Saturday, 29 March 2025

Kek Lapis Gula Apong Cheese

Kek Lapis Gula Apong Cheese

 
      Assalamualaikum semua... Hari ni aku nak share resepi terakhir kek lapis raya ni. Kek lapis gula apong cheese. Tahun lepas pernah buat tapi bukan versi ada cheese... Yang ni dah upgrade letak cheese. Rasa dia unik dengan gabungan rasa pandan. Terasa manis jugak kek ni. Kalau nak kurangkan manis rasanya tak payah letak gula la. Gula pun dia tak letak banyak. Sapa-sapa nak mencuba boleh tengok resepi kat bawah tu... Nanti sambung lagi resepi kek lapis masa raya haji pulak... Byeee...
 
 
 
Kek Lapis Gula Apong Cheese 
 
 
Kek Lapis Gula Apong Cheese
C&P : Dapur Kitak

500 gram butter
50 gram gula
1 sudu besar ovalette
260 gram susu pekat
100 gram kaya
10 biji telur gred A
100 gram horlicks
300 gram tepung hong kong/pau
250 gram gula apong
100 gram santan serbuk
2 sudu besar browning sugar ( gula hitam )
250 gr cream cheese
2 sudu besar pandan paste
warna putih secukupnya.


Cara-cara
  1. Satukan ovalette, butter dan gula halus. Pukul hingga kembang dan bertukar jadi warna putih.
  2. Dalam bekas lain, pukul cream cheese sehingga kembang. Masukkan cream cheese yang telah dipukul kembang dalam adunan butter tadi. Pukul hingga sebati.
  3. Masukkan telur satu per satu.
  4. Masukkan kaya, susu pekat dan esen vanila. Putar sebati.
  5. Masukkan gula apong. Sebatikan.
  6. Masukkan serbuk santan dan horlicks. Sebatikan.
  7. Masukkan tepung hong kong/pau sedikit demi sedikit. Sebatikan.
  8. Bahagi adunan kepada tiga bahagian. Satu bahagian masukkan pandan paste. Sebatikan. Satu bahagian masukkan warna putih. Sebatikan. Satu bahagian masukkan gula hitam. Sebatikan.
  9. Sediakan loyang 9×9×3 dan alas dengan baking paper. Panaskan oven pada suhu 180C° Masukkan adunan pandan. Ratakan. Bakar guna api atas dan bawah.
  10. Masukkan adunan pandan lagi. Ratakan. Bakar guna api atas sahaja.
  11. Sambung 2 lapisan adunann putih dan 2 lapisan adunan gula hitam. Buat sehingga habis adunan.

 
 
Kek Lapis Gula Apong Cheese

Friday, 28 March 2025

Kek Lapis Green Tea Cheese

 
Kek Lapis Green Tea Cheese


     Assalamualaikum semua... Hari ni aku nak share resepi kek lapis yang ke5 untuk hari raya nanti. Sapa peminat green tea kena cuba tau... Sebab apa kena cuba..? Sebab sedap laa... Sebelum ni pernah buat kek lapis green tea jugak, tapi yang tu letak emulco. Yang ni guna serbuk green tea... Rasa memang berbeza. Yang guna serbuk green tea ni lagi sedap dari yang guna emulco. Sapa yang nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu... Esok last aku update resepi kek lapis untuk hari raya nanti... Byeee....


Kek Lapis Green Tea Cheese



Kek Lapis Green Tea Cheese
C&P : FB Dapur Kitak

500 gram butter/marjerin
50 gram gula kastor
30 gram ovalet
10 biji telur gred A
1 sudu teh esen vanila
250 gram susu pekat
2 sudu besar golden syrup
100 gram horlick
50 gram susu tepung
50 gram tepung aiskrim vanila
50 gram coffeemate
25 gram serbuk green tea
280 gram tepung gandum/pau/hongkong
250 gram cream cheese
1 sudu besar warna hijau
1 sudu besar warna putih
50 ml whipping cream
50 ml susu full cream


Cara-cara
  1. Pukul gula, ovalet, butter sehingga kembang.
  2. Masukkan telur satu per satu. Pastikan telur sudah sebati baru masukkan telur yang lain.
  3. Masukkan susu pekat, esen vanila dan golden syrup. Pukul sebati.
  4. Masukkan horlicks, susu tepung, tepung aiskrim vanila dan coffeemate. Pukul sebati.
  5. Masukkan tepung gandum / pau / hong kong, whipping cream dan susu full cream secara berselang seli sehingga habis.
  6. Bahagi kepada dua bahagian. Satu bahagian masukkan cream cheese yang telah dipukul. Masukkan pewarna putih. Sebatikan. Satu bahagian lagi masukkan pewarna hijau dan serbuk green tea. Sebatikan.
  7. Alas loyang 8×8×3.5 dengan baking paper. Panaskan oven 170C°. Masukkan adunan green tea dalam loyang dan ratakan. Bakar mengunakan api atas & bawah.
  8. Masukkan adunan cheese. Ratakan. Lapisan kedua hingga terakhir bakar menggunakan api atas. Buat sehingga habis kesemua adunan.



Kek Lapis Green Tea Cheese


Thursday, 27 March 2025

Biskut Afghan

Biskut Afghan


      Assalamualaikum semua... Hari ni aku nak share resepi biskut pula... Sedap biskut ni cuma dia ada rasa pahit-pahit kat kacang walnut tu. Mungkin kat kulit nipis tu laa... Aku ada nampak yang buat biskut afghan ni guna kacang pecan.. Wow... Banyak modal tu... Guna walnut ni pun gigil jugak... Yang jadi gigil tu sebab aku letak sebijik-sebijik. Kalau letak yang dah hancurkan tu OK laa.. Kalau tengok resepi ni nak macam biskut ombak rindu yang aku buat tu... Beza dia kat badam laa... Pastu ada gak guna cornflakes.. Sedap tau biskut nii.. Memang patut cuba..
 

 

Biskut Afghan

 

Biskut Afghan
C&P : Kak Wan / resipicitarasawan

200 gm mentega
20 gm shortening
80 gm gula perang
200 gm tepung gandum
1/2 sudu teh soda bikabonat
20 gm serbuk koko
30 gm walnut cincang
90 gm cornflakes - ramas halus

Hiasan :  Coklat masakan cair
walnut cincang (sangai dahulu)
 
Cara-cara
  1. Pukul mentega, shortening dan gula perang hingga berkrim.
  2. Masukkan tepung, soda bikabonat, serbuk koko, cornflakes dan walnut cincang.  Uli menjadi doh.
  3. Ambil sebesar ibu jari dan susun di dalam loyang.  Bakar pada suhu 160C selama 20-25 minit.
  4. Sejukkan dahulu, sudukan atau paip coklat cair di atas biskut dan tabur dengan walnut cincang.
  5. Simpan di dalam bekas kedap udara.


 

Biskut Afghan

 

Tuesday, 25 March 2025

Kek Lapis Meruan Sayau

 
Kek Lapis Meruan Sayau

 
 
     Assalamualaikum semua... Hari ni aku nak share resepi kek lapis yang ke4 pulak... Kek ni berperisa keladi. Sedap tapi dia macam manis sikit. Kalau sapa yang kurang suka manis, sila kurangkan gula tu... Masa bakar pun bau sedap ja bahagian keladi tu... Wangi jaa... Tapi yang masalahnya kek aku nk macam terlebih warna ungu... Dah nampak macam kaler hitam pulakk.. 😅😅😅 Masa dok adun tu masih nampak purple terang, tapi bila dah bakar tu terus jadi purple gelap... Gelap sangat-sangat dah ni.. Sebelum ni ada jumpa resepi kek lapis keladi yang guna filling keladi. Aku cari tak jumpa buat versi ni la dula... Bila dah jumpa filling keladi baru aku buat... Kalau sapa-sapa nak mencuba buleh tengok resepi kat bawah tu.. Byeee...
 
 
 
Kek Lapis Meruan Sayau

 
 
Kek Lapis Meruan Sayau
C&P : Ween Maureen ( RMK )

500 gm butter
10 biji telur gred A
200 gm gula halus ( boleh kurangkan kalau xsuka manis )
300 gm cream cheese
200 gm horlicks
250 gm susu pekat manis
300 gm tepung hong kong
100 gm tepung aiskrim yam
20 gm yam paste
170 gm seri kaya
1 sb ovalet
1 sb esen vanilla

 
Cara-cara
  1. Pukul butter, gula, ovalet dan esen vanilla sehingga kembang ( 7-8 minit )
  2. Masukkan telur satu per satu dengan speed perlahan hingga sebati.
  3. Masukkan susu pekat manis dan seri kaya. Pukul sebati.
  4. Masukkan horlicks dan  tepung hong kong.
  5. Bahagi adunan kepada 2 bahagian sama banyak. Bahagian putih - adunan asal dan cream cheese ( pukul cream cheese bersama adunan ). Bahagian ungu - adunan asal + tepung ice cream yam + yam paste.
  6. Bakar atau kukus berlapis-lapis. Lapisan pertama guna api atas dan bawah. Lapisan seterusnya guna api atas sahaja. Suhu oven 150C. Bergantung kepada suhu oven masing-masing.
 
 
 
Kek Lapis Meruan Sayau


Kek Lapis Strawberry Oreo Creamy

Kek Lapis Stawbery Oreo Creamy

 
      Assalamualaikum semua... Hari ni aku share resepi kek lapis yang ketiga pulak... La ni tak dan nak share resepi waktu siang... Bukan apa, siang-siang la ni hangat sangat... Nak update blog pun jadi tak rajin... Malam pun cuaca berkuap... Panas-panas pun aku tak mau komplen sangat la sebab ada setengah negeri ada kena banjir. Aku rasa banjir lagi teruk dugaan dari cuaca panas kalau waktu bulan puasa ni. Bukan apa dah dekat nak raya ni mesti banyak persiapan nak raya dah buat. Tiba-tiba banjir habis rosak barang. Harap depa yang dilanda banjir tu bertabah laa... Berbalik pada resepi hari ni kek lapis ni rasa sedap sebab ada letak santan. Pastu ada serbuk almond. Lagi la sedap... Kalau ada yang nak mencuba boleh tengok resepi kat bawah tu...
 
 
 
Kek Lapis Stawbery Oreo Creamy

 
Kek Lapis Strawberry Oreo Creamy 
C&P : FB DEWIE SHA

500 g butter
10 biji telur ( A @ AA )
400 g susu pekat
80 g gula
300 g serikaya
200 g tpg susu
300 tpg pau
100 g serbuk almond
200 ml santan kotak
1 sudu teh esen vanila
1 sudu ovalet
200 g coklat putih ( cairkan coklat )
warna putih
warna pink
150 g filling strawberry
serbuk oreo ( aku guna biskut cream-O )
 
 
Cara-cara
  1. Masukan butter , susu , ovalet , serikaya ke dalam mixing bowl dan putar sampai kembang.
  2. Masukan telur satu persatu. Pukul sebati.
  3. Masukan serbuk badam, tepung susu dan coklat putih yang sudah dicairkan. Kacau sehingga sebati.
  4. Masukan tepung pau sedikit demi sedikit dan diselang seli dengan santan. Akhir sekali masukan esen vanila.
  5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Bahagian 1 - warna pink + filling strawberry. Bahagian 2 - warna pink + putih. Bahagian 3 - putih + oreo.
  6. Panaskan oven 170C°. Tuang adunan warna pink + filling strawberry. Ratakan & bakar.
  7. Apabila lapisan warna pink + filling strawberry masak, masukkan adunan putih dan ratakan. Tabur oreo crumb pada setiap lapisan putih.
  8. Buat hingga habis lapisan  warna pink + filling strawberry kemudian sambung adunan warna pink + putih. Buat sehingga habis.
 
 
Kek Lapis Stawbery Oreo Creamy


Monday, 24 March 2025

Biskut Ombak Rindu

Biskut Ombak Rindu

 
 
      Assalamualaikum semua... Hari ni aku nak share resepi biskut untuk hari raya nanti. Aku jarang nak buat resepi biskut yang tak pernah buat ni. Selalu memang dok buat yang sama ja tiap-tiap tahun. Selalu buat tart nenas, cornflakes madu, cornflakes rangup, almond london, florentine & chocolate chip cookies. Tahun ni aku try resepi baru pulak. Buat ni pun sebab aku tak buat cornflakes madu. Ada lebihan cornflakes tu buleh buat biskut ni. Kalau tanya pasal nama pasai apa nama biskut ombak rindu pun aku tak tau. Sila la google sendiri. Saiz biskut ni aku sukat guna 1/2 sudu teh setiap biji. Saiz dia jadi comel-comel laa... Sedap tau biskut ni sebab ada bau aroma kopi tu. Sapa-sapa nak cuba buat buleh tengok resepi kat bawah tu... Byeee...
 
 
 
Biskut Ombak Rindu

 
 
Biskut Ombak Rindu
C&P : Azlita Aziz

250 gm butter
70 gm gula halus
90 gm gula perang
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh butter flavour
1 sudu teh perasa moca
5 gm Nescafe
5 gm air panas ( Nescafe + air panas jadikan pes )
1 biji telur
330 gm tepung gandum
30 gm susu tepung
8 gm serbuk koko
3 gm baking Powder
3 gm Soda
200 gm choc rice
60 gm cornflakes ~ kisar kasar
80 gm Almond nibs ~ panggang sebentar
coklat putih ~ cairkan untuk hiasan
Badam biji ~ di bakar

 
Cara-cara
  1. Tepung, koko, baking powder, soda, susu tepung, satukan semua bahan kering ini dan ayak.
  2. Dalam mesen pemutar, putarkan dengan speed sederhana , mentega, gula, vanilla, butterflavour, moca dan nescafe paste hingga sebati
  3. Masukkan telur dan pukul sebentar
  4. Masukkan campuran bahan ayak dan gaul sebati
  5. Akhir sekali masukkan, coc rice, almond nibs dan cornflakes, gaul rata.
  6. Sediakan dulang pembakar. Drop kan atas dulang dengan sudu. Bakar dalam ketuhar pada suhu 170 C selama 20 ~ 25 minit
  7. Bila dah masak sejukkan. Sementara itu cairkan coklat masakkan putih secara double boiler. Paipkan atas biskut yang telah sejuk. Hiaskan dengan badam bakar di atasnya.
 
 
Biskut Ombak Rindu

 

Sunday, 23 March 2025

Kek Lapis Bubblegum Cheese

Kek Lapis Bubblegum Cheese

 
      Assalamualaikum semua... Lewat malam ni baru sempat nak update resepi kek lapis kedua untuk tahun ni. Nama dia kek lapis bubblegum cheese. Bau bubblegum dekat kek ni tak la bau kuat sangat. Sebab masa bau dari botol bubblegum tu ada bau macam ubat batuk tau. Nanti orang ingat aku letak perisa ubat batuk pulak... 😅😅😅😅 Bila dah bakar tu bau dia tak menyengat sangat. Perisa bubblegum ni boleh cari kat shopi. Kalau cari kat kedai bakery rasanya tak ada. Tapi tak tau la kat tempat hangpa ada. Kalau ada sapa-sapa nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu... Byeee....
 
 
 
Kek Lapis Bubblegum Cheese

 
 
Kek Lapis Bubblegum Cheese
C&P : FB Dapur Kitak

500 gram butter
30 gram ovalet
50 gula kastor
10 biji telur gred A
250 gram cream cheese
350 gram susu pekat
1 sudu teh esen vanila
50 gram horlicks
100 gram creamer
50 gram tepung aiskrim vanila
350 gram tepung pau
100 ml dairy whipping cream
warna putih 80 ml
warna biru
warna kuning
warna pink
1 sudu besar perisa bubblegum

Cara-cara
  1. Satukan butter,  cream cheese, gula, susu pekat, esen vanila dan ovalet dalam mangkuk mixer. Pukul sehingga kembang.
  2. Bila dah kembang, masukkan telur satu per satu. Pukul sebati.
  3. Masukkan tepung aiskrim vanila, creamer dan horlicks. Sebatikan.
  4. Masukkan tepung pau sedikit demi sedikit sehingga habis.
  5. Masukkan whipping cream. Sebatikan.
  6. Ambil sedikit adunan dan masukkan perisa bubblegum. Sebatikan. Bahagi lagi kepada 3 bahagian. Setiap bahagian letak warna kuning, pink & biru. Adunan selebihnyah letak warna putih.
  7. Lapik loyang 8×8×4 dengan baking paper. Panaskan oven 180C. Tuang 1 bahagian warna biru dan ratakan. Bakar lapisan pertama api atas dan bawah.
  8. Lapisan kedua hingga terakhir guna api atas sahaja. Tuang 1 bahagian warna pink. Ratakan dan bakar. Bila lapisan pink dah masak, sambung lapisan warna kuning pula.
  9. Sambung melapis dengan lapisan warna putih. Buat sehingga habis adunan putih.
  10. Lapis pula baki adunan warna kuning, pink & biru.
 
 
 
Kek Lapis Bubblegum Cheese

Saturday, 22 March 2025

Kek Lapis Red Velvet Vanila

Kek Lapis Red Velvet Vanila

 
     Assalamualaikum semua... Tengah-tengah pagi buta ni terajin pulak nak update blog. Ni kek lapis pertama untuk tahun ni. Kek ni pun tak guna banyak bahan. Cream cheese pun tak ada. Tapi ganti biskut nabati cheese tu.. Ni kira versi jimat laa... Kalau ada yang nak buat buleh tengok resepi kat bawah tu...
 
 
Kek Lapis Red Velvet Vanila

 
 
Kek Lapis Red Velvet Vanila
C&P : Dapur Kitak
 
500 gram marjerin ( aku guna butter )
100 gram gula
30 gram ovalet
10 biji telur gred A
350 gram susu pekat
100 gram creamer
400 gram tepung gandum
50 gram susu full cream
1 sudu besar redvelvet emulco
1 sudu besar warna putih
1 sudu teh perisa vanila
46 gram biskut nabati cheese ( hancurkan )

Cara-cara
  1. Satukan marjerin, ovalet dan gula. Pukul hingga kembang.
  2. Bila sudah kembang, masukkan telur sebiji demi sebiji. Putar sehingga sebati.
  3. Masukkan susu pekat dan esen vanilla. Sebatikan.
  4. Masukkan creamer. Sebatikan.
  5. Masukkan tepung gandum. Masukkan sedikit demi sedikit sehingga habis.
  6. Masukkan susu full cream. Sebatikan.
  7. Timbang adunan dan bahagi kepada dua bahagian sama banyak. Bahagian pertama masukkan red velvet emulco. Bahagian kedua masukkan perisa vanilla dan pewarna putih.
  8. Alas Loyang 8×8×4 dengan baking paper. Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 180C. Tuang adunan red velvet dalam loyang dan ratakan. Lapisan pertama bakar guna api atas dan bawah.
  9. Sambung bakar lapisan red velvet sehingga habis. Untuk lapisan ke 2 hingga terakhir, bakar guna api atas sahaja.
  10. Sambung bakar lapisan putih pula. Setiap lapisan putih masukkan biskut nabati yang telah dihancurkan sebanyak satu sudu besar. Buat sehingga habis adunan putih.
 
 
Kek Lapis Red Velvet Vanila

Monday, 10 March 2025

Air Katira

 
Air Katira

 
      Assalamualaikum dan selamat petang semua... Macam mana puasa...? OK kerr.... Disebabkan sekarang ni musim panas, aku pun buat la resepi air untuk berbuka nanti... Kali ni aku cuba buat air katira. Aku memang tak pernah lagi rasa air katira ni. Apa yang aku tau air katira ni asal dari johor... Kalau tengok bahan-bahan dia macam bahan nak buat laici kang. Tapi air katira ni dia letak susu pekat dan kordial tebu. Aku pun tak tau kata ada kordial tebu... Hahaaa.. Sedap rupanya air katira ni... Minum pula time hangat-hangat ni.. Perrhhh.... Sabaqqqq.... Tunggu time berbuka satgi.... Kalau sapa-sapa nak mencuba buleh tengok resepi kat bawah tu....
 
 
Air Katira

 
Air Katira
C&P : Salina Jalaludin ( cookpad )
 
5 gm gula batu
5 sudu besar gula pasir
2 cawan air
5 gm selasih (direndam)
5 biji getah anggur (direndam)
3 biji kembang semangkuk (direndam semalaman)
1 bungkus cincau (dipotong dadu)
3 sudu besar pes perasa tebu
2 titik pewarna ros (untuk bagi air gelap sedikit hijaunya) - aku ganti pewarna hijau
6 sudu besar susu pekat
1 gelas ais batu
 
 
 Cara-cara
  1. Getah anggur, selasih dan kembang semangkuk tu direndam sehingga kembang. Cincau dipotong dadu.
  2. Gula batu dan gula pasir dimasak sehingga mendidih. Sejukkan seketika. Kemudian masukkan pes perasa tebu dan susu pekat. Kacau sebati.
  3. Untuk dihidangkan, masukkan ais batu ke dalam gelas. Tuangkan air katira. Sedia untuk dihidangkan.
 
 
Air Katira

Saturday, 8 March 2025

Puding Kastard Berkuah Koktail

 
Puding Kastard Berkuah Koktail

 
 
     Assalamualaikum... Selamat berpuasa... Hangpa masak apa untuk berbuka satgi...? Aku buat puding kastard berkuah koktail... Belah-belah utara ni cuaca panas yang amat. Kami panggil hangat lit-lit.. Memang panas sangat. Bila panas-panas ni mulut nak benda yang sejuk-sejuk laa... Gagah la buat puding ni... Untuk resepi ni aku buat separuh adunan daripada resepi kat bawah tu. Pastu aku letak dalam acuan kecik-kecik. Nampak comel la sikit. Cumanya kena rajinkan diri nak basuh acuan tu... Hahaaaa... Sapa yang nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu... Selamat berbuka puasa... Byeee....
 
 
 
Puding Kastard Berkuah Koktail

 
 
Puding Kastard Berkuah Koktail
C&P : Rasa / Mastura Razali
 
Bahan A ( Kastard )
1 cawan tepung Kastard
5 cawan air
1/2 cawan susu sejat 
1/2 cawan gula
 
 
Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Kacau sebati baru hidupkan api.
  2. Masak guna api perlahan. Sentiasa kacau supaya adunan tidak berketul.
  3. Masak sampai kastard agak pekat kemudian tutup api.
  4. Kemudian masukkan adunan kastard ke dalam acuan atau loyang bersesuaian.
  5. Bila kastard telah mengeras, potong menjadi ketulan kecil.

 

 

Puding Kastard Berkuah Koktail

 

Bahan B ( kuah )
1 tin susu sejat
4 tin air
1 cawan gula
1 sudu teh garam
2 sudu makan tepung kastard
Buah-buahan koktail / sumi/ nata de coco
 
 
Cara-cara
  1. Satukan semua bahan ( kecuali buah-buahan koktail / sumi/ nata de coco ) dan masak sehingga mendidih.
  2. Tutup api dan biarkan kuah menjadi sejuk.
  3. Untuk menikmatinya ,masukkan kastard yang dipotong tadi ke dalam mangkuk.
  4. Tuang kuah secukupnya dan tambah  buah-buahan koktail, sumi dan nata de coco.
  5. Boleh sediakan awal kemudian sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dinikmati untuk rasa yang lebih enak.
 

 
Puding Kastard Berkuah Koktail

 
 

Sunday, 2 March 2025

Puding Jagung

Puding Jagung

 
     Assalamualaikum semua.... Selamat menyambut bulan ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia ni.... Macam mana puasa pertama hangpa hari ni...? Kami kat Perlis ni terasa bahang panas dah... Start pukul 10 pagi tadi dah rasa hangat... Biasa la dugaan bulan puasa... Bila panas ni dia dok terasa dahaga ja dari lapaq... Hangpa masak apa untuk menu berbuka satgi....? Aku buat menu ringkas jaa... Buat puding jagung. Ni pun buat masa lepas sahoq tadi. Ingat macam malas nak buat. Tiba-tiba terajin la pulak. Rasa tak tau lagumana.. Manis kat tak. Tunggu waktu berbuka satni la nooo... Kalau sapa nak cuba buleh la tengok resepi kat bawah tuu... Selamat berbuka semuaaa....
 
 
 
Puding Jagung

 
Puding Jagung 
C&P : FB Mr. Ali

2 cawan air (500ml)
1 tin susu cair ( 370 ml)
1/2 cawan gula ( 100g)
1 tin jagung creamy
1 paket serbuk agar2 (10g)
1 biji telur gred A
1 kotak santan pekat (200g)
3 sudu makan tepung castard + larut dengan sedikit air sejuk
sedikit garam & sedikit essen vanila

Cara - Cara
  1. Masukkan kesemua bahan kecuali santan, bancuhan kastard, essen vanila & garam
  2. Sebatikan dulu baru hidup kan api. - - api guna perlahan shj
  3. Bila dah  start panas atau naik wap baru masukkan santan dan kastard
  4. Kacau hingga mendidih dan matikan api
  5. Terus masukkan sedikit essen vanila dan garam. Sebatikan
  6. Tuang kedalam loyang 8 inci
  7. Sejukkan 5 jam
Dah siap dan boleh makan. Ketahanan puding 4-5 hari di dalam chiller.
SELAMAT MENCUBA!



Puding Jagung

Thursday, 27 February 2025

Kek Carrot Walnut Caramel

Kek Carrot Walnut Caramel


        Assalamualaikum & selamat pagi semua... Pagi-pagi ni dok tayang kek pulak noo... Hahaaa... Kek carrot ni aku buat sekali dengan kek coklat kunafa pistachio tu. Buat pun sebab nak bekup kot-kot kek kunafa tu tak jadi kaa.... Hahaaa... Nasib menjadi kek coklat kunafa tu.. Ni first time aku buat kek carrot ada letak ovellete dalam adunan kek tu. Cuma yang jadi masalah dia bila kita potong kek tu dia mudah lerai... Bila letak ovellate kek memang jadi gebu elok. Untuk kek ni aku buat guna loyang 6 inci. Kek nampak tinggi la. Kalau nak nampak rendah boleh guna loyang 8 inci. Macam biasa kalau kek carrot aku memang tak letak serbuk kulit kayu manis. Kalau ada yang nak mencuba boleh tengok resepi kat bawah tu.... Byeee...


Kek Carrot Walnut Caramel


Kek Carrot Walnut Caramel
C&P :  Muniroh Annuar ( cookpad )

3 biji telur
1/2 cwn gula perang
1 sb ovellete
1 tsp esen vanila
3 sb susu pekat
1/2 cwn minyak jagung
1 1/4 cwn tepung gandum
1 tsp baking powder
1/4 tsp serbuk kulit kayu manis ( aku tak letak )
1/2 cwn walnut panggang (tumbuk kasar)
3/4 cwn carrot (diparut)


Cara-cara
  1. Satukan telur, gula perang, esen vanila, ovellet. Mix hingga gebu. Masukkan susu pekat, mix sebati. Masukkan minyak jagung. Kacau sebati.
  2. Ayak tepung gandum, baking powder. Masukkan serbuk kulit kayu manis. Masukkan walnut. Kacau rata. Masukkan campuran tepung ke dalam adunan telur tadi.
  3. Mix sebati. Masukkan carrot. Kacau rata hingga sebati. Lapik 4 biji loyang saiz 6 inci dengan baking paper.Tuang adunan, bakar api 160 darjah 25 minit atau sehingga masak.

Kek Carrot Walnut Caramel



Sos Karamel
 
1 cwn gula
3/4 cwn whipping cream
2 sb butter


Cara-cara
  1. Masak gula hingga perang. Masukkan whipping cream. Kacau sebati. Masukkan butter. Kacau hingga sekata. Tutup api, sejukkan dahulu.

Kek Carrot Walnut Caramel



Cream Cheese Frosting
 
250 gm cream cheese
5 sb susu pekat
1/2 cwn whipping cream
1 cwn whipping non dairy


Cara-cara
  1. Satukan cream cheese, susu pekat, whipping cream. Mix hingga sebati. Dalam bekas lain, mix non dairy whipping cream hingga bertanduk.
  2. Campurkan kedua² bahan tersebut. Kacau rata. Ketepikan.

Kek Carrot Walnut Caramel



Cara melepa kek
  1. Letak sekeping kek atas papan kek. Paipkan cream cheese. Ratakan. Paipkan karamel. Letak sekeping kek. Ulang hingga lapisan kek yang keempat.
  2. Salut seluruh kek dengan baki cream cheese. Tuang atau paipkan lebihan sos karamel atas kek.
  3. Hias ikut kreativiti masing-masing

 
 
Kek Carrot Walnut Caramel


Wednesday, 26 February 2025

Kek Coklat Kunafa Pistachio

Kek Coklat Kunafa Pistachio


     Assalamualaikum semua... Hari ni aku kembali dengan kek birthday yang ke 36 tahun... Selamat hari tua la kannn... Hahahaaa... Kek ni aku buat seminggu sebelum birthday aku. Saja buat awal, tak kalut. Kalau ikutkan banyak dah aku google resepi tapi tak banyak yang kongsi. Kalau ikutkan aku nak buat yang versi ketuk-ketuk bahagian coklat tu. Tapi tak jadi buat sebab yang tu sesuai dalam bekas kecik-kecik. Macam dalam bekas tiramisu yang aku buat sebelum ni. Kalau buat versi ketuk-ketuk tu nanti payah nak potong. So, aku buat versi coklat ganache. Nanti bila rajin aku nak buat juga versi ketuk-ketuk tu. Macam best pulak... Untuk pistachio cheese tu dia rasa masam sikit. Mungkin sebab aku kurangkan whipping cream kot. Nanti nak try yang tak letak cheese. Cuma fresh cream & pistachio spread jaa... Untuk bahagian kunafa tu jangan tekan kuat sangat. Bila tekan kuat, adunan tu jadi mampat. Nak potong pun susah. Jadi macam aku. Susah nak potong. Pastu kek jadi comot. Kalau ada yang nak mencuba sila tengok resepi Kat bawah tu... Apa-apa pun HAPPY BIRTHDAY TO ME.... Terasa tua di sini... Hahaaa... Byeee...
 


Kek Coklat Kunafa Pistachio



Kek Coklat Kunafa Pistachio
By Syapex Kitchen

Kek Coklat

Bahan A
1/3 cawan serbuk koko
1/3 cawan gula perang
1/3 cawan susu segar
1/3 cawan susu pekat manis
1/3 cawan minyak jagung

Bahan B
1/3 cawan + 1 sudu besar tepung kek*
1/3 sudu kecil baking powder*
1/3 sudu kecil soda bikarbonat*[ diayak ]

Bahan C
1 biji telur
1/2 sudu teh esen vanila

Cara-Cara
  1. Masak bahan A dengan api kecil sehingga sebati atau gula hancur. Sejukkan.
  2. Pukul telur bersama esen vanila hingga berbuih. Kemudian satukan dengan bahan A yang telah sejuk tadi. Kacau sebati.
  3. Masukkan tepung yang diayak sedikit demi sedikit sambil digaul dengan spatula.
  4. Tuang kedalam loyang bulat 8'' yang telah dialas dengan kertas serap minyak. Bakar selama 35-40 minit atau sehingga masak.
  5. Bila dah masak, sejukkan diatas redai. Bila kek dah sejuk, potong kek mengikut saiz cake ring 7 inci. Ketepikan dan sediakan kunafa pistachio pula.


Kek Coklat Kunafa Pistachio



Kunafa Pistachio
 
100gm doh kunafa
25gm mentega
25gm kacang pistachio ( bakar & hancurkan )
150gm pistachio spread
 
Cara-cara
  1. Potong doh kunafa pendek-pendek supaya mudah goreng.
  2. Cairkan mentega dan goreng doh kunafa hingga keperangan dengan api kecil.
  3. Setelah doh kunafa keperangan, ketepikan dan biarkan sejuk.
  4. Satukan kunafa tadi dengan pistachio spread dan kacang pistachio. Sebatikan.
  5. Tuang atas adunan kek coklat. Tekan sedikit supaya padat. Ketepikan.
 
 

Kek Coklat Kunafa Pistachio



Pistachio Cheese
 
250gm cream cheese
4 sudu besar gula aising
100ml whipping cream ( pukul kental )
150 pistachio spread
1/2 sudu besar serbuk gelatin + 2 sudu besar air panas ( cairkan )
1/2 sudu besar pistachio paste
 
 
Cara-cara
  1. Pukul cream cheese dan gula sehingga sebati.
  2. Masukkan pistachio spread & pistachio paste. Putar sebat.
  3. Masukkan larutan gelatin dan putar.
  4. Masukkan whipping cream dan gaul rata.
  5. Tuang atas adunan kunafa pistachio.
  6. Sejukkan hingga adunan betul-betul set. 

 

 

Kek Coklat Kunafa Pistachio


Chocolate ganache
 
200gm dark chocolate
100ml whipping cream
 
Cara-cara
  1. Satukan dark Coklat dengan whipping cream dalam satu bekas. Cairkan secara double boiler.
  2. Setelah coklat cair, sejukkan dahulu. Kemudian tuang atas pistachio cheese.
  3. Sejukkan semalaman kek sebelum dipotong.
  4. Jika ada lebihah chocolate ganache, simpan dalam peti sejuk sehingga ganache keras. Kemudian paipkan keliling kek dengan coklat ganache menggunakan nozzle yang sesuai.
  5. Tabur keliling kek dengan kacang pistachio & coklat flakes...


Kek Coklat Kunafa Pistachio



Thursday, 6 February 2025

Tiramisu



      Assalamualaikum dan selamat pagi semua... Hari ni awal pulak aku update blog ni... Jarang la nak update awal-awal ni.... Hahaaa... Hari ni aku muncul dengan resepi tiramisu. Tiramisu ni antara dessert yang paling senang nak buat. Bahan pun tak banyak. Kalau modal lebih guna mascarpone cheese macam resepi ni. Kalau modal kurang guna cream cheese ja... Tapi bagi aku baik guna mascarpone cheese sebab dia tak rasa madam macam cream cheese. Mascarpone cheese & biskut ladyfingers ni pun susah jugak nak jumpa hari tu sebab ramai pakat dok buat tiramisu ni. Kalau sapa yang nak join buat tiramisu ni buleh tengok resepi kat bawah tu... Byee...




Tiramisu
C&P : QLKitchen

4 biji kuning telur
100 g gula kastor
400 g keju mascarpone (pada tahap suhu bilik)
250 ml krim ‘heavy whipping’ or krim ‘double’
20 -24 ketul ‘ladyfingers’/span bentuk jejari Itali(Savoiardi)
1 – 1 ½ cawan kopi hitam pekat, dicampur dengan 2 sudu besar gula kastor dan dibiar sejuk
Serbuk koko untuk diayak


Cara-cara
  1. Campurkan kuning telur dan gula dalam mangkuk tahan panas atau double boiler, di atas kuali dengan air mendidih.
  2. Dengan menggunakan pemukul dawai, kacaukan telur dan gula atas kehangatan sederhana selama 8-10 minit sehingga campuran memekat dan licin.
  3. Alihkan dari air mendidih dan pukulkan campuran tersebut sehingga teksturnya lebih pekat.
  4. Masukkan keju mascarpone di dalam mangkuk yang besar. Tuangkan masuk campuran kuning telur, dan kacau dengan sudu spatula plastic sehingga licin dan sebati.
  5. Di dalam mangkuk besi yang berlainan, pukulkan krim heavy/double dengan pemukul elektrik sehinga tegar. Elakkan dari memukul krim secara berlebihan kerana ia mungkin berubah serupa mentega. (Untuk keputusan yang paling baik, pastikan krim, mangkuk dan pemukul sejuk semasa proses memukul. Masukkannya ke dalam peti beku selama 10 – 20 minit sebelum memukul)
  6. Gaulkan masuk krim yang dipukul ke dalam campuran mascarpone sehingga sebati. Krim ini akan memberi tekstur yang ringan kepada campuran mascarpone.
  7. Untuk menyediakan Tiramisu, isikan dalam bekas yang bersesuaian dengan campuran krim mascarpone sehingga 1/3 penuh. Patahkan span berbentuk jari dan celupkan ke dalam kopi untuk beberapa saat. Jangan rendamkannya kerana span akan menjadi telalu basah berkembang.
  8. Sejukkan di dalam peti sejuk untuk sekurang-kurangnya 4 jam atau semalaman.
  9. Ayakkan serbuk koko ke atas permukaannya sebelum disaji. Ia sesuai dinikmati bersama kopi.

NOTA TAMBAHAN
Jika anda lebih suka Tiramisu yang lebih tegar, larutkan 2 sudu besar serbuk gelatin dengan 2 sudu besar air. Campurkan masuk bersama keju mascarpone dan campuran kuning telur-gula.




Black Forest Cake


     Assalamualaikum semua... Hari ni aku kembali lagi dengan kek. Tak rancang pun nak buat kek black forest ni. Yang buleh jadi kek black forest ni pun sebab beli buah ceri tu la... Masa pi giant tu ada nampak buah ceri tu and beli la. Bila rasa manisnya.... Bila pikir buat hiasan atas kek pun OK gak ni.. So beli la ceri dalam tin nak buat kek ni. Kek ni tak pakai banyak bahan pun. Krim pun guna fresh cream ja. Kalau nak cantik kena letak coklat parut atas kek tu. Tapi aku tak ada coklat bar, aku tabur coklat flakes je laa.... Lepas ni aku ingat nak try versi coklat moist pulak untuk kek tu. Mesti lagi sedap kann... Tapi tak tau la bila nak jadi tu... Hahaaa... Ni aku buat separuh adunan ja... Takat 6-8orang buat rasa-rasa OK la... Sebab kecik jaa... Dia nampak tinggi sebab aku lebihkan fresh cream tu. Kalau ada sapa-sapa yang nak mencuba buat buleh la tengok resepi kat bawah tu... Byee...




Black Forest Cake

Kek Span Coklat

60 gm gula kastor
50 gm tepung gandum
10 gm serbuk koko
2 biji telur (gred B)
5 gm ovalette
10 ml air
1/2 s/k vanila
10 ml minyak jagung


Cara-cara
  1. Campurkan kesemua bahan kecuali minyak jagung ke dalam mangkuk.
  2. Putar guna kelajuan tinggi selama 10 – 15 minit sehingga bancuhan kembang dan gebu.
  3. Perlahankan putaran dan masukkan minyak jagung.
  4. Tuang adunan sama banyak dlm 3 tin pembakar bersaiz 6 inci yg telah dialas kertas dan disapu marjerin.
  5. Bakar selama 15-20 minit atau sehingga masak.
  6. Sejukkan di atas redai




Cara Menghias Kek

200 g whipping cream ( aku guna 300gm fresh cream )
100 g chocolate rice ( aku guna coklat flakes )
90 g buah ceri hitam dalam tin ( aku guna 200gm )
1 s/b tepung jagung - bancuh dengan sikit jus ceri
10 g gula kastor
75 ml jus buah ceri -yg dlm tin tadi
sedikit serbuk kayu manis ( aku tak letak )
ceri merah biasa ( aku guna ceri hitam )


Cara-cara
  1. Didihkan jus buah ceri dengan gula kastor dan serbuk kulit kayu manis.
  2. Masukkan bancuhan tepung jagung. kacau hingga pekat.
  3. Tuangkan buah ceri dan kacau sebati. tutup api biarkan sejuk.
  4. Letak lapisan kek pertama atas papan kek. Sapukan dengan sirap ceri tadi di atas lapisan kek. Kemudian sapukan whip cream rata.
  5.  Letak beberapa biji ceri atas cream. Sapu lagi cream atas ceri. Ratakan.
  6. Letak kepingan kedua.. Ulang proses no. 4.
  7. Lakukan hingga ke lapisan ke3.
  8. Akhir sekali sapukan cream rata2 ke atas kek bahagian atas dan tepi.
  9. Paipkan cream menggunakan nozel bintang mengikut kreativiti sendiri.
  10. Hias dengan coklat rice dan ceri  sebagai hiasan.
  11. Sejukkan dahulu sebelum dipotong