Monday, 13 October 2014

Red Velvet by Syahir Sepet



    Assalamualaikum semua... Hari ni aku nak share satu lagi resepi red velvet yang sangat sedap. Resepi ni aku buat lama dah. Sebelum resepi red velvet ni. Cuma tak sempat nak update ja... Kalau tengok resepi red velvet yang aku dok buat ni memang tak jauh beza sangat. Kalau nak beza pun tang jenis tepung dan sukatannya... Yang lain lebih kurang sama ja. Kalau nak beza pun tang cream cheese frostingnya.... Kali ni aku cuba resepi dari syahir. Satu macam fenomena jugak la resepi red velvet dari en. kek ni.. Syahir ni banyak kongsi tips cara nak buat kek. Kalau nak berkenalan dengan dia boleh la pi usha kat FaceBook dia.. Sebelom tu terima kasih la syahir sebab izinkan aku share resepi dia kat sini... Untuk red velvet kali ni aku buat versi naked palak... Nampak menggoda tak...? Hahahaa... Untuk bagi kek ni nampak tinggi, aku guna loyang 7''. Tapi kek akan membukit kat tengah tu. So kena la potong bahagian atas tu kalau nak bagi rata... Kalau ada yang teringin nak cuba resepi ni boleh la tengok kat bawah tuu...







Red Velvet
by Syahir Sepet

Bahan-bahan A
-120 gram butter (suhu bilik)
-300 gram gula castor
-2 biji telur (suhu bilik)
-1 sudu besar essen vanilla

Bahan-bahan B
-2 1/2 cawan tepung naik sendiri
-2 sudu besar koko powder
-Secubit garam
*Ayakkan bahan-bahan di atas

Bahan-bahan C ( ButterMilk )
-1 cawan susu
-1 sudu kecil cuka
-2 sudu besar pewarna merah
*Campurkan 1 cawan susu dan satu sudu kecil cuka dan biarkan selama 5 minit

Bahan-bahan D
-1 sudu kecil soda becarbonate
-1 sudu kecil cuka
*Campurkan soda becarbonate dan cuka sehingga berbuih


Cara-cara :
  1. Panaskan oven 180oc dan sediakan loyang berukuran 8 inci. ( aku guna 2 biji loyang 7'' )
  2. Dengan menggunakan mixer, pukul butter sehigga kembang dan masukkan gula castor. Pukul sehigga kembang dan masukkan telur sebiji demi sebiji.
  3. Masukkan essen vanilla di dalam adunan.
  4. Tambahkan bahan-bahan B dan C secara berselang seli dimulakan dengan tepung dan diakhiri dengan tepung.
  5. Matikan mixer. Kacau menggunakan spatula dan masukkan bahan D dan kacau sehingga rata. ( Bahagi adunan sama banyak kepada dua bahagian )
  6. Bakar adunan selama 40 minit atau sehingga masak ( aku bakar lebih kurang 25 minit )





Creamcheese
-500 gram cream cheese
-125 gram icing sugar
-2 sudu besar essen vanilla
-½ cawan heavy whipping cream


Cara-Cara
  1. pukul cc sehingga kembang
  2. masukkan icing sugar
  3. masukkan essen vanilla
  4. masukkan heavy whipping cream





Cara Melapis
  1. Setelah kek sejuk, potong bahagian atas kek yang tidak sekata dan bahagi kek kepada dua bahagian.
  2. Letak lapisan pertama atas papan kek dan ratakan cream cheese. Letak sekeping lagi kek.
  3. Ulang hingga habis.
  4. Hias atas kek dengan baki cream cheese.




14 comments:

  1. Wah, merah nya PakNgah.... memalam nampak ni terus terbeliak mata....hehee

    ReplyDelete
  2. Kek tu nampak moist...sedap...peberet selamanya kalau RVC ni

    ReplyDelete
  3. Syapex, mengancam sungguh jiwa dan raga.....
    huhuuu . . . .

    ReplyDelete
  4. Salam Syafiq,

    Anta lah sikit ke KL dik oi.. buat org terliur tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam...

      akakkk...
      kl tu jauhhh oooo...
      cayaq satgi kek ni...
      hihiiii...

      Delete
  5. emmmm...yummy..dulu sy tak suka RVC...tp sekarang suka. jgn terlajak suka sudah...habis diet

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la....
      dlu x suka, skrg ni..
      pantang npak ja...
      nk ngap...
      hihiii...

      Delete
  6. Assalamualaikum Syafiq...

    MasyaAllah cantiknya kejadian hasil tangan Syafiq ni. Mama pun tak reti nak buat lawa lawa cam ni. Mesti rasanya pun sedap kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq mama...
      awal2 dlu pn ting-tong jgk masa nk bljr deco...
      hahahaa...

      Delete
  7. Aslm. Agak2 kalau sukatan cawan berapa eh gula guna. Contoh 1/2 cawan @ 1 cawan.

    ReplyDelete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...