Monday, 24 January 2022

Crab Rangoon

Crab Rangoon


     Assalamualaikum dan selamat malam semua... Petang tadi aku terajin sikit buat menu yang viral kat tik tok tu... Nama dia crab rangoon... Dah berapa kali dok lalu kat fyp tik tok aku... Ada macam-macam versi yang aku tengok. Tapi yang ni aku amik kat blog... Senang sikit nak baca resepi... Kalau kat tik tok tu kena pause sebab nak baca resepi...Untuk crab rangoon ni aku padankan dengan sos thai tu.. Rasa dia ok la... Tapi macam nak muak bila makn banyak bijik... Untuk satu adunan ni boleh dapat dalam 20 biji lebih la.... Kalau ada yang nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu...




Crab Rangoon
 
 
Ingredients
 
1 pkg. wonton wrapper
water

For Cheese Filling
226gm imitation crab sticks or lump crab meat
226gm cream cheese, softened in room temperature ( aku letak 250gm )
3 stalk scallions, finely chopped
1 tsp Worchester sauc ( aku ganti minyak bijan )
1 tsp soy sauce or ½ tsp salt
1 tsp. sugar

 
Instructions
  1. Cut the imitation crab sticks in halves. Separate the sticks into fine threads In a large mixing bowl, combine the imitation crab sticks with other cheese filling ingredients. Mix into a lumpy paste.
  2. Place teaspoonful of cream cheese filling in middle of a wonton skin. Wet the edges of the wonton wrapper with water. Fold the two opposing corners without sealing the edges. Bring the other two corners to the center and seal all edges.
  3. Over medium heat, deep fry the wontons for 1 – 2 minutes on each side or until golden crispy. Drain the excess oil on a paper towel and serve the wontons warm.
  4. Feel free to serve it with your favorite sauce or you can just serve it straight up.


Friday, 7 January 2022

Jus Alpukat / Avocado Juice

Jus Alpukat / Avocado Juice



     Assalamualaikum semua.... Hari ni aku nak share resepi jus pulak. Jus avocado... Rasa jus ni lemak-lemak manis tau. Masa aku makan avocado tu rasa macam pelik. Ye la, first time makan... Sebelum ni kalau nampak pun tak terasa nak beli. Tapi entah macam mana kali ni terasa sangat nak beli... So, beli la dalam 4 biji... Bagi aku kalau makan macam tu ja rasa pelik sikit, tapi bila buat jus ni, uishhh rasa dia lain maciam oooo.... Sedap tak terkata.... Kalau ada yang nak mencuba kesedapan jus avocado ni boleh tengok resepi kat bawah tu... Byee...

Jus Alpukat / Avocado Juice


Jus Alpukat / Avocado Juice
C&P : Kak Wan

Bahan-bahan
1 biji avocado masak ranum
1/2 cawan air mineral
2 cawan susu segar
3 sudu besar susu pekat
ais secukupnya
sirap coklat Hershey's

menghasilkan 2 gelas minuman

Penyediaan
  1. Belah avocado, buang biji dan cedok keluar isinya.
  2. Masukkan ke dalam pengisar dan kisar dengan sedikit air hingga hancur.
  3. Tuang ke dalam gelas, masukkan susu pekat, susu segar, kacau.
  4. Tambah sirap coklat jika suka.
  5. Masukkan ais dan kacau sebelum diminum.

Jus Alpukat / Avocado Juice

Saturday, 1 January 2022

Carrot Walnut Cake

Carrot Walnut Cake


     Assalamualaikum semua... Ni kek birthday kak aku yang kedua. Kek ni nampak simple ja, tapi sedap. Sebab apa aku kata simple, sebab dia tak letak banyak bahan. Selalu ada letak nenas. Yang letak nenas pun sedap kat mulut aku ni. Dah macam-macam versi carrot cake yang aku cuba. Untuk carrot cake ni aku tak letak langsung apa-apa rempah dalam kek ni. Sebabnya aku tak berapa suka bau kek yan ada bau rempah ni. Bukan tak minat langsung sampai tak boleh telan. Tapi agak kurang berminat. Kalau dapat kek yang ada rempah ni memang lambat habis. Makan tetap makan... Tapi nak habiskan satu slice tu memang lambat... Kalau orang belanja carrot cake yang ada rempah ni aku tetap makan. Jangan risau... Untuk cream cheese frosting tu aku tak ikut resepi asal. Yang tu aku guna resepi sendiri.... Kalau ada yang teringin nak mencuba resepi carrot cake ni boleh tengok resepi kat bawah tu... Bye...
 
