Monday, 27 May 2013

Coffee Cream Gateau



   Asalamualaikum dan selamat pagi semua.... Kali ni jamu kek lagi... Kek yang berperisa kopi... Memang sedap dan penuh dengan haruman kopi... Errrr... Ni N3 tertunggak sebenarnya.... Kek ni pun dah lesap dalam perut... Huhuhuuu.... Buat kek ni pun sebab tak puas makan kek tiramisu sebelum ni... Asalnya nak buat kek tiramisu gak la, tapi cream cheese tak da dalam stok. So, ganti kek yang berperisa kopi dan buttercrem kopi la... Jadi la kannn... Tapi bila tengok gaya deco tu ala-ala black forest pun ada.... Hmmmm.... Hentam je laa... Kalau ada pengemar kek kopi boleh la tengok-tengok resepi kat bawah ni ya....


Bahan-Bahan

-200gm tepung kek*
-2 sudu teh baking powder*[ ayak bersama ]
-1 sudu teh ovallet
-160gm mentega
-150gm gula kastor
-4 biji telur gred A

-80ml air panas*
-1 sudu teh coffee emulco*
-1 sudu makan serbuk nescafe*[ bancuh sebati dan sejukkan ]

Cara-Cara
  1. Pukul mentega hingga kembang. Masukkan tepung yang di ayak sedikit demi sedikit. Putar sehingga menjadi pes. Ketepikan.
  2. Dalam mangkuk lain, satukan telur, gula dan ovallet bersama dan pukul sehingga berkrim dengan kelajuan tinggi.
  3. Masukkan adunan tepung tadi sedikit demi sedikit hingga habis. Putar hingga sebati dengan kelajuan sederhana.
  4. Tunag bancuhan nescafe dan putar sebati.
  5. Bahagi adunan kepada tiga bahagian sama banyak. Tuang adunan kedalam loyang bulat 8'' yang telah dialas kertas serap minyak dan bakar secara berasingan pada suhu 150c selama 20 minit atau sehingga kek masak.
  6. Setelah masak, sejukkan di atas redai.



Coffee Buttercream

Bahan-bahan

-100gm mentega
-100gm shortening
-100gm krimwell
-250gm golden syrup

-40ml air suam*
-1 sudu teh serbuk nescafe*
-1sedu teh coffee emulco*[ satukan dan kacau rata ]

Cara-Cara
  1. Putar mentega, shortening dan krimwell hingga kembang dan kelihatan pucat.
  2. Masukkan golden syrup sedikit demi sedikit sambil putar.
  3. Masukkan bancuhan nescafe dan coffee emulco dan putar hingga sekata.
  4. Setelah adunan sekata, bolehah dilepa pada kek.



Cara Deco Kek

Bahan-Bahan

-air nescafe secukupnya
-hirisan almond secukupnya
-coklat rice
-ceri bertangkai

Cara-Cara
  1. Letak sekeping kek atas papan kek. Renjis air nescafe. Sapu coffee buttercream keseluruh permukaan kek tersebut. Letak sekeping kek lagi.
  2. Ulang langkah 1 untuk lapisan berikutnya.
  3. Sapu keliling kek dengan lebihan buttercream.
  4. Setelah siap, letak kepingan badam pada sekeliling kek. Paipkan buttercream bentuk rose pada permukaan kek dan letakkan ceri bertangkai. Kemudian tabur coklat rice pada tengah-tengak kek tersebut.
  5. Simpan seketika kek di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.


Memang best...
Dengan haruman kopi...

6 comments:

  1. Betul tu sedap bau harum kopinya
    cantik deconya, wat kek besday ok ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. tima kasih sbb puji... tp x la santik sgt pn.. hehehee.....
      cadangan yg bagus tu....

      Delete
  2. lawonya kek ni...bau2 kopi tu mesti semerbak

    ReplyDelete
  3. mesti wangi satu rumah time bakar kek nie..akk pling suka kek camne..sedappp

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu dh semestinya...
      bla dh msak 2 x sabar nk cobek kt tepi kek tu sbb nk rasa...
      padahal x siap deko apa lg...
      huhuhuuu....

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...