Friday, 30 August 2024

Banana Walnut Chocolate Chip Muffin

Banana Walnut Chocolate Chip Muffin


        Assalamualaikum dan selamat pagi semua..... Hari ni aku nak share resepi muffin pulak. Aku ni jarang buat muffin. Tapi hari tu masa sukan olympic fames muffin coklatkan. Pastu timboi kat tiktok kalau malas nak buat buleh beli jenama mighty white muffin. Aku beli la dua jenis yang coklat & banana wulnat. Rasa dia sungguh kecewa baq hinggg... Bila rasa keciwa tu gigih la buat sendiri. Mula nak buat yang coklat. Tapi tengok ada pisang, aku buat yang pisang la dulu. Cumanya aku ganti coklat chip jaa. Resepi asal letak kismis. Bila dah buat tuu, memang berbaloi dari yang beli... Dia punya tekstur pun jauh beza. Yang mighty white tu dia macam ala-ala kek span. Kalau buat sendiri ni hang buleh la letak apa yang hang suka... Bagi aku berbaloi cuba resepi ni. Aku dapat 12 biji saiz besar... puas makan... Kalau ada yang nak mencuba boleh tengok resepi kat bawah ni... Byeee....


Banana Walnut Chocolate Chip Muffin



Banana Walnut Chocolate Chip Muffin
C&P : Kak Zu ( MUFFIN PISANG WALNUT )

Bahan A:
2 cwn tpg gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
 
Bahan B:
1 cwn pisang emas lecek
2 biji telur
1 cwn gula perang
1 cwn minyak masak
sedikit garam
50 gm chocolate chip ( resepi asal letak kismis hitam )
100 gm walnut

 
Caranya:
  1. Ayak bahan A masuk dalam mangkuk
  2. Pukul kan telur, masukkan gula, kacau sebati dengan senduk
  3. Masukkan minyak dan pisang lecek dan sedikit garam
  4. Akhir sekali masukkan tepung, walnut dan chocolate chip
  5. Masukkan ke dalam acuan muffin
  6. Tabur sedikit chocolate chip & walnut atas adunan muffin jika suka.
  7. Bakar pada suhu 180 darjah selama 30 minit
  8. Adunan ini tak perlukan mixer, hanye kacau dengan senduk



Banana Walnut Chocolate Chip Muffin

 

Wednesday, 28 August 2024

Snow Red Velvet Cheese Cake

Snow Red Velvet Cheese Cake



        Assalamualaikum dan selamat petang semua... Seperti yang dijanjikan, lepas aku update kek cekelat, aku akan update kek ke 2 pulak. Kek ni dia macam 2 dalam 1 pun ada. Sebab apa, dalam kek ni ada kek red velvet, pastu ada cheesecake pulak kat tengah tu... Lagi menarik kat luar salut dengan cheddar cheese... Pehhh, mantap baq hianggg.... Kalau sapa-sapa yang rajin nak mencuba kesedapan kek ni boleh tengok resepi kat bawah tu... Byeee....
 

Snow Red Velvet Cheese Cake

 
Snow Red Velvet Cheese Cake

Bahan-bahan cheese cake
27g choclate putih
250g cream cheese
100g gula icing
1biji telur sz A
1/2sb tepung gandum
1/2sk vanilla esen
1/2sb non dairy cream

 
Cara-Cara
  1. Cairkn coklat putih cara double boiling
  2. Pukul cream cheese dan gula icing smpi berkrim .Masukkn telur dan pukul sebati
  3. Masukkn tepung y da diayk dikuti non dairy cream dan esen vanilla. Gaul sebati..
  4. Tuang adunn pd acuan loyang 7inci y telah di gris dan diletakkn kertas myk. Bakar selama 30minit pd suhu 180C
  5. Setelah siap sejukkn ats rack dan wrap sepenuhnye dgn plastic wrapping. Simpn dlm peti sejuk selama 3jam.


Snow Red Velvet Cheese Cake



Bahan-bahan red velvet
113g butter
200g gula kaster
1 sk esen vanila
2 biji telur, gred A
250g tepung superfine
1/2 sk garam
2 sb serbuk koko
250g buttermilk
2 sb pewarna makanan warna merah
1 sk cuka
1 sk soda bicarbonate

 
Cara-Cara
  1. Pukul butter dan gula smpi berkrim. Masukkn telur dan vanila. Pukul sebati
  2. Ayak tepung, garam dan koko. Masukkan berselang seli dgn buttermilk y dicampur dgn pewarna merah.
  3. Masukkn cuka dan soda bikarbonat...
  4. Bahagi adunan kepada dua bahagian sama banyak.Tuang adunn pd 2 biji loyang 7inci y telah di gris dan diletakkn kertas myk.
  5. Bakar selama 30minit atau sehingga kek masak pd suhu 180 darjah

Snow Red Velvet Cheese Cake


Cream cheese frosting
250g cream cheese
120g butter
1sk vanilla esen
200g gula icing


Cara-Cara
  1. Pukul cream cheese, butter dan gula smpi bkrim dan masukkn vanilla. Tmbhkn gula jika kurang manis.


