Assalamualaikum dan selamat pagi semua.... Hari ni menu apa untuk sarapan pagi kawan-kawan blog aku ni...? Apa kata try buat bingka susu / cheese yang sangat sedap ni. Memang tak rugi kalau buat sebab sangat sedap. Dengan kelemakkan cream cheese tu memang menambat selera sapa-sapa pun kecuali orang yang tak makan keju je laaa... Resepi bingka ni aku C&P dari kak DJ. Jom kita tengok resepi kat bawah ni...
Bahan-Bahan
-1 cawan tepung gandum (diayak 3 kali)
-4 biji telur A
-250 ml susu cair
-3 sudu besar susu pekat
-140 g gula kastor (boleh tambah jika nak lebih manis)
-1 sudu kecil esen vanilla
-50 g krim keju
-50 g mentega
-bijan secukupnya atau serbuk badam (optional)
Cara-Cara
- Mentega dan krim keju dicairkan dengan cara double boiler. Kemudian disejukkan seketika.
- Satukan kesemua bahan di atas(kecuali bijan/serbuk badam) dengan mentega/krim keju cair tadi di dalam blender. Blend hingga sebati.
- Kemudian tuangkan adunan tadi ke dalam loyang 6 inci yang telah dilengser dengan minyak masak. Taburkan bijan atau serbuk badam di atasnya jika suka.
- Kemudian bakar ke dalam oven dengan suhu 160C selama lebih kurang 50 minit atau sehingga keperangan.
- Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
** sukatan gula dan susu boleh tambah ikut citarasa sendiri
** boleh juga guna telur gred B
** kalau terlebih cair, boleh tambah sedikit tepung. Tp DJ suka cair dp pekat.
Selamat menjamu selera...
sedap ni....boleh cuba hehe
ReplyDeletesilakan2...
Delete: )