Assalamualaikum.... Ni adalah kuih traditional yang dah jadi moden sebab dah tambah cheese.... Memang sedap baq hang... Lemak-lemak masin, cair dalam mulut... Tak dapat nak bayang... Satu ja aku nak bagitau, biskut ni akan kembang tau... Baik jarak-jarakkan. Kalau tak mesti melekat.... Rasanya ni pun biskut yang last aku share kat sini... Kalau ikutkan ada lagi tiga jenis... Tapi rasanya lain kali la aku share... Tambah-tambah biskut samperit aku yang kembang setaman... Salah tang mana tak tau la... Padahal dah dua kali aku buat sebelum ni... Tahun ni buat tak mau jadi pulak... Sedih-sedih... Nanti kena cuba lagi laa... Tapi aku ni bukan boleh kira, kalau rajin ada la resepi aku share lepas nii... Apa-apa pun selamat hari raya....Maaf zahir & batin...
Biskut Bangkit Cheese
Resipi : Diana FRD
Sumber : AlongRoz@HomeKreation
C&P : K1
Bahan-bahan
250g Mentega
180g Gula Aising
2 Kuning Telur
250g Tepung Ubi - sanggar 10 min
225g Tepung Jagung
1/2 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh garam - K1 tk letak
70g Parutan Keju Cheddar
Parutan Keju - utk hiasan
Cara-cara
- Pukul mentega dan gula aising hingga berkrim. Masukkan telur dan pukul sebati.
- Masukkan bahan-bahan yang lain dan uli hingga sebati.
- Canai dan terap dengan acuan yang di sukai.
- Susun di dalam loyang yang bergris, sapu permukaan biskut dengan kuning telur dan tabur dengan parutan keju di atasnya.
- Bakar di rak tengah pada suhu 160C selama 15-20 minit.