Snow Red Velvet Cheese CakeSnow Red Velvet Cheese Cake

 
 
Cara Melapis Kek
 
Cheddar cheese secukupnya ( diparut )
Lebihan kek red velvet ( dihancur kasar )
 
  1. Potong atas red velvet cake yang tidak rata.( lebihan ni boleh tabur atas kek sebagai hiasan ). Kemudian potong kpd 2 bhgn. letakkn 1 bhgn d papan kek.
  2. Sapukn tipis cream cheese frosting dan letak sekeping kek red velvet lagi.
  3. Ulangi no 2 dengan cheese cake, red veivet & red velvet.
  4. Sapukn lebihan cream cheese frosting ke keseluruhan kek td. Salut keliling kek dengan parutan cheddar cheese. Tabur atas kek dengan lebihan kek red velvet yang dihancur kasar.
  5. Sejukkan dahulu sebelum dipotong.

Snow Red Velvet Cheese Cake


Monday, 26 August 2024

Moist Chocolate Cake

Moist Chocolate Cake




        Assalamualaikum semuaa..... Lama jugak aku tak muncul kat blog aku ni... Hari ni aku rajinkan diri untuk update blog aku yang sendu ni... La ni aku kurang rajin dah nak update-update kat blog ni. Kalau awal-awal masa buat blog dulu buleh kata tiap-tiap minggu mesti ada resepi yang nak share. Tapi mai masa ni dia dah kureng sikit. Bukan apa nak update resepi kek pun makan modai kalau nak beli bahan dia. Kalau nak selamat kena buat separuh adunan laa.... Untuk resepi hari ni aku nak share resepi kek coklat. Kek coklat ni aku buat masa awai bulan lapan hari tu... Ni dah nak hujung bulan lapan dah naru aku update... Sebenarnya ada satu lagi kek... Nanti aku share... Kalau nak cuba resepi kek coklat yang sedap ni boleh tengok resepi kat bawah tuuu....
 

Moist Chocolate Cake


Moist Chocolate Cake
Resepi asal : Alex Goh
C&P : Rahel
Loyang 9"

Bahan A:
250gm butter berkualiti
320g gula kastor
1/4 tsp coffee paste
 
Bahan B:
4 biji telur gred A

Bahan C:(diayak)
320gm tepung gandum
50g serbuk koko
1 tsp serbuk penaik
1 tsp soda bikarbonat

Bahan D:
240gm susu cair/fresh milk

 
Cara membuat:
  1. Pukul bahan (A) dengan kelajuan sederhana sehingga kembang dan gebu.
  2. Tambahkan bahan (B) dan pukul hingga lembut
  3. Tambahkan bahan (C) dan (D) secara selang-seli dengan kelajuan perlahan sehingga sebati.
  4.  Sediakan 2 loyang yg telah digris dengan butter dan dialas dg baking paper. Tuang adunan ke dalam loyang dengan sama banyak.
  5. Bakar dalam oven pada suhu 170'C selama 40-45 minit atau sehingga masak.


Moist Chocolate Cake



Chocolate Ganache/Filling
Resepi asal:Wendy Kor

Bahan:
500gm Dark Chocolate Compound-dicincang
500gm UHT Whipping Cream
50g Golden Syrup
50g Unsalted Butter

Cara:
  1. Letak Coklat dalam mangkuk.Ketepikan.
  2. Panaskan whipping cream,golden syrup,unsalted butter di atas api kecil sehingga naik wap.
  3. Tuangkan ke dalam serpihan coklat tadi.Kacau perlahan hingga coklat melarut.
  4. Sebelum diguna simpan ganache selama satu malam agar ia pekat.



Moist Chocolate Cake


 Cara Melapis Kek

  1. Kek coklat di bahagi kepada 4 bahagian.
  2. Letak sekeping kek atas papan kek. Lepa dengan chocolate ganache.
  3. Leak sekeping kek di atas ganache tadi, Kemudian lepa lagi dengan coklat ganache. Buat macam ni sampai 4x.
  4. Ratakan chocolate ganache keseluruh permukaan dan bahagian tepi kek.Kemaskan.
  5. Jika ada sisa coklat ganache tadi,panaskan semula dan tuang di atas permukaan kek.
  6. Hiaslah kek sesuai dengan kreativiti masing2.


Moist Chocolate Cake