Monday, 29 July 2013

Kek Lapis Oreo



      Assalamualaikum semua.... Kali ni aku berjaya buat satu lagi kek lapis untuk hari raya nanti. Aku try buat kek lapis oreo pulak... Resepi ni pun aku copy dari Bro Rozzan jugak. Jumpa resepi ni pun masa dok tengok resepi kek lapis chocolate peppermint.  Untuk kek lapis oreo ni aku cuma ubah sikit-sikit ikut selera tekak aku ni... Huhuhuu... Lagipun aku cuma buat separuh adunan ja... Bila buat separuh adunan ni nampak kurang tinggi sikit... Tapi tak apa la, janji ada nampak lapis-lapis tu... Masa bakar kek ni pun dugaan sungguh la sebab bau biskut oreo tu sedap sangat.. Wangi ja... Dah la bakar waktu petang... Lagi la terliur... Bulan-bulan posa ni semua bau sedap... So, kalau ada yang teringin nak buat resepi kek lapis oreo ni boleh la tengok resepi kat bawah. Kalau nak cuba resepi asal boleh la klik kat link di bawah tu...





KEK LAPIS OREO
C&P : Bro Rozzan


Bahan-Bahan [ 1/2 adunan loyang 6''x6'' ]

-5 biji telur (saiz besar)
-250 gm mentega
-100 gm gula halus
-150 gm susu manis
-50 gm keju cheddar, diparut (optional) [ tak letak ]
-25gm horlicks
-25gm santan serbuk (peket)
-50 gm biskut Marie (ditumbuk halus) [ aku kisar hingga halus dan ayak ]
-90 gm tpg Hong Kong
- pewarna merah + perisa strawberry
-pewarna kuning + esen vanila
-pewarna ungu + blueberry paste
-secukup biskut Oreo (dibuang krimnya)


Cara:
  1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
  2. Masukkan pula telur satu persatu sambil terus memukul hingga kembang dan sebati.
  3. Kemudian perlahankan kelajuan mixer dan masukkan susu manis. Pukul terus.
  4. Seterusnya, perlahankan kelajuan mixer ke paras minimum dan masukkan tepung Hong Kong, serbuk biskut Marie, horlicks dan santan serbuk. Pukul sebentar sekedar utk meratakan adunan.
  5. Bahagi adunan kepada 3 bahagian: 1 bahagian dibubuh pewarna ungu & blueberry paste, 1 bahagian dibubuh pewarna merah & perisa strawberry, 1 bahagian dibubuh pewarna kuning & esen vanila.
  6. Sediakan loyang persegi empat berukuran 6" x 6" yg telah dialaskan dgn kertas tracing dan digriskan pada dasar dan kelilingnya. Suhu oven sekitar 180 -200 darjah Celsius.
  7. Ambil 3 sudumakan adunan berwarna merah dan bakar lapisan pertama dgn api atas bawah sehingga masak (kira-kira 6-8 minit).
  8. Seterusnya, tukarkan suhu oven kpd api atas jer (grill). Kemudian, ambil 3 sudu makan adunan merah juga dan bubuh di atas lapisan pertama tadi. Bakar hingga masak (kira-kira 5-7 minit)
  9. Selepas itu, ambil 3 sudu makan adunan kuning dan bubuh ke atas lapisan merah tadi dan susun pula biskut oreo di permukaannya. Banyak sikitnya biskut, terserah kpd anda. Bakar hingga masak (kira-kira 5-7 minit). Letak 3 sudu makan adunan kuning sekali lagi. Bakar sehingga masak dan ulang proses yang sama untuk adunan ungu.
  10. Bakarlah sehingga adunan selesai.


Nota:
  1. Anda boleh gunakan apa jua warna yg anda sukai.
  2. Anda boleh tiadakan keju parut.
  3. Anda boleh gunakan sepenuhnya 50 gm horlicks jika anad tidak menggemari santan serbuk.




Selamat melapis kek di bulan puasa...



2 comments:

  1. sedapnya la kek lapis... teringat je nak gi kucing, kek lapis dayang salhah kalau tengok kek lapis ni :)

    Jom Blog Walking @ buatwanita.blogspot.com Tinggalkan comment tau! Later i'll comment to your blog too kay ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah, ada masa nanti sy BW dan tinggalkn komen d sana...

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...