KEK LAPIS OREO
C&P : Bro Rozzan
Bahan-Bahan [ 1/2 adunan loyang 6''x6'' ]
-5 biji telur (saiz besar)
-250 gm mentega
-100 gm gula halus
-150 gm susu manis
-50 gm keju cheddar, diparut (optional) [ tak letak ]
-25gm horlicks
-25gm santan serbuk (peket)
-50 gm biskut Marie (ditumbuk halus) [ aku kisar hingga halus dan ayak ]
-90 gm tpg Hong Kong
- pewarna merah + perisa strawberry
-pewarna kuning + esen vanila
-pewarna ungu + blueberry paste
-secukup biskut Oreo (dibuang krimnya)
Cara:
- Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
- Masukkan pula telur satu persatu sambil terus memukul hingga kembang dan sebati.
- Kemudian perlahankan kelajuan mixer dan masukkan susu manis. Pukul terus.
- Seterusnya, perlahankan kelajuan mixer ke paras minimum dan masukkan tepung Hong Kong, serbuk biskut Marie, horlicks dan santan serbuk. Pukul sebentar sekedar utk meratakan adunan.
- Bahagi adunan kepada 3 bahagian: 1 bahagian dibubuh pewarna ungu & blueberry paste, 1 bahagian dibubuh pewarna merah & perisa strawberry, 1 bahagian dibubuh pewarna kuning & esen vanila.
- Sediakan loyang persegi empat berukuran 6" x 6" yg telah dialaskan dgn kertas tracing dan digriskan pada dasar dan kelilingnya. Suhu oven sekitar 180 -200 darjah Celsius.
- Ambil 3 sudumakan adunan berwarna merah dan bakar lapisan pertama dgn api atas bawah sehingga masak (kira-kira 6-8 minit).
- Seterusnya, tukarkan suhu oven kpd api atas jer (grill). Kemudian, ambil 3 sudu makan adunan merah juga dan bubuh di atas lapisan pertama tadi. Bakar hingga masak (kira-kira 5-7 minit)
- Selepas itu, ambil 3 sudu makan adunan kuning dan bubuh ke atas lapisan merah tadi dan susun pula biskut oreo di permukaannya. Banyak sikitnya biskut, terserah kpd anda. Bakar hingga masak (kira-kira 5-7 minit). Letak 3 sudu makan adunan kuning sekali lagi. Bakar sehingga masak dan ulang proses yang sama untuk adunan ungu.
- Bakarlah sehingga adunan selesai.
Nota:
- Anda boleh gunakan apa jua warna yg anda sukai.
- Anda boleh tiadakan keju parut.
- Anda boleh gunakan sepenuhnya 50 gm horlicks jika anad tidak menggemari santan serbuk.
Selamat melapis kek di bulan puasa...
sedapnya la kek lapis... teringat je nak gi kucing, kek lapis dayang salhah kalau tengok kek lapis ni :)
ReplyDeleteJom Blog Walking @ buatwanita.blogspot.com Tinggalkan comment tau! Later i'll comment to your blog too kay ;)
insyaallah, ada masa nanti sy BW dan tinggalkn komen d sana...
Delete