Sunday, 23 November 2025

Yellow Ombre Cake

Yellow Ombre Cake


       Assalamualaikum dan selamat petang semua. Hari ni aku nak share resepi kek ombre kuning pulak. Kek ni aku but sekali dengan kek lemon poppyseed haritu. Cuma tak sempat nak update ja. Ombre kali ni dia tak berapa menyerlah sangat. Kuning dia macam nak sama jaa. Aku tak mau la guna banyak sangat pewarna tu. Ingat nak tambah warna oren sikit kat bahagian kuning terang tu. Takut jadi terang sangat. So, tak bubuh laaa... Tapi boleh la kaannn.... Kek dia cuma kek span vanilla ja. Aku tambah parutan kulit lemon & jus lemon. Kalau nak bagi bau lebih kuat lemon tu boleh tambah lagi la parutan tu. Kalau sapa nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu. Byeee...
 

Yellow Ombre Cake

Yellow Ombre Cake
 
Kek Span Lemon
 
4 biji telur gred A
180 gm gula halus
170 gm tepung kek
40 gm air + 30gm jus lemon
1/2 sudu besar parutan lemon ( boleh lebihkan kalau nak bau lebih kuat )
5 gm baking powder ( 1 sudu teh)
15 gm ovellete
50 gm minyak jagung
Pewarna kuning 
 
Cara-cara
  1. Mula-mula satukan, tepung kek dan baking powder  kemudian di ayak. Kalau rajin ayak 3 X kalau rasa macam nak cepat sekali pun ok!
  2. Masukkan semua bahan ke dalam mesin pemutar kecuali minyak jagung dan pewarna kuning. Kemudian putar dengan speed perlahan dulu. Speed perlahan untuk ratakan dia dahulu. Bila nampak dah bersatu, tukar speed laju dan putar hingga ringan dan gebu.
  3. Tuangkan minyak dan kaup balik dengan spatula sehingga rata.
  4. Bahagi adunan kepada 6 bahagian dan letak pewarna kuning mengikut ton yang sesuai.
  5. Sediakan beberapa biji loyang 6 inci dan oles dengan marjerin dan alas dengan cooking sheet.
  6. Tuang adunan dan bakar pada suhu 150°C selama 10-15 minit atau sehingga kek masak.
  7. Bila kek sudah masak, keluarkan kek dari loyang dan biarkan di atas redai sehingga kek sejuk.

Yellow Ombre Cake

Yellow Ombre Cake


Cream cheese frosting
250gm cream cheese
50gm gula aising
400gm non dairy whipping cream
 
Cara-cara
  1. Pukul non dairy whipping cream hingga kental. Ketepikan.
  2. Pukul cream cheese dan gula aising yang telah diayak sehingga sebati.
  3. Satukan cream cheese dengan non dairy whipping cream. Sebatikan.
  4. Boleh salut pada kek. 

Yellow Ombre Cake

Yellow Ombre Cake

Cara melapis kek
  1. Letak sekeping kek atas papan kek. Paipkan cream cheese frosting. Ratakan. Letak lagi sekeping kek. Ulang hingga kepingan kek yang terakhir.
  2. Salut seluruh kek dengan cream cheese frosting.
  3. Paipkan keliling kek dengan baki cream cheese frosting menggunaka nozzle kesukaan anda. Boleh letak potongan lemon keliling kek. Boleh juga tuang filling lemon atas kek jika suka.
  4. Sejukkan dahulu kek sebelum dipotong. 

Yellow Ombre Cake

Tuesday, 18 November 2025

Lemon Poppyseed Cake


Lemon Poppyseed Cake


        Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Pagi² ni aku timboi share resepi kek la pulak... 😂😂😂 Aku dah lama tak guna biji poppyseed ni. Masa awai² mula buat blog dulu ada la guna sekali. Pastu senyap menyepi. Tak tau nak guna buat apa dah... Alih² hilang lagutu poppyseed tu... Ni saja cari resepi guna poppyseed & jumpa la kek lemon poppyseed. Resepi asal dia buat guna american buttercream, aku kurangkan sukatan gula & tambah cream cheese. Rasa dia lagi mantap baq hiangggg... Kat bawah tu aku buat versi separuh adunan. Sapa nak cuba buleh tengok resepi kat bawah tu... Bye...
 

