Assalamualaikum.... Lewat-lewat malam ni baru sempat nak update blog ni... Waktu siang ni tak berapa larat sangat... Dua tiga hari ni panas lain macam kat tempat aku ni... Kat tempat lain aku tak tau la... Dia punya panas tu peluh boleh lencun... Kalau baru mandi kejap ja badan kering... Ni la dugaan bulan puasa.... Berbalik pada resepi hari ni.... Dah banyak ke kuih raya dah buat... Aku baru buat sejenis... Pastu sambung buat kek lapis... Ni kek lapis yang pertama... Kek ni kek lapis evergreen biasa ja... Tapi ditambah buah prune & chocolate chip dalam tu jadi la luar biasa... Kalau ada yang nak mencuba boleh tengok resepi kat bawah tu... Byeee...
Kek Lapis Pandan Prune & Coklat
C&P : AlongRoz
Source : DayangJack ( kek lapis evergreen )
Loyang 8x8 inci
Bahan-bahan
10 biji telur gred A
450gm mentega
200gm tepung gandum
100gm horlicks
160gm gula halus
1 botol kecil pandan paste
1 sudu besar ovalette
340gm susu pekat
1 tin kecil serikaya
100gm serbuk santan
1 sudu kecil esen vanilla
1 bungkus prune tanpa biji ( potong kecil )
1 bungkus coklat cip
Cara-cara
- Pukul telur, gula dan ovalette sehingga kembang ( high speed )
- Dalam bekas yang berasingan, pukul mentega bersama susu pekat sehingga putih. Masukkan serbuk santan dan putar lagi sehingga sebati.
- Satukan adunan telur dan mentega sehingga sebati. Masukkan serikaya, pandan paste, horlicks dan gaul sebati. Masukkan tepung dan esen vanilla. Kacau sehingga sebati.
- Sediakan loyang yang dilapik dan disapu dengan mentega. Ratakan 6 sudu makan adunan ke dalam loyang. Bakar sehingga bertukar warna keperangan dengan menggunakan api atas. Ulang proses melapis dan tabur prune dan coklat cip selang seli sehingga habis. Akhir sekali bakar dengan api atas dan bawah selama 10 minit.
- Sejukkan kek terlebih dahulu sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...