 

Carrot Walnut Cake

 
Carrot Walnut Cake

1 and 1/2 cups (180g) all-purpose flour
1 and 1/2 teaspoons baking soda
1 and 1/2 teaspoons ground cinnamon ( tak letak )
3/4 teaspoon ground nutmeg ( tak letak )
3/4 teaspoon ground allspice ( tak letak )
1/4 teaspoon salt
1 and 1/2 cups (300g) granulated sugar
1 cup + 2 Tablespoons (245g) vegetable oil ( aku guna minyak jagung )
3 large eggs
1 pound (454g) carrots peeled and shredded/finely processed
3 ounces walnuts finely chopped

Instructions
  1. Preheat the oven to 350ºF (177ºC). Grease and flour two 8" round cake pans, or use homemade cake release. Set aside.
  2. In a medium size bowl, whisk together the flour, baking soda, cinnamon, nutmeg, allspice, and salt. Set aside.
  3. In a large bowl, whisk together the sugar and vegetable oil until completely combined. Whisk in the eggs one at a time until everything is incorporated.
  4. Pour the dry ingredients into the wet ingredients and stir with a spatula until batter starts to come together. Add the carrots and the walnuts and continue to mix until everything is evenly combined.
  5. Pour the batter into the prepared pans and bake for 30-34 minutes, or until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean. ( Cara aku pula, bahagi adunan sama banyak kepada 4 bahagian dan bakar satu persatu selama 20 minit atau sehingga kek masak) Allow to cool completely on a cooling rack before removing from pans and assembling.


Carrot Walnut Cake


Cream Cheese Frosting

250gm mentega ( lembutkan )
250gm cream cheese ( lembutkan )
180gm gula aising ( diayak )

Cara-cara
  1. Pukul mentega bersama gula aising hingga putih dan gebu.
  2. Masukkan cream cheese dan terus pukul hingga sebati dan tidak berketul.
  3. Apabila adunan sudah sebati, bolehlah dilepa pada kek.

Carrot Walnut Cake


Cara melapis kek
  1. Letak sekeping kek atas papan kek. Ratakan cream cheese atas kek. Kemudian letak sekeping lagi kek.Ulang hingga kepingan kek yang terakhir.
  2. Salut seluruh kek dengan cream cheese.
  3. Jika suka boleh salut keliling kek dengaan kacang walnut.
  4. Sejukkan dahulu sebelum dipotong.

Carrot Walnut Cake

Biscoff Tiramisu

Biscoff Tiramisu


    Assalamualaikum.. Selamat tahun baru semua... Dah masuk tahun 2022 hari ni... Bila dah tahun baru ni mesti hangpa ada azam baru kan... Aku tahun ni nak berazam bagi rajin update blog dah laa... Hahahaa... Macam tak ada azam lain la kan... Bila dah tahun baru ni, maka wujud la kek tahun baru bersempena kek birthday kak aku... Tiap-tiap tahun kalau aku dan aku akan buat kek untuk dia. Tahun ni aku buat kek simple ja... aku buat tiramisu dan carrot cake. Kek tiramisu ni dia ada penambahan rasa dari biscoff spread tu. Rasa dia sangat sedap. Bila kita gigit tu terasa rangup dari biscoff spread tu. Kalau ada yang nak mencuba boleh tengok resepi kat bawah tu. Nanti aku share resepi carrot cake pulak. Byee...
 

Biscoff Tiramisu


Biscoff Tiramisu

Espresso Syrup
200g air
50g gula kastor
4 sb serbuk espresso

Cara-cara
  1. Satukan semua bahan dalam bekas & panaskan hingga gula cair.
  2. Ketepikan dulu sebentar.

Biscoff Tiramisu


Biscoff cheese filling

Bahan A
1 biji kuning telur, gred A
1 biji telur, gred A
20gm gula kastor

Bahan B
1 1/2 sudu besar serbuk gelatin
50gm air

Bahan C
250gm mascarpone cheese, suhu bilik
50gm gula kastor
2 sudu besar air + 1 sudu besar serbuk espresso

Bahan D
300gm non dairy cream, dipukul pekat

Bahan-bahan lain
400gm sponge finger ( forno bonomi savoiardi )
crunchy biscoff spread, dicairkan


Cara-cara
  1. Satukan bahan A dalam bekas tahan panas. Masak guna kaedah double boiler hingga sebati. Guna api perlahan.
  2. Dalam bekas lain, satukan bahan B. Gaul rata dan masukkan dalam adunan A tadi. Kacau rata hingga gelatin cair sepenuhnya dan alihkan dari api. Sejukkan sebentar.
  3. Satukan mascarpone cheese dan gula, pukul hingga berkrim guna handwhisk. Masukkan campuran espresso dan kacau lagi.
  4. Kemudian satukan adunan cheese bersama dengan adunan gelatin, kacau rata lagi. Masukkan pula bahan D dan kaup balikkan hingga halus dan sebati. Bahagi kepada 3 bahagian sama banyak.
  5. Sediakan loyang loosed base bulat bersaiz 8 inci. Celupkan sponge finger kedalam espresso syrup dan susun dalam loyang. Tuang satu bahagian cheese filling atas sponge finger yang telah disusun. Sendukkan sedikit crunchy biscoff spread atas cheese filling. Ulang langkah tadi hngga habis.
  6. Simpan kek dalam peti sejuk selama 3 jam atau hingga mengeras baru boleh dipotong. Potong guna pisau panas untuk potongan yang kemas.


Biscoff Tiramisu

Biscoff TiramisuBiscoff Tiramisu