Lemon Poppyseed Cake

 
Lemon Poppyseed Cake
C&P : tiktok hasratihassan | AcikDoh
 
170gm tepung gandum
1sdt baking powder
1/8 sdt baking soda
56gm butter ( suhu bilik )
60ml minyak ( aku guna minyak jagung )
155gm gula kastor
1/4 sdt esen vanilla
2 biji telur Gred AA
90ml susu
60ml jus lemon
1 sdb parutan kulit lemon
1 sdb poppyseed 
 
Cara-cara
  1. Satukan butter, minyak, esen vanilla dan gula dalam mixing bowl. Pukul sebati.
  2. Masukkan telur satu persatu dan pukul sampai kembang.
  3. Satukan jus lemon dan susu.
  4. Masukkan adunan tepung yang diayak bersama baking powder dan baking soda berselang seli dengan campuran jus lemon dan susu. 3 kali tepung, 2 kali susu.
  5. Masukkan parutan kulit lemon dan poppyseed. Sebatikan.
  6. Bahagi adunan kepada 3 bahagian sama banyak dan bakar dalam loyang 6 inci pada suhu 180°C selama 25-30 minit ( ikut oven masing² ) atau sehingga kek masak.

Lemon Poppyseed Cake

 
Lemon Buttercream
 
230gm butter
250gm cream cheese ( aku tambah )
2 cawan gula aising ( aku guna 1 cawan ja ) 
5 sdb jus lemon

Cara-cara
  1. Pukul butter dan cream cheese hingga sebati.
  2. Masukkan gula aising yang telah diayak sedikit demi sedikit sehingga habis.
  3. Masukkan jus lemon. Terus pukul sehingga gula larut dan tak rasa kasar. 

Lemon Poppyseed Cake


Cara Melapis
  1. Letak sekeping kek atas papan kek. Paipkan lemon buttercream atas kek dan ratakan. Letak sekeping kek lagi. Buat kaedah yang sama untuk lapisan kek yang seterusnya.
  2. Salut seluruh kek dengan baki buttercream.
  3. Boleh hias kek dengan potongan lemon.
  4. Sejukkan dahulu kek sebelum dipotong. 
 
 
Lemon Poppyseed Cake

Lemon Poppyseed Cake

Monday, 17 November 2025

Banana Walnut Muffins

Banana Walnut Muffins

       
       Assalamualaikum & selamat tengahari semua. Hari ni baru sempat nak update resepi muffin. Aku buat lama dah muffin ni. Rasanya awai² bulan sebelas haritu. Tak sempat nak update. Resepi dia mudah ja. Main campur² semua bahan. Janji ada pisang baru boleh jadi banana muffins. Yang bagi sedap tu sebab dia ada letak topping walnut kat atas tu. Rasa walnut tu lemak² masin manis. Oh, sedapnya... Sapa² nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu. Byeeee....
 
 
Banana Walnut Muffins

 
Banana Walnut Muffins
C&P : tiktok Katie Hawthorne
 
4 biji pisang
1/2 cawan minyak 
1 cawan gula ( aku guna 2/3 cawan gula perang )
1 biji telur
1/4 cawan susu
1 3/4 cawan tepung gandum
1 1/2 sdt baking powder
1 sdt baking soda
1/2 sdt garam
3/4 cawan walnut ( cincang kasar )
 
Cara-cara
  1. Lenyek pisang. Masukkan telur, gula, minyak dan susu. Gaul sebati
  2. Masukkan, tepung, baking powder, baking soda dan garam yang telah diayak. Sebatikan. Masukkan walnut yang dicincang dan gaul rata.
  3. Sudukan adunan dalam cawan muffin. Tabur dengan topping walnut.
  4. Bakar pada suhu 170°C selama 20-25 minit ( ikut oven masing² )

Banana Walnut Muffins

 
Topping
 
1 cawan walnut ( cincang kasar )
2 sdb gula perang
2 sdb butter cair
 
Cara-cara
  1. Satukan semua bahan dan gaul rata.
  2. Tabur atas muffin lebih kurang 2 sudu besar. 
 
Banana Walnut Muffins