Wednesday, 5 December 2012

Puding Sagu Gula Melaka



  Salam dan selamat petang semua..... Makan apa petang ni...? Aku petang ni masak benda simple saja. Puding Sagu Gula Melaka. Sekarang ni start panas pulak kat perlis ni, so kalau makan benda macam ni memang best. Sejuk saja tekak ni... Mmmmmm..... Slrupppp..... Sapa-sapa nak cuba meh tengok resepinya... Senang saja....


Bahan-Bahan

-2/3 cawan biji sagu
-1/2 periuk air
-pewarna merah

Bahan Gula Melaka

-1/2 keping gula melaka
-60gm gula pasir
-1 helai daun pandan
-150 ml air

Bahan Sos Santan

-250 ml pati santan [ 1/2 biji kelapa ]
-sedikit garam


Cara-Cara
  1. Cuci dan rendam biji sagu sebentar dan toskan.
  2. Masak air dan pewarna merah dalam periuk hingga mendidih kemudaian masukkan biji sagu tadi.
  3. Kacau sehingga sagu kelihatan jernih.
  4. Tuang sagu dalam penapis dan basuh dibawah air yang mengalir untuk menghilangkan kanjinya.
  5. Tos dan tuang sagu kedalam acuan yang telah dibasahi dengan sedikit air. Sejukkan. [ aku simpan dalam peti ais kejap ]
  6. Untuk gula melaka, masak air dan masukkan gula dan gula melaka yang telah dicincang bersama daun pandan. Masak hingga gula larut dan pekat. Sejukkan dan tapis. Ketepikan.
  7. Masukkan garam kedalam pati santan. Kacau rata.
  8. Kelurkan sagu dari acuan dan letak kedalam mangkuk hidangan.
  9. Tuang santan dan kemudian gula melaka kedalam mangkuk hidangan tersebut.
  10. Sedia dinikmati.





Kalau nak sedap, sagu tu simpan dalam peti ais dulu sebelum dihidangkan...
Baru best sebab ada rasa sejuk-sejuk...
Nyaman rasa tekak..


2 comments:

  1. amboi sya merah nye makngah...sedap kan sagu ni..zila pun suka lagi lepas kawin sebab husband suka makan nye..terjebak sama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaa... memang merah menyala.... Kalau santan tu lagi pekat, perhhh... lemak berkrim.... disukai ramai....

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...