Monday, 29 November 2021

Kek Pisang Blend Moist Gebu Sedap



      Assalamualaikum semua.... Lama kita tak berjumpa kat blog aku ni... Hari ni aku nak share resepi paling mudah. Tak yah pakai mixer pun. Cuma pakai blender ja... Tapi kalau nak pakai blender tu kena la basuh elok-elok. Satgi tak pasai-pasai kek pisang hangpa ada rasa pedas-pedas. Tak pun ada bau serai-serai sikit... Nanti jadi resepi baru pulak... Hahaa... Aku buat kek pisang ni pun sebab dok tengok pisang kat dapur tu terbiaq ranum ja.... Nak makan macam tu ja tak berapa selera. Tapi bila dah jadi kek ni laju sikit habis. Tambah-tambah lani kan tengah musim hujan. Pekena pulak dengan kopi hangat... Slruppp.... Sapa yang nak mencuba boleh tengok resepi kat bawah tu... Selamat mencuba....





Kek Pisang Blend Moist Gebu Sedap

Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
** ayak semua dan satukan **

7- 8 biji pisang emas ( jadikan satu cawan )
1 cawan minyak masak
1 cawan gula
3 biji telur
** blend semua **


Cara-cara
  1. Bahan tepung disatukan lalu diayak dan dimasukkan dalam bekas besar. Kemudian tuang bahan yang dah diblender ke dalam bekas tepung tadi.
  2. Kaup balik tepung dan bahan blender hingga sebati.
  3. Alaskan loyang dengan kertas minyak ( aku guna loaf pan ). Tuang adunan dan bakar pada suhu 170C selama 1 jam atau sehingga kek masak ( kalau suka boleh tabur apa-apa jenis kekacang atas kek sebelum dibakar ) . Cucuk tengah kek dengan lidi ( kalau lidi bersih tanda kek dah masak ). Kalau kukus selama 45minit.
  4. Dah sejuk sedia dihidangkan...