Saturday, 6 April 2024

Kek Lapis Nestum Cheese

Kek Lapis Nestum Cheese



    Assalamualaikum semua.... Kembali lagi hari ni dengan resepi kek lapis yang ke 4. Ni kek lapis nestum cheese. Untuk kek lapis ni kalau malas nak letak warna boleh buat plain macam tu ja... Cumanya nampak kosaong. Kurang berseri la... Aku pun tak tau nak letak warna apa. Aku boh 2 jenis warna biru. ok la kannn.... Kalau nak cuba kek lapis nestum cheese ni boleh tengok resepi kat bawah tu... Jumpa lagi esok untuk resepi kek lapis yang seterusnya... Byeee...
 

Kek Lapis Nestum Cheese



Kek Lapis Nestum Cheese
C&P : Nur Adam Yusuf

Bahan-bahan
 
450gm mentega
10 biji telur gred A
180gm gula halus
10gm ovelete
1 sudu teh esen vanila
1 tin rendah susu pekat ( saya guna 200gm )
50gm horlicks ( boleh ganti socolic, my rasa, ovaltine & lotus )
50gm coffeemate
250gm tepung hong kong
100gm nestum halus ( kisar dan timbang )
250gm cream cheese
sedikit nestum untuk taburan
parutan cheese untuk taburan
pewarna ( optional )
 
 
Cara-cara
  1. Pukul mentega, gula ovelete dan cream cheese hingga kembang. Masukkan esen vanila.
  2. Kemudian masukkan telur satu persatu. Pukul lagi hingga kembang.
  3. Kemudian masukkan susu pekat.
  4. Gaul sebati.
  5. Kemudian masukkan horlicks, coffeemate, nestum kisar dan tepung sedikit demi sedikit dan digaul sebati.
  6. Letakkan pewarna jika suka.
  7. Bakar selapis demi selapis.
  8. Taburkan nestum dan parutan cheese ke atas setiap lapisn adunan sebelum dibakar.
  9. Loyang 8x8. Suhu oven 180C ikut oven masing-masing.
     

Kek Lapis Nestum Cheese


 

No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...