Wednesday, 20 February 2013

Talam Sekoteng


   Salam kepada semua kengkawan blog yang sudi melawat blog aku yang tak seberapa ni... Hari ni aku nak kongsi resepi kuih talam. Kali ni buat talam sekoteng. Pernah dengar sekoteng tak...? Aku pun tak pernah dengar. Yang boleh kenal pun sebab dok google kat internet la. Benda ni memang terkenal kat melaka katanya. Aku dapat sekoteng ni pun sebaba kirim kat sepupu aku masa dia pi melaka hujung tahun lepas. Aku siap bagi gambar kat dia sebab takut tak kenal pulak. Untuk talam ni aku amek kat blog cute oven, small kitchen. Klik sini kalau nak tengok resepinya... Resepi asal dari chef asma. Dia pulak rujuk kat blog am-flora. Talam sekoteng ni aku dah buat dua kali. Yang pertama kali tu kejadian dia kureng sikit. Aku pun tak boh la dalam blog ni. Kali kedua buat, alhamdulillah... Boleh dikatakan cantik la jugak... Hmmm... Meh kita tengok resepinya...



Lapis Bawah

Bahan-Bahan (1/2 adunan):loyang 6"X6"

25 gm sekoteng (rebus & toskan) (Naz guna 50 gm sekoteng-biar nampak banyak dalam lapisan ni)
(Kalau tak ada sekoteng, boleh guna sengkuang cina yang direndam dengan pewarna pink, menurut kata Chef Asma)

(*)
-75 gm tepung beras
-125 ml santan pekat
-225 ml air [ ganti santan cair ]
-1/2 tbsp Tepung Hoen Kwe(putih)
-75 gm gula kastor [ aku letak 60gm ]
-1/2 tsp garam

CARANYA:
  1. Bancuh semua bahan yang bertanda (*), tapis dan masak hingga naik wap. Tutup api.
  2. Masukkan sekoteng yang telah direbus tadi dan kacau rata.
  3. Tuang ke dalam loyang dan kukus selama 25 minit.

Lapis Atas

-75 gm tepung gandum
-1/2 sudu makan tepung hoen kwe putih [ ni aku tambah ]
-150 gm gula kastor [ aku letak 120 ]
-1-3 biji telur
-125 ml santan pekat
-250 ml air [ ganti santan cair ]
-1/4 tsp garam
-3/4 tsp perisa rose (Naz guna 3/4 tsp esen rose dan beberapa titis pewarna pink )
-1/3 sudu teh esen vanila [ aku tambah ]

CARANYA:
  1. Bancuh semua bahan, tapis ke dalam periuk dan masak hingga naik wap.
  2. Tuangkan ke atas lapisan bawah. (Naz cakar sikit permukaan lapisan bawah tadi dengan garfu sebelum menuang adunan ni). Kukus selama 30 minit.



Lapis Bawah

Bahan-Bahan ( resepi asal ): loyang 10"X10"X2"@3"

50 gm sekoteng (rebus & toskan)
(Kalau tak ada sekoteng, boleh guna sengkuang cina yang direndam dengan pewarna pink, menurut kata Chef Asma)

(*)
-150 gm tepung beras
-250 ml santan pekat
-450 ml air
-1 tbsp Tepung Hoen Kwe(putih)
-150 gm gula kastor
-1 tsp garam


CARANYA:
  1. Bancuh semua bahan yang bertanda (*), tapis dan masak hingga naik wap. Tutup api.
  2. Masukkan sekoteng yang telah direbus tadi dan kacau rata.
  3. Tuang ke dalam loyang dan kukus selama 25 minit.
Lapis Atas

150 gm tepung gandum
300 gm gula kastor
5/3/2 biji telur
250 ml santan pekat
500 ml air
1/2 tsp garam
1 1/2 tsp perisa rose

CARANYA:
  1. Bancuh semua bahan, tapis ke dalam periuk dan masak hingga naik wap.
  2. Tuangkan ke atas lapisan bawah. (Naz cakar sikit permukaan lapisan bawah tadi dengan garfu sebelum menuang adunan ni). Kukus selama 30 minit.


2 comments:

  1. wahhhhh...terliur tgok..cantek nye..kalau dekat blh rasa sikit ye :-)
    kl xde jual skoteng kan..kat melaka byk..asyik lupe je nk beli..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bkn takat kl, sy kat perlis ni lagi la payah nk dpt...
      bila ada org nk pi melaka terus ja oder...

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...