Monday, 30 June 2014

Puding Laici Dangdut



      Assalamualaikum.... Ni menu untuk berbuka hari ni... Menu ringkas ja... Puasa-puasa ni memang nak makan yang sejuk-sejuk dan maniskan... So, aku pun buat la puding laici dangdut ni... Mula-mula tu heran jugak apasal  letak perkataan dangdut tu.... Bila tengok keadaan puding tu yang goyang-goyang ala inul dok gelek tu baru perasan... Huhuhuuu... Tapi jangan buat hal pulak bulan posa ni dok pi cari club dangdut dah la yeee... Hihihihii... Untuk resepi ni aku buat separuh adunan pastu aku carik-carikkan isi laici dan letak dalam bekas puding tu. Memang tak dapat bayangkan rasa puding ni masa waktu berbuka nanti. Buat masa ni sabar dulu. Cuma tinggal berapa jam ja lagi... Ok la, jom kita tengok resepi dia pulak...





PUDING LAICI DANGDUT
By : Kak Hanieliza
Rujukan : Yatie
C&P : Kak Ita


-10 gm agar-agar serbuk/1 paket agar2 biasa ( agar-agar tali 28 gm)
-2 liter air
-2 cawan gula
-2 tin laici ~ asingkan air dan buahnya
-1 tin susu cair


Cara-Cara
  1. Masak agar-agar hingga mendidih.
  2. Masukkan gula. Biar mendidih lagi. Tutup api. Jika guna agar-agar biasa, ( tali) tapis dulu.
  3. Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
  4. Tuangkan dalam acuan samada loyang ataupun mangkuk2 kecil. Sejukkan sebentar.
  5. Kemudian sejukkan dalam fridge.
  6. Hidangkan bersama buah laici yang telah diasingkan tadi. Boleh juga di makan bersama susu cair.






2 comments:

  1. sedap ni makan puding masa berbuka..sesuai sangat..selamat berpuasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sjuk ja tekak masa mkn puding ni kak...
      slmt berpuasa jgk akak...

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...