Tuesday, 16 December 2014

Apam Susu



     Assalamualaikum semua... Hari ni aku nak update n3 yang tertunggak dekat dua minggu dah... Lamakan... Hihiii... Tap pa la, janji aku sempat update... Untuk n3 kali ni aku nak share satu  resepi yang menjadi fenomena kat facebook sebelom ni. Ramai yang dok cerita pasal kesedapan dan kegebuan apam susu ni... Memang betol apa yang depa dok kata tu. Memang gebu dan sedap. Makan waktu petang ditemani dengan secawan teh O memang mengasyikkan... Boleh makan berkeping-keping okkk... Apam aku ni ada problem sikit. Jadi banyak rongga udara. Besar-besar pulak tu. Heran jugak. Padahal sebelom aku kukus aku dah hentak-hentak sikit loyang tu untuk buang udara dalam adunan... Jadi tak berapa lawa bila potong sebab nampak lubang-lubang kosong.. Tapi seb baik rasa sedap... Untuk rasa apam ni aku letak coklat dan pandan emulco. Nak letak rasa apa-apa pun boleh... Ikut rasa tekak anda... Terima kasih kepada penyumbang resepi niii... Ok la, sampai sini dulu... Byee...






APAM SUSU
Resepi Oleh : Sabrina Khan
Rujukan : Nana Aboy
C&P : Kak Ita

-2 cawan tepung gandum
-1 sudu teh baking powder
-4 biji telur
-1 cawan gula halus
-1 sudu teh esen vanilla
-1 sudu besar ovellete
-4 sudu besar susu pekat manis
-4 sudu besar minyak jagung
-Pewarna yang di sukai
-Perasa


Cara-Cara
  1. Panaskan kukusan dahulu sebelum kita mulakan proses membuat apam
  2. Mula-mula satukan tepung bersama baking powder kemudian di ayak Ketepikan
  3. Dalam bekas pemutar, satukan telur, gula halus, ovellete dan esen vanilla. Kemudian putar sampai gebu dan adunan bertukar ke warna putih. Masukkan susu pekat manis. Putar lagi hingga sekata
  4. Tambahkan pula minyak jagung dan putar lagi. Masukkan tepung dan baking powder yang telah di ayak tadi. Kaup balik adunan rata
  5. Bahagikan adunan kepada 3 atau 4 warna. Setiap warna pilihan boleh letakkan perasa yang di sukai jika suka. Gaul rata
  6. Sediakan loyang 8 inc dan sapukan mentega pada loyang. Tuangkan adunan berselang seli warna hingga habis
  7. Kukus dalam kukusan yang telah mendidih airnya selama 40 minit ( tutup kukusan hendaklah di balut dengan kain supaya wap air tidak jatuh atas apam )
  8. Angkat apam setelah masak. Keluarkan dari loyang. Potong bila ianya telah sejuk




Thursday, 11 December 2014

Terima Kasih AROMA



     Assalamualaikum semua... Sihat ke...? Lama tak jenguk blog ni... Hari ni curi masa sikit nak letak satu N3 yang sangan mengejutkan lagi memeranjatkan... Hihiii... Tak sangka plak blog aku ni boleh keluar dalam majalah AROMA... Syukur sangat. Ye la, kalau ikutkan blog aku baru ja masuk dua tahun... Mana boleh lawan bloger-bloger otai yang lain... Kalau tanya perasaan aku, haaa... Mesti la syok habisss.... Glemer jap satu kampung... Hihihiii.... Terima kasih ye team AROMA terutama En. Faris & Siti Dimiati. Kalau nak tau lebih lanjut, boleh la dapatkan majalah AROMA ni dekat kedai buku berdekatan isu bulan disember... Oh ya, tahniah juga kepada bloger yang lain terutama ABM ( alif iskandar ) dengan menu roti yang sangat menarik...
huhuuu... Byee...




Wednesday, 3 December 2014

Carrot Cupcake




     Assalamualaikum.... Malam ni bersiaran dengan carrot cupcake yang sangat sedap lagi moist gitu... Carrot cupcake ni aku buat untuk menu minum petang tadi. Resepi ni aku copy dari mat gebu. Kalau ikut dia buat dalam bentuk kek, tapi aku terderhaka la pulak buat dalam bentuk cupcake... Hihihii... Senang sikit nak makan. Bila buat dalam bentuk capcake ni dapat la dalam 20 biji. Aku buat dalam bekas saiz 2.5 oz. Kalau nak letak krim banyak-banyak macam aku letak atas cupcake tu kena gandakan adunan. Kalau tak memang tak cukup la... Kalau sapu ala kadar rasanya cukup-cukup la... Ok la, sampai takat sini dulu... Byeee....






Carrot Cupcake


Bahan-Bahan
-1 cawan tepung gandum*
-1 camca teh baking powder*
-1/2 camca teh soda bicarbonate*
-1/2 camca teh garam halus*
-1 1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*disatukan dan diayak)
-2 biji telur gred "A"
-3/4 cawan minyak jagung
-1/2 cawan gula perang @ soft brown sugar (resipi asal guna 1 cawan gula kastor)
-1 1/4 cawan parutan lobak merah, perah sedikit airnya
-1/2 cawan nenas dalam tin, toskan dan cincang kasar
-1/2 cawan kelapa kering
-1/2 cawan kacang walnut, cincang


Cara-Cara
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, sediakan bekas cupcake secukupnya. Walnut digoreng tanpa minyak hingga wangi, angkat dan ketepikan. Kelapa kering juga digoreng tanpa minyak hingga harum, tapi jangan sampai hangus, kasi perang sedikit saja, angkat dan ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, masukkan telur, minyak jagung dan gula, kacau dengan whisk hingga rata, sebati dan gula hancur (kurang lebih 3 - 4 minit). Masukkan bahan2 diayak tadi dan gaul perlahan hingga sebati, gunakan spatula.
  3. Masukkan nenas, lobak merah parut, kelapa kering dan walnut tadi. Gaul rata menggunakan spatula hingga mesra. Sudukan adunan ke dalam bekas cupcake dan bakar selama 25 - 30 minit atau hingga masak.
  4. Sejukkan atas jaringan sebelum disapu dengan cream cheese dan hias ikut suka. Simpan kek dalam peti sejuk jika tidah habis dimakan...






Bahan Cream Cheese Toping
-70 g mentega tanpa garam
-125 g cream cheese
-1 camca teh esen vanilla
-1 1/2 camca besar gula aising, diayak


Cara-Cara
  1. Putar cream cheese dan mentega hingga sebati, masukkan gula aising dan esen vanilla, terus memutar hingga gebu dan halus. Gunakan kelajuan sederhana...Boleh sapu atas cupcake tadi dan hias ikut suka.





Thursday, 27 November 2014

Seafood Pizza



    Assalamualaikum semua... Agak lama aku tak timbul kat blog ni... Hampir tiga minggu lebih rasanya... Biasa la agak sibuk sikit.. BW pun sekadar kejap-kejap ja... Komen pun tak sempat nak tinggalkan... Yang buat aku sibuk tak sempat nak update blog ni sebabnya dalam bulan ni aku ada amek tempahan kek. Tak banyak mana pun. Cuma orang terdekat ja.. Nak rasa jugak macam mana bila amek oder ni... Memang penat rupanya... Nak layan kerenah pelanggan lagi... Ada nak kek murah dan sedap, tapi nak harga murah... Pening jugak la... Lepas ni kalau nak buat open oder kena pikir dua tiga kali la dulu...Lepas tu berlaku banjir pulak kat kampung aku ni... Rumah aku pun air naik jugak... Tak teruk sangat la, cuma penat nak mencuci ja... Hihiii... Berbalik pada resepi hari ni, aku ada buat seafood pizza... Pizza ni yang dua minggu lepas... Hihiii... Memang dah habis la... Resepi asal topping dia letak daging. Tapi aku buat letak seafood. Letak isi udang dan sotong. Selain tu aku letak juga jejari ketam, bebola udang dan sotong... Lagi mewah rasanya tau. Untu base piza ni aku dah cuba kedua-duanya dan aku lebih suka base II. Base I pun ok jugak... 




Seafood Pizza


Pizza base I :
-2 cawan tepung gandum
-2 sudu kecil yis segera mauripan
-2 sudu besar susu tepung
-160 ml air suam
-1 sudu besar gula halus
-1/2 sudu kecil garam
-1/2 sudu besar bread softener (pelembut doh)
-1 sudu besar olive oil atau marjerin/mentega cair


Cara-cara :
  1. Rendam yis bersama air suam selama 10 minit. (Yis yang baik akan mengeluarkan buih).
  2. Dalam mangkuk/bekas berasingan, campurkan kesemua bahan yang selebihnya dan gaul/ramas dengan hanya menggunakan jari. Kemudian, buatkan lubang di tengah-tengahnya dan tuangkan yis tadi perlahan-lahan. Uli sehingga menjadi doh yang elastik.
  3. Simpan doh di dalam satu bekas yang agak besar dan tutup kemas dgn kain lembab. Rehatkan doh selama 45-50 minit.
  4. Panaskan oven pada suhu 180C. Sediakan acuan/loyang/pan pizza. Lengserkan sedikit dengan minyak zaitun.
  5. Keluarkan doh dari bekasnya. Tumbuk-tumbukkan sedikit untuk keluarkan angin. Kemudian letakkan doh di dalam pan dengan hanya menekan dengan telapak tangan sahaja. Tidak perlu dicanai (tapi kalau nak, boleh juga). Ratