sup tomato
3 sudu besar tomato puri
1/2 tin susu cair
100gm santan pekat
Daun pudina
 
 Bahan Untuk Rempah Tumis
2 senduk besar minyak masak
2 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji pelaga
5 kuntum bunga cengkih
 
Bahan Dibancuh Menjadi Pes
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil kas kas
1 sudu kecil garam masala
1 sudu besar serbuk cili
 
Bahan Kisar A
1 labu bawang besar
1 inci halia
5 ulas bawang putih
 
Bahan Kisar B
15 tangkai cili kering
1 batang karot
1 biji tomato
 
Bahan Kisar C
100gm badam, direndam air panas & dikisar halus
 
 
Cara-cara
  1. Gaulkan ayam bersama garam dan serbuk kunyit kemudian goreng sehingga separuh masak. Angkat & ketepikan.
  2. Panaskan minyak masak & tumis bahan rempah tumis, serai, daun  pandan & bawang besar. Tumis sehingga bawang kekuningan & naik bau.
  3. Masukkan bahan kisar A, tumis sehingga naik bau & kemudian masukkan pula bahan kisar B & diikuti bahan kisar C. Masukkan tomato sup, tomato puri & susu cair. Masak di atas api perlahan & kacau supaya tidak hangus di bawah.
  4. Masukkan pula bahan yang dibancuh menjadi pes. Kacau sehingga bahan-bahan & rempah masah sehingga pecah minyak.
  5. Apabila pecah minyak, masukkan ayam goreng & biarkan masak di atas api perlahan selama 15-20 minit.
  6. Kemudian masukkan santan pekat & masak sehingga kuah menjadi pekat & berkilat. Tambahkan sedikit air jika kuah terlalu pekat.
  7. Angkat & tabur dengan daun pudina & bawang goreng.
 

Nasi Hujan Panas, Ayam Ros & Acar

 
Acar
 
1 batang timun
Sepotong nenas
1 biji bawang merah besar
4-6 tangkai cili paid
2 sudu besar gula
1-2 sudu kecil garam
Jus  lemon / cuka makan


Cara-cara
  1. Timun kupas kulit jarak-jarak kemudian cakar dengan garfu. Belah 2 timun & hiris nipis. Biji tak perlu Huang. ( aku buang biji & potong nipis panjang² )
  2. Nenas kupas kulit & hiris halus 
  3. Bawang besar & cili padi ( kalau nak kurang pedas boleh ganti dengan cili besar ) hiris nipis.
  4. Untuk rasa masam kita boleh guna cuka makan, limau nipis & lemon.
  5. Masuk semua bahan potong, gula, garam & jus lemon dalam mangkuk. Gaul sebati kemudian simpan dalam peti sejuk sebelum hidang. 

 

Nasi Hujan Panas, Ayam Ros & Acar

 

Tuesday, 13 May 2025

Kek Pisang Koko Kukus

Kek Pisang Koko Kukus


       Assalamualaikum & selamat malam semua.... Malam ni aku nak share resepi kek pisang lagi... Ya, pisang lagi... Jangan jemu tau... Hahaaa... Kek pisang ni macam apam pun ada. Texture dia lembut & gebu. Cuma kek pisang ni ada tambah serbuk koko nak bagi buat effect marble. Boleh la buat makan makan waktu petang atau waktu pagi. Kena pulak gu dengan kopi O... Mmm... Sedapnya... Rasanya lepas ni pun ada menu pisang lagi... Hahaaa.....


Kek Pisang Koko Kukus



Kek Pisang Koko Kukus
C&P : Mahadiah ( cookpad )
 
2-3 biji pisang masak- lenyek dapat 1 cawan
1/2 cawan minyak sayur ( aku guna minyak jagung )
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan gula kastor
1 st esen vanilla
1 cawan susu sejat/cair
2 biji telur
2 cawan tepung gandum
1 sb serbuk koko
1 sudu kecil baking soda
1 sudu besar serbuk penaik
1/2 sudu kecil garam


Cara-cara
  1. Didalam mangkuk, kocok telur. Kemudian tambah gula perang dan gula pasir, terus gaul sebati. Kemudian tambah minyak sayur, susu cair, esen vanilla, garam dan pisang yang dilenyek. Gaul rata sebati.
  2. Tambah tepung gandum, baking powder dan baking soda. Gaul sebati. Bahagi adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian masukkan serbuk koko dan gaul rata. Satu bahagian biarkan asal. Sapu acuan dengan minyak masak.
  3. Tuang adunan asal, kemudian tuang adunan koko. Buat secara selang seli hingga adunan habis. Hentakkan acuan supaya adunan sekata.
  4. Sediakan periuk kukus. Apabila air mendidih, letak acuan dengan adunan. Kukus selama 30-40 minit/ hingga lidi keluar bersih apabila dicucuk dalam kek. Jangan lupa alas penutup dengan kertas aluminium supaya air tak menitik. Selang 10-15 minit buka penutup untuk lap wap air jika perlu. Buka penutup dan biarkan kuih sejuk didalam periuk kukus.
  5. Kemudian terbalikkan kek keluar dari acuan. Potong saiz kegemaran. Sedia dihidangkan.



Kek Pisang Koko Kukus


Saturday, 3 May 2025

Kek Pisang Kluster Kayangan

Kek Pisang Kluster Kayangan



      Assalamualaikum semua... Disebabkan pisang masih ada, maka jadi la kek pisang kluster kayangan ni. Sangat moist kek ni. Dia tak guna telur tapi ganti dengan buttermilk. Rasa sangat rich kek ni dengan adanya coklat dalam tu. Untik coklat aku guna coklat coin yang dicincang & guna chocolate chip jugak. Bila ada kacang pecan tu lagi la sedap... Kalau nak tau rasa sedap macam mana kena la cuba buat. Sebab aku guna chocolate chip biasa dia jadi manis. Nak kurangkan rasa manis tu boleh guna dark chocolate chip... Selamat mencuba... Byeee...




Kek Pisang Kluster Kayangan




Kek Pisang Kluster Kayangan
C&P : Nurain Jalil ( cookpad )
 
4 biji Pisang Berangan - ( aku guna 7 biji pisang emas )
120 gram Gula Perang
115 gram Mentega (dicairkan)
120 gram Buttermilk (susu segar campur 1/2 tbsp perahan lemon)
1 tsp Esen Vanilla
160 gram Tepung Gandum
25 gram Serbuk Koko
1 tsp Baking Powder
1/2 tsp Baking Soda
80 gram Coklat ( aku guna coklat coin yg dicincang & chocolate chip )
30 gram Pecan - dicincang dadu
Sedikit campuran coklat dan pecan untuk topping kek


Cara-cara
  1. Ayak tepung gandum bersama serbuk koko, ketepikan. Potong kecil kacang Pecan dan pisang dilenyek, ketepikan.
  2. Campurkan perahan lemon ke dalam susu bagi membuat Buttermilk dan cairkan mentega. Ketepikan.
  3. Dalam mangkuk, campurkan pisang yang sudah dilenyek bersama gula perang. Gaul rata kemudian masukkan mentega cair.
  4. Kemudian, masukkan Esen Vanilla dan Buttermilk. Kacau sebati.
  5. Ambil sedikit tepung dari campuran tepung gandum dan serbuk koko tadi dan tabur rata atas coklat dan pecan. Gaul. Ini bagi memastikan coklat dan kacang tidak mendap ke bawah ketika proses pembakaran.
  6. Masukkan tepung, coklat serta kacang. Kaup balik adunan.
  7. Setelah sebati ketepikan. Lengser mentega dalam loyang dan masukkan kertas minyak.
  8. Masukkan adunan ke dalam loyang ( aku guna loyang 8×4×4 ). Hentak 3 kali bagi memastikan tiada ruang udara yang terperangkap dan kemudian tabur coklat dan kacang pecan di atasnya.Bakar pada suhu 150'C selama 1 jam atau sehingga masak.



Kek Pisang Kluster Kayangan


Thursday, 1 May 2025

Apam Pisang Kukus

 
Apam Pisang Kukus

 
 
         Assalamualaikum semua... Malam ni baru sempat nak update resepi apam pisang ni. Aku buat banyak hari dah. Malam ni baru nak post Kat blog ni... Mula ingat nak buat kek pisang, tiba-tiba beralih arah jadi apam pulak... Pisang ni aku bukan rajin nak makan sangat. Kalau dia dah jadi apam ni laju je laaa... So kalau ada pisang kat rumah tu dah tak tau nak buat apa boleh la cuba resepi apam kat bawah tu. Boleh la buat makan masa sarapan atau minum petang... Untuk resepi ni aku buat separuh adunan daripada resepi kat bawah tu. Ye la, 2 orang ja yang nak makan... Byeeee...
 
 
 
Apam Pisang Kukus

 
Apam Pisang Kukus
C&P : Mahadiah ( cookpad )
 
2 cawan pisang masak ( lenyek halus )
3 biji telur
3/4 cawan gula perang
1 cawan minyak jagung
1 st soda bikarbonate*
1 st baking powder*
2 cawan tepung gandum* ( ayak bahan bertanda * )
1 st esen vanila
1/8 st garam
 Sedikit minyak lumur loyang
 
 Cara-cara
  1. Didalam mangkuk, lenyek pisang. Ketepikan.
  2. Didalam mangkuk pengadun yang lain, masukkan gula perang, telur, minyak, garam dan esen vanilla. Pukul sehingga sebati (guna whisk). Boleh juga guna blender.
  3. Kemudian, tuang campuran kedalam mangkuk berisi pisang lenyek tadi. Gaul rata. Masukkan tepung gandum berperingkat. Kacau rata sehingga dapat bancuhan yang sekata.
  4. Sediakan loyang. Sapu minyak rata-rata. Tuang bancuhan pisang kedalam loyang. Sediakan pengukus. Panaskan air sehingga mendidih. Letak loyang dan tutup dengan kertas aluminium. Tutup penutup periuk kukus. Kukus selama 35 minit / hingga masak.
  5. Buka penutup. Uji dengan tester. Jika keluar bersih kek sudah masak.
  6. Keluarkan dari loyang. Terbalikkan. Potong ikut kegemaran.
 
 
Apam Pisang Kukus

Monday, 21 April 2025

Nasi Tomato Simple


Nasi Tomato Simple



      Assalamualaikum semua... Masih ada yang nak buat open house kaa...? Kalau ada aku boleh bagi idea buat nasi tomato ni. Simple ja nasi tomato ni. Yang paling menarik dalam set nasi tomato ni sebab tang acar tu. Acar tu ada letak sunquick oren. Selalu orang letak perahan limau. Sedap jugak rasa dia. Rasa masam-masam Oren. Kalau ada yang nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu... Byeee...
 
 
Nasi Tomato Simple

 
Nasi Tomato Simple
C&P : Rasa ( Hidayati Hana )
 
Nasi Tomato
 
3 cawan beras basmati
Air secukupnya ( 1 cwn beras = 1 1/2  cwn air )
1/2 cawan susu cair
2 helai daun pandan
3 sudu besar tomato puri
3 sekawan ( bunga lawang, kulit kayu manis & buah pelaga )
Sedikit minyak / marjerin
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 kiub pati ayam
Garam & gula secukup rasa
 
 
Cara-cara
  1. Beras direndam selama 30 minit, kemudian basuh dan toskan.
  2. Panaskan minyak, tumis bawang dan halia. Masukkan 3 sekawan dan daun pandan.
  3. Bila dah layu, masukkan tomato puri. Kacau-kacau. Masukkan beras, susu cair, air secukupnya, kiub pati ayam dan garam. Kacau lagi.
  4. Kemudian, pindahkan ke dalam periuk nasi. Masak nasi seperti biasa. Bila dah kering, kacau sekejap guna garfu. Akhir sekali, taburkan kismis dan bawang goreng.
 
 
 
 
Nasi Tomato Simple

 
 
Ayam Masak Merah
 
1/2 ekor ayam
2 cawan cili kisar
2 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
3 sekawan
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 cawan air- anggaran- ( kalau nak berkuah, letak lebih )
Garam dan gula secukupnya
1 biji bawang besar - hiris ( hiasan )
Daun bawang
Kacang peas dalam tin
 
Cara-cara
  1. Ayam dilumurkan dengan garam dan kunyit. Kemudian digoreng.
  2. Kisarkan bahan yang bertanda *. Panaskan minyak dan tumiskan bahan * sampai naik minyak.
  3. Masukkan 3 sekawan dan cili kisar. Tumis sampai cili garing. Masukkan sos cili dan sos tiram. Kacau- kacau.
  4. Kemudian masukkan air, garam dan gula. Bila dah mendidih, masukkan ayam dan bawang besar hiris. Boleh masukkan kacang peas jika suka.
  5. Gaul hingga semuanya sekata. Bila dah masak, tutup api. Hiaskan dengan bawang goreng dan daun bawang.
 
 
 
 
Nasi Tomato Simple

 
 
Acar Nenas & Timun Bersunquick
 
1/2 biji nenas
1 batang timun
2 biji cili merah
2 sudu besar oren sunquick
Garam & gula
 
Cara-cara
  1. Potong nenas dan timun. Hiris cili. Gaulkan semua bahan dan siap.
 
 
Nasi Tomato Simple
 


Wednesday, 9 April 2025

Nasi Ayam ( Air Fryer )

 
Nasi Ayam ( Air Fryer )

 
       Assalamualaikum & selamat pagi semua. Harini aku nak share resepi nasi ayam. Mudah ja resepi nasi ayam ni. Yang ni guna air fryer. Kalau bakar guna air fryer ni bahan salutan dia lekat elok kat ayam tu. Kalau goreng dengan minyak dia macam nak tekeluar dari ayam tu. Kalau goreng pun nanti minyak tu cepat hangit. Nak kena tapis buang bekas kicap & sos tiram tu... Kuah kicap tu aku tambah sup & cili potong. Ayam pun aku potong kecik sebab senang nak susun dalam air fryer tu. Untuk kicap aku tambah sup & cili potong. Kalau sapa-sapa nak buat open house untuk tetamu yang tak ramai boleh la buat nasi ayam ni... 
 
 
Nasi Ayam ( Air Fryer )

 
Nasi Ayam ( Air Fryer )
 
Bahan Sup
1 ekor ayam - potong 4 ( aku potong kecil² )
7 biji bawang merah - kisar
6 ulas bawang putih - kisar
3 inci halia - kisar
1 sup bunjut
3 ketul kiub ayam
3/4 sudu besar garam atau secukupnya 
1/4 cawan minyak masak
 
Cara-cara
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar untuk sup sehingga naik bau.
  2. Masukkan 10 cawan air, sup bunjut dan kiub ayam.
  3. Setelah mendidih, masuk ayam dan rebus sehingga ayam 3/4 masak sahaja.
  4. Sesuaikan rasa. Sup mesti sedap dan secukup rasa.

 
 
Nasi Ayam ( Air Fryer )

 
 
Nasi
4 cawan beras basmathi - basuh dan tos kering
5-6 cawan air rebusan
1 helai daun pandan
1 sudu besar mentega + 5 sudu besar minyak biasa
50 gram halia - kisar
25 gram bawang putih - kisar
Sedikit serbuk kunyit
 
Cara-cara
  1. Masukkan mentega dan minyak ke dalam kuali. Tumis bahan kisar sehingga naik bau. Tuang ke atas beras yang telah dibasuh dan ditos kering.
  2. Masukkan daun pandan, sedikit serbuk kunyit dan air rebusan secukupnya. Masak dalam periuk elektrik seperti biasa.
     
.
Nasi Ayam ( Air Fryer )

 
 Ayam
Ayam yang direbus
2 senduk kicap cap kipas udang
3 sudu besar sos tiram
Madu, jika suka
 
Cara-cara
  1. Keluarkan ayam dari air rebusan. Masukkan kicap dan sos tiram secukupnya.
  2. Susun ayam atas aluminium foil di dalam air fryer. Bakar dalam 5 minit. Lumur madu dan bakar lagi selama 5 minit.
  3. Ketuk ayam dengan pisau untuk mengeluarkan air dan potong ikut yang disukai.

 

Nasi Ayam ( Air Fryer )



Bahan sambal cili
3 tangkai cili merah - 60 gram
½ biji buah tomato - 52 gram
1 sudu besar cuka
1 sudu kecil garam halus
1 sudu besar gula pasir
3 sudu besar air
 
Cara-cara
  1. Masukkan cili dan tomato di dalam blender dan kisar dengan air sehingga hancur. Masukkan bahan lain secukup rasa. Sesuaikan rasa.

 
 
 
Nasi Ayam ( Air Fryer )

 
 
Kuah Kicap
  1. Kicap lebihan perap ayam tadi dihidangkan dengan nasi ayam. ( aku tambah cili & sup ayam )
 
 
 
Nasi Ayam ( Air Fryer )

Saturday, 29 March 2025

Kek Lapis Gula Apong Cheese

Kek Lapis Gula Apong Cheese

 
      Assalamualaikum semua... Hari ni aku nak share resepi terakhir kek lapis raya ni. Kek lapis gula apong cheese. Tahun lepas pernah buat tapi bukan versi ada cheese... Yang ni dah upgrade letak cheese. Rasa dia unik dengan gabungan rasa pandan. Terasa manis jugak kek ni. Kalau nak kurangkan manis rasanya tak payah letak gula la. Gula pun dia tak letak banyak. Sapa-sapa nak mencuba boleh tengok resepi kat bawah tu... Nanti sambung lagi resepi kek lapis masa raya haji pulak... Byeee...
 
 
 
Kek Lapis Gula Apong Cheese 
 
 
Kek Lapis Gula Apong Cheese
C&P : Dapur Kitak

500 gram butter
50 gram gula
1 sudu besar ovalette
260 gram susu pekat
100 gram kaya
10 biji telur gred A
100 gram horlicks
300 gram tepung hong kong/pau
250 gram gula apong
100 gram santan serbuk
2 sudu besar browning sugar ( gula hitam )
250 gr cream cheese
2 sudu besar pandan paste
warna putih secukupnya.


Cara-cara
  1. Satukan ovalette, butter dan gula halus. Pukul hingga kembang dan bertukar jadi warna putih.
  2. Dalam bekas lain, pukul cream cheese sehingga kembang. Masukkan cream cheese yang telah dipukul kembang dalam adunan butter tadi. Pukul hingga sebati.
  3. Masukkan telur satu per satu.
  4. Masukkan kaya, susu pekat dan esen vanila. Putar sebati.
  5. Masukkan gula apong. Sebatikan.
  6. Masukkan serbuk santan dan horlicks. Sebatikan.
  7. Masukkan tepung hong kong/pau sedikit demi sedikit. Sebatikan.
  8. Bahagi adunan kepada tiga bahagian. Satu bahagian masukkan pandan paste. Sebatikan. Satu bahagian masukkan warna putih. Sebatikan. Satu bahagian masukkan gula hitam. Sebatikan.
  9. Sediakan loyang 9×9×3 dan alas dengan baking paper. Panaskan oven pada suhu 180C° Masukkan adunan pandan. Ratakan. Bakar guna api atas dan bawah.
  10. Masukkan adunan pandan lagi. Ratakan. Bakar guna api atas sahaja.
  11. Sambung 2 lapisan adunann putih dan 2 lapisan adunan gula hitam. Buat sehingga habis adunan.

 
 
Kek Lapis Gula Apong Cheese

Friday, 28 March 2025

Kek Lapis Green Tea Cheese

 
Kek Lapis Green Tea Cheese


     Assalamualaikum semua... Hari ni aku nak share resepi kek lapis yang ke5 untuk hari raya nanti. Sapa peminat green tea kena cuba tau... Sebab apa kena cuba..? Sebab sedap laa... Sebelum ni pernah buat kek lapis green tea jugak, tapi yang tu letak emulco. Yang ni guna serbuk green tea... Rasa memang berbeza. Yang guna serbuk green tea ni lagi sedap dari yang guna emulco. Sapa yang nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu... Esok last aku update resepi kek lapis untuk hari raya nanti... Byeee....


Kek Lapis Green Tea Cheese



Kek Lapis Green Tea Cheese
C&P : FB Dapur Kitak

500 gram butter/marjerin
50 gram gula kastor
30 gram ovalet
10 biji telur gred A
1 sudu teh esen vanila
250 gram susu pekat
2 sudu besar golden syrup
100 gram horlick
50 gram susu tepung
50 gram tepung aiskrim vanila
50 gram coffeemate
25 gram serbuk green tea
280 gram tepung gandum/pau/hongkong
250 gram cream cheese
1 sudu besar warna hijau
1 sudu besar warna putih
50 ml whipping cream
50 ml susu full cream


Cara-cara
  1. Pukul gula, ovalet, butter sehingga kembang.
  2. Masukkan telur satu per satu. Pastikan telur sudah sebati baru masukkan telur yang lain.
  3. Masukkan susu pekat, esen vanila dan golden syrup. Pukul sebati.
  4. Masukkan horlicks, susu tepung, tepung aiskrim vanila dan coffeemate. Pukul sebati.
  5. Masukkan tepung gandum / pau / hong kong, whipping cream dan susu full cream secara berselang seli sehingga habis.
  6. Bahagi kepada dua bahagian. Satu bahagian masukkan cream cheese yang telah dipukul. Masukkan pewarna putih. Sebatikan. Satu bahagian lagi masukkan pewarna hijau dan serbuk green tea. Sebatikan.
  7. Alas loyang 8×8×3.5 dengan baking paper. Panaskan oven 170C°. Masukkan adunan green tea dalam loyang dan ratakan. Bakar mengunakan api atas & bawah.
  8. Masukkan adunan cheese. Ratakan. Lapisan kedua hingga terakhir bakar menggunakan api atas. Buat sehingga habis kesemua adunan.



Kek Lapis Green Tea Cheese


Thursday, 27 March 2025

Biskut Afghan

Biskut Afghan


      Assalamualaikum semua... Hari ni aku nak share resepi biskut pula... Sedap biskut ni cuma dia ada rasa pahit-pahit kat kacang walnut tu. Mungkin kat kulit nipis tu laa... Aku ada nampak yang buat biskut afghan ni guna kacang pecan.. Wow... Banyak modal tu... Guna walnut ni pun gigil jugak... Yang jadi gigil tu sebab aku letak sebijik-sebijik. Kalau letak yang dah hancurkan tu OK laa.. Kalau tengok resepi ni nak macam biskut ombak rindu yang aku buat tu... Beza dia kat badam laa... Pastu ada gak guna cornflakes.. Sedap tau biskut nii.. Memang patut cuba..
 

 

Biskut Afghan

 

Biskut Afghan
C&P : Kak Wan / resipicitarasawan

200 gm mentega
20 gm shortening
80 gm gula perang
200 gm tepung gandum
1/2 sudu teh soda bikabonat
20 gm serbuk koko
30 gm walnut cincang
90 gm cornflakes - ramas halus

Hiasan :  Coklat masakan cair
walnut cincang (sangai dahulu)
 
Cara-cara
  1. Pukul mentega, shortening dan gula perang hingga berkrim.
  2. Masukkan tepung, soda bikabonat, serbuk koko, cornflakes dan walnut cincang.  Uli menjadi doh.
  3. Ambil sebesar ibu jari dan susun di dalam loyang.  Bakar pada suhu 160C selama 20-25 minit.
  4. Sejukkan dahulu, sudukan atau paip coklat cair di atas biskut dan tabur dengan walnut cincang.
  5. Simpan di dalam bekas kedap udara.


 

Biskut Afghan

 

Tuesday, 25 March 2025

Kek Lapis Meruan Sayau

 
Kek Lapis Meruan Sayau

 
 
     Assalamualaikum semua... Hari ni aku nak share resepi kek lapis yang ke4 pulak... Kek ni berperisa keladi. Sedap tapi dia macam manis sikit. Kalau sapa yang kurang suka manis, sila kurangkan gula tu... Masa bakar pun bau sedap ja bahagian keladi tu... Wangi jaa... Tapi yang masalahnya kek aku nk macam terlebih warna ungu... Dah nampak macam kaler hitam pulakk.. 😅😅😅 Masa dok adun tu masih nampak purple terang, tapi bila dah bakar tu terus jadi purple gelap... Gelap sangat-sangat dah ni.. Sebelum ni ada jumpa resepi kek lapis keladi yang guna filling keladi. Aku cari tak jumpa buat versi ni la dula... Bila dah jumpa filling keladi baru aku buat... Kalau sapa-sapa nak mencuba buleh tengok resepi kat bawah tu.. Byeee...
 
 
 
Kek Lapis Meruan Sayau

 
 
Kek Lapis Meruan Sayau
C&P : Ween Maureen ( RMK )

500 gm butter
10 biji telur gred A
200 gm gula halus ( boleh kurangkan kalau xsuka manis )
300 gm cream cheese
200 gm horlicks
250 gm susu pekat manis
300 gm tepung hong kong
100 gm tepung aiskrim yam
20 gm yam paste
170 gm seri kaya
1 sb ovalet
1 sb esen vanilla

 
Cara-cara
  1. Pukul butter, gula, ovalet dan esen vanilla sehingga kembang ( 7-8 minit )
  2. Masukkan telur satu per satu dengan speed perlahan hingga sebati.
  3. Masukkan susu pekat manis dan seri kaya. Pukul sebati.
  4. Masukkan horlicks dan  tepung hong kong.
  5. Bahagi adunan kepada 2 bahagian sama banyak. Bahagian putih - adunan asal dan cream cheese ( pukul cream cheese bersama adunan ). Bahagian ungu - adunan asal + tepung ice cream yam + yam paste.
  6. Bakar atau kukus berlapis-lapis. Lapisan pertama guna api atas dan bawah. Lapisan seterusnya guna api atas sahaja. Suhu oven 150C. Bergantung kepada suhu oven masing-masing.
 
 
 
Kek Lapis Meruan Sayau