Wednesday, 18 September 2013

Bingka Susu / Cheese



    Assalamualaikum dan selamat pagi semua.... Hari ni menu apa untuk sarapan pagi kawan-kawan blog aku ni...? Apa kata try buat bingka susu / cheese yang sangat sedap ni. Memang tak rugi kalau buat sebab sangat sedap. Dengan kelemakkan cream cheese tu memang menambat selera sapa-sapa pun kecuali orang yang tak makan keju je laaa...  Resepi bingka ni aku C&P dari kak DJ. Jom kita tengok resepi kat bawah ni...




Bahan-Bahan

-1 cawan tepung gandum (diayak 3 kali)
-4 biji telur A
-250 ml susu cair
-3 sudu besar susu pekat
-140 g gula kastor (boleh tambah jika nak lebih manis)
-1 sudu kecil esen vanilla
-50 g krim keju
-50 g mentega
-bijan secukupnya atau serbuk badam (optional)


Cara-Cara
  1. Mentega dan krim keju dicairkan dengan cara double boiler. Kemudian disejukkan seketika.
  2. Satukan kesemua bahan di atas(kecuali bijan/serbuk badam) dengan mentega/krim keju cair tadi di dalam blender. Blend hingga sebati.
  3. Kemudian tuangkan adunan tadi ke dalam loyang 6 inci yang telah dilengser dengan minyak masak. Taburkan bijan atau serbuk badam di atasnya jika suka.
  4. Kemudian bakar ke dalam oven dengan suhu 160C selama lebih kurang 50 minit atau sehingga keperangan.
  5. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.





** sukatan gula dan susu boleh tambah ikut citarasa sendiri
** boleh juga guna telur gred B
** kalau terlebih cair, boleh tambah sedikit tepung. Tp DJ suka cair dp pekat.





Selamat menjamu selera...



2 comments:

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...