Monday, 22 December 2025

Chocolate Moist Cake with Chocolate Cremeux



       Assalamualaikum dan selamat malam semua. Malam ni aku nak share resepi kek yang agak popular kat mana² media sosial. Pakat dok tunjuk kek coklat yang banyak lapis dengan krim chocolate cremeux. Aku pun apa lagi, kena la cuba. Aku buat versi bulat sebab bagi aku versi bulat ni senang nak handle dari versi segi empat tu. Resepi kat bawah ni asal dia buat versi segi empat, aku ubah buat guna loyang 6 inci. Cremeux ni dia agak lembut. Testur macam puding² giteww... Memang kena sejukkan dulu dalam peti ais baru boleh nak salut dekat kek. Sapa² nak Cuba boleh tengok resepi kat bawah tu... Byee....

Chocolate Moist Cake with Chocolate Cremeux 
C&P : Tiktok nahlahrsl 
 
Chocolate Moist Cake
 
250gm gula perang
160ml buttermilk
160 minyak sayur ( aku guna minyak jagung )
120gm yogurt
2 biji telur gred A
1 tsp esen vanilla
 280gm tepung gandum
1 tsp baking powder
2 tsp baking soda
1/2 tsp garam
250ml air panas
1 tbsp kopi segera
50gm serbuk koko
 
Cara-cara
  1. Satukan gula perang, buttermilk, minyak sayur, yogurt, telur dan esen vanilla dalam mixing bowl. Whisk hingga sebati.
  2. Masukkan tepung, baking powder, baking soda dan garam yang telah diayak. Sebatikan.
  3. Satukan serbuk kopi segera dan serbuk koko dalam air panas. Kacau hingga larut. Tuang dalam adunan tepung tadi. Sebatikan.
  4. Bahagi adunan sama banyak kepada 3 bahagian. Bakar dalam loyang 6 inci selama 30 minit atau sehingga kek masak.



Chocolate Cremeux
 
200gm dark chocolate
120ml susu segar
120 ml whipping cream ( aku guna double cream )
2 biji telur + 1 kuning telur
25gm gula
 
250gm cream cheese
15gm serbuk koko
30gm gula aising
120ml whipping cream ( aku guna double cream )
 
Cara-cara
  1. Satukan telur, kuning telur, susu segar, whipping cream dan gula dalam pan.
  2. Masak dengan api perlahan. Sentiasa whisk. Masak sehingga kelihatan sedikit likat dan terus tutup api.
  3. Tapis adunan ke dalam dark chocolate. Gaul sehingga kesemua dark chocolate cair. Tutup permukaan adunan dengan cling wrap dan simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 2 jam.
  4. Satukan cream cheese, esen vanilla, serbuk koko dan gula aising dalam mixing bowl. Putar sehingga sebati. Setelah sebati, masukkan whipping cream dan sebatikan.
  5. Masukkan adunan chocolate cremeux dan sebatikan.
  6. Simpin adunan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam sebelum diguna. Pastikan adunan dilapik dengan cling wrap atau lebih mudah masukkan dalam piping bag.

Chocolate Moist Cake with Chocolate Cremeux


Cara Melapis Kek
  1. Potong atas kek yang merekah, keras atau tidak sekata. Kemudian potong pada tengah kek. Akan ada 6 lapisan kek kesemuanya.
  2. Letak cake ring saiz 6 inci atas papan kek. Masukkan plastik mika dalam cake ring tersebut. Kemaskan. Pastikan guna plastik mika yang tinggi sebab kek akan tinggi.
  3. Masukkan lapisan kek yang pertama dalam cake ring. Paipkan Chocolate Cremeux. Ratakan. Letak sekeping kek lagi. Ulang hingga lapisan kek yang terakhir. Setelah siap, simpan dalam peti sejuk dalam beberapa jam.
  4. Setelah beberapa jam, keluarkan kek dan buka plastik mika. Kemaskan tepi-tepi kek. Paipkan seluruh kek dengan Chocolate Cremeux. Kemaskan kek.
  5. Sejukkan dahulu kek sebelum di potong. Boleh tabur atas kek dengan flaky sea salt jika suka.

Saturday, 13 December 2025

Cookies and Cream Cake


          Assalamualaikum dan selamat petang semua. Hari ni aku nak share resepi cookies and cream cake pulak. Kemarin aku dah share resepi kek carrot. Kalau kek selalu aku buat dua jenis sekali buat. Sebab buat separuh adunan, tu yang boleh buat dua jenis sekali gus. Untuk kek ni aku bagi tau siap². Kek ni sangat manis. Aku dah kurangkan gula kat krim pun masih manis. Mat saleh ni kek depa memang suka boh gula banyak². Heran aku. Jenuh nak ubah bagi kena dengan mulut. Untuk biskut aku tak guna biskut oreo, aku guna biskut cream O. Resepi kat bawah ni aku buat separuh adunan daripada resepi asal. Aku ada la ubah sikit² kat bahagian cream tu. Sapa nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu. Resepi asal boleh tengok kat TikTok Camila Hurst. Byeee....
 

 
Cookies and Cream Cake
C&P : TikTok Camila Hurst
 
191gm tepung gandum
1 tsp baking powder
1/8 tsp baking soda
1/4 tsp garam
8 biji biskut Oreo - hancu kasar ( aku guna cream O )
60gm butter
200gm gula ( aku letak 150gm )
30ml minyak
30gm sour cream
1/4 tsp esen vanilla
1/2 cawan susu
3 biji putih telur 
 
Cara-cara
  1. Satukan tepung gandum, baking powder, baking soda dan garam. Ayak, ketepikan.
  2. Dalam mixing bowl, pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan minyak. Pukul sehingga sebati.
  3. Masukkan sour cream dan esen vanilla. Pukul sebati.
  4. Masukkan sedikit susu. Sebatikan. Masukkan tepung yang diayak berselang seli dengan susu ( tepung, susu, tepung, susu & tepung ). Sebatikan.
  5. Dalam mixing bowl lain, pukul putih telur hingga kaku. Bila terbalikkan mixing bowl, putih telur tak tumpah.
  6. Masukkan separuh adunan putih telur dalam adunan tepung tadi. Kaup balik perlahan-lahan. Masukkan baki putih telur. Sebatikan.
  7. Akhir sekali masukkan Oreo yang dihancurkan. Sebatikan.
  8. Bahagi adunan kepada 3 bahagian sama banyak dan tuang dalam loyang 6 inci.
  9. Bakar pada suhu 170°C selama 30 minit atau sehingga kek masak. Bila dah masak, terbalikkan atas redai.

 
Cookies and Cream Mousse
 
85gm coklat putih
30ml heavy cream-utk cairkan coklat ( aku guna double cream )
90ml heavy cream ( aku guna double cream )
60gm cream cheese
1/4 tsp esen vanilla
2 biji oreo-hancurkan ( aku guna cream O ) 
 
Cara-cara
  1. Cairkan coklat putih bersama heavy cream menggunakan kaedah double boiler. Ketepikan dan biarkan sejuk.
  2. Pukul cream cheese hinggan lembut. Masukkan adunan coklat putih. Sebatikan.
  3. Dalam mixing bowl yang lain, pukul heavy cream hingga kental.
  4. Satukan heavy cream dalam adunan cheese tadi. Kaup balik sehingga sebati.
  5. Masukkan esen vanilla dan Oreo hancur. Sebatikan.
  6. Masukkan dalam piping bag. Ketepikan.
 
Cookies and Cream Cake 

Cookies and Cream Frosting
 
70gm butter ( aku letak 140gm )
113gm cream cheese ( aku letak 250gm )
 250gm gula aising ( aku letak 125gm )
1 tsp esen vanilla
1/4 cawan serbuk Oreo-kisar  biskut Oreo jadi serbuk ( aku guna cream O )
 
Cara-cara
  1. Pukul butter hingga kembang.
  2. Masukakkan cream cheese. Pukul hingga sebati.
  3. Masukkan gula aising yang diayak. Pukul sehingga sebati.
  4. Masukkan esen vanilla dan serbuk Oreo. Sebatikan.

 
Ganache Drip

60gm dark chocolate
60ml heavy cream ( aku guna double cream )
 
Cara-cara
  1. Cairkan dark chocolate bersama heavy cream menggunakan kaedah double boiler.
  2. Biarkan sejuk seketika sebelum digunakan.

 
Cara Melapis Kek
  1. Letak sekeping kek atas papan kek. Paipkan cookies and cream mousse. Ratakan. Letak sekeping kek. Ulang proses yang sama untuk lapisan berikutnya.
  2. Salut seluruh kek dengan cookies and cream frosting. Kemaskan tepi dan atas kek.
  3. Salut bahagian tepi bawah kek dengan Oreo hancur.
  4. Paipkan keliling kek dengan chocolate drip. Biarkan meleleh perlahan-lahan. Lebihan chocolate drip tuang pada bahagian atas kek. Ratakan bagi kemas.
  5. Paipkan atas kek dengan menggunakan nozzle 888. Susun biskut oreo yang dipotong separuh. Boleh juga tabur serbuk oreo jika suka.
  6. Sejukkan dahulu kek sebelum dipotong. 


Friday, 12 December 2025

Kek Carrot


     Assalamualaikum dan selamat malam semua. Malam ni aku nak update resepi kek carrot. Yesss... Aku memang suka kek carrot. Kali ni ada tambahan kismis dalam kek tu. Rasa dia OK, ada penambahan rasa manis kat situ. Cuma masalah dia bila nak potong kek dia banyak sangkot kat kismis tu. Potongan kek memang nampak tak kemas la. Tak pa, janji sedap. Macam biasa, kek carrot aku memang tak letak mana² rempah pun sebab aku tak suka. Untuk deco kali ni saja la buat lukis² bentuk carrot atas kek tu... Boleh la kaaannn... Sapa yang nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu.. Byeee...

Kek Carrot
 
 Kek Carrot
C&P : Aznie Khasri ( cookpad )
 
 1 1/2 cawan tepung gandum
 1 sudu kecil serbuk penaik
 1 sudu kecil soda bicarbonate
 1 sudu kecil serbuk kayu manis ( aku xletak )
 1 sudu kecil garam
 2 biji telur
 1 1/4 cawan gula halus ( aku guna gula perang )
 1 cawan lobak merah ( diparut )
 1/2 cawan nenas dalam tin ( potong dadu & toskan )
 1/2 cawan minyak jagung/minyak masak
 1 cawan walnut ( bakar kejap kemudian cincang kecil )
 1 cawan kismis ( aku guna kismis hitam )
 
 Cara-cara
  1. Dalam 1 bekas, pukul telur hingga sebati jgn kembang2 ye...masukkan gula, lobak & nenas gaul sehingga sekata.
  2. Dalam bekas lain ayak tepung, soda, baking powder dgn serbuk kayu manis dan campurkan garam.
  3. Masukkan dan gaul adunan tepung (2) tu ke dalam bekas adunan (1) sedikit demi sedikit bagi sebati dan masukkan kekacang & kismis..
  4. Last masukkan minyak.. sebatikan sedikit demi sedikit..
  5. Sediakan 4 biji loyang 6 inci Dan bahagi adunan kek sama banyak.
  6. Panaskan oven 170 °C bakar selama 30 minit atau hingga masak.

Cream Cheese Frosting

250 g cream cheese
250 g butter ( aku letak 350gm )
1/4 cawan gula aising ( aku letak 1/3 cawan )
 
Cara-cara
  1.  Ayak gula aising. Satukan semua bahan dalam mixing bowl. Pukul sehingga semua bahan sebati.
  2. Sedia disalut pada kek. 



Cara Melapis Kek
  1. Letak sekeping kek atas papan kek. Paipkan cream cheese frosting. Ratakan. Letak sekeping kek lagi. Ulang hingga lapisan kek yang terakhir.
  2. Salut seluruh kek dengan baki cream cheese frosting.
  3. Salut tepi kek dengan kacang walnut yang dicincang kasar jika suka. 
  4. Jika ada lebihan cream cheese frosting, boleh buat corak carrot pada kek.
  5. Sejukkan dahulu kek sebelum dipotong