Assalamualaikum dan selamat petang semua..... Masak apa petang ni untuk berbuka.... Mesti masak yang best-best kannn.... Tapi bagi aku waktu berbuka puasa ni nampak air ja.... Nak-nak sekarang ni cuaca panas sangat. Hari ni pun panas terik kat perlis ni.... Petang ni ada jugak nampak mendung kat langit tu... Guruh pun ada bunyi jugak. Harap-harap turun la hujin hari ni. Walaupun sikit. Berbalik pada resepi hari ni, aku nak share resepi bingka pandan pulak... Lama tak buat bingka pandan ni. Nak buat bukan payah pun. Adun semua bahan, pastu bakar... Siap... Nak sedap, bahagian atas tu bakar lama sikit... Baru la umpphhh... Selamat mencuba... Byee...
Bingka Pandan
C&P : Aznie Khasri ( cookpad )
2 biji telur ( A )
1/2 cawan gula
2 cawan tepung gandum
2 cawan santan
1/2 cawan air perahan pandan
secubit garam
sedikit pewarna hijau
sedikit bijan putih
sedikit bijan hitam
Cara-cara
- Blenkan semua bahan-bahan atau sebatikan sahaja semua guna whisk. Kemudian tapis.
- Tuang kedalam loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak.
- Taburkan bijan diatasnya.
- Bakar pada suhu 180C selama satu jam atau sehingga masak.
sedapp mkn pnas2
ReplyDelete