Assalamualaikum dan selamat pagi semua... Sejuk sunggu pagi-pagi ni. Nak mandi pun boleh rasa malas. Ye la, rasa macam nak jirus air ais kat badan. Tapi mai waktu tengahari nanti, panasnya yang amat... Panas lit-lit orang utara kata... Apa pun meh kita layan apam pisang yang gebu ni... Memang gebu dan lembut... Tak tipu... Rasanya kalau apam pisang ni cicah dengan nyok / kelapa parut lagi sedap wehhh... Kalau makan macam tu saja rasa macam makan kek pisang kukus la pulak... Mana-mana pun boleh... Memang sesuai kalau nak buat sarapan atau minum petang... Resepi ni aku copy kat blog kak yatie... Mekasih... Jom kita tengok resepinya pulak...
Apam Pisang Gebu
C&P : Kak Yatie
Bahan-bahan :
-8 biji pisang emas / 6 biji pisang berangan - saya guna pisang yg dah di lenyek dlm 1 cwn
-4 biji telur
-1 cawan gula
-3/4 cawan minyak jagung / minyak masak / mentega cair
-2 cawan tepung gandum
-1 sudu kecil soda bikarbonat
-1 sudu kecil baking powder
Cara-Cara
- Panaskan kukusan. Glis loyang dengan sedikit marjerin dan taburkan tepung. Ketepikan.
- Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat dan baking powder. Ketepikan.
- Lenyek pisang hingga hancur dan ketepikan dulu.
- Pukul telur dan gula dengan menggunakan whisk hingga gula hancur.
- Masukkan minyak dan sebatikan.
- Masukkan campuran tepung dan kacau rata.
- Masukkan pisang yang telah dilenyek tadi dan kacau hingga rata.
- Tuang adunan ke dalam loyang.
- Kukus dengan api sederhana selama 40 minit.
Nota :
- Boleh gantikan tepung gandum dengan tepung naik sendiri tapi tidak perlu tambah baking powder dan soda bikarbonat.
- Boleh tambah cokelat urai ke dalam adunan jika suka.
- Jika guna acuan kecil2 dan comel2, kurang masa mengukus. 15 minit sudah memadai.
panaih lit lit... :D
ReplyDelete