Assalamualaikum... Selamat berpuasa... Hangpa masak apa untuk berbuka satgi...? Aku buat puding kastard berkuah koktail... Belah-belah utara ni cuaca panas yang amat. Kami panggil hangat lit-lit.. Memang panas sangat. Bila panas-panas ni mulut nak benda yang sejuk-sejuk laa... Gagah la buat puding ni... Untuk resepi ni aku buat separuh adunan daripada resepi kat bawah tu. Pastu aku letak dalam acuan kecik-kecik. Nampak comel la sikit. Cumanya kena rajinkan diri nak basuh acuan tu... Hahaaaa... Sapa yang nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu... Selamat berbuka puasa... Byeee....
Puding Kastard Berkuah Koktail
C&P : Rasa / Mastura Razali
Bahan A ( Kastard )
1 cawan tepung Kastard
5 cawan air
1/2 cawan susu sejat
1/2 cawan gula
Cara-cara
- Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Kacau sebati baru hidupkan api.
- Masak guna api perlahan. Sentiasa kacau supaya adunan tidak berketul.
- Masak sampai kastard agak pekat kemudian tutup api.
- Kemudian masukkan adunan kastard ke dalam acuan atau loyang bersesuaian.
- Bila kastard telah mengeras, potong menjadi ketulan kecil.
Bahan B ( kuah )
1 tin susu sejat
4 tin air
1 cawan gula
1 sudu teh garam
2 sudu makan tepung kastard
Buah-buahan koktail / sumi/ nata de coco
Cara-cara
- Satukan semua bahan ( kecuali buah-buahan koktail / sumi/ nata de coco ) dan masak sehingga mendidih.
- Tutup api dan biarkan kuah menjadi sejuk.
- Untuk menikmatinya ,masukkan kastard yang dipotong tadi ke dalam mangkuk.
- Tuang kuah secukupnya dan tambah buah-buahan koktail, sumi dan nata de coco.
- Boleh sediakan awal kemudian sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dinikmati untuk rasa yang lebih enak.
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...