Wednesday, 13 February 2013

Kek Chiffon Pandan


   Salam semua... Petang-petang gini kalau makan kek chiffon padan best jugak kan... Kek ni memang sesuai kalau buat menu untuk minum petang. Sebabnya senang nak buat.. Lagi satu kek ni tak la berlemak. Sesuai la untuk yang nak jaga badan. Makan banyak keping pun takpa. Tapi tak kenyang sebab kek ni ringan, macam kapas. Kalau buat satu biji, kadang-kadang tak sampai satu hari terus habis sebab banyak permintaan. Sapa-sapa yang nak try buat, boleh la tengok resepi yang kat bawah ni.... Jom-jom...


Bahan-Bahan

Bahan A
-90gm tepung kek
-1 sudu teh baking powder
-5 biji kunining telur
-30gm gula kastor
-80gm santan
-40gm minyak jagung
-1 1/2 sudu teh pandan paste
-1/2 sudu teh esen vanila

Bahan B
-5 biji putih telur
-1/4 sudu teh cream of tartar
-70gm gula kaster



Cara-Cara
  1. Panaskan oven pada 150c [ ikut oven masing-masing ]
  2. Satukan tepung kek bersama serbuk penaik dan ayak. Ketepikan
  3. Untuk bahan A, pukul telur bersama gula hingga hancur. Masukkan pandan paste, santan dan minyak. Pukul hingga rata. Kemudian masukkan tepung kek, gaul rata dan ketepikan.
  4. Bahan B, pukul putih telur hingga berbuih dan masukkan gula. Kemudian masukkan cream of tartar. Pukul hingga menjadi meringue yang kental.
  5. Masukkan 1/3 adunan meringue kedalam adunan A. Kaup balik hingga rata. Kemudian masukkan lagi 1/3 adunan dan kaup balik lagi. Akhir sekali masukan adunan meringue selebihnya dan kaup balik sehingga sebati.
  6. Masukkan adunan ke dalan loyang chiffon bersaiz 20cm. Jangan sapu mentega pada loyang.
  7. Bakar selama 50-60 minit atau sehingga masak.
  8. Bila masak, terus keluarkan dari oven dan terbalikkan loyang. Biar kek sejuk dalam keadaan terbalik. Setelah sejuk, sisip tepi loyang dengan pisau nipis dan keluarkan kek.
  9. Sedia dinikmati...


Memang gebu dan lembut....
Seperti menggigit kapas...
Ohh hoiii...

1 comment:

  1. makk aiiiii...gebuss nya cipon dia..bak lh sini stgh loyang ke nk rasa gak..hihi..save dulu resepi ek..nnti senang2 kite try buat.

    ReplyDelete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...