Salam semua... Kali ni kita makan cucur jagung pedas pulak. Dua tiga hari lepas makan yang manis-manis. Hari ni kita makan yang pedas-pedas sikit. Selalunya mak aku selalu buat cucur jagung manis. Tapi disebabkan aku yang masak, aku buat la yang pedas. Masa dok goreng-goreng tu, makcik dan pakcik aku datang. Nasib baik cukup untuk jamu kat depa. Kalau tak dapat la sorang seketul dua. Hehehehe... Ni la dinamakan rezeki... Jom tengok resepinya...
Bahan-Bahan
-1 cawan tepung gandum
-1/2 sudu teh yis
-1 tongkol jagung [ dihiris ]
-100 gm udang
-1 biji telur
-2/3 cawan air
-1/2 sudu teh lada putih/hitam
-1 sudu makan serbuk kari
-cili merah didadu
-bawang besar didadu
-3 batang pokok kucai
-garam dan gula
Cara-Cara
- Satukan kesemua bahan kedalam mangkuk.
- Masukkan air sedikit demi sedikit. Gaul rata.
- Peram lebih kurang dalam 20-30 minit.
- Goreng dalam minyak yang banyak dan panas.
- Bila kekuningan, angkat dan toskan.
- Sedia dinikmati dengan sos kegemaran.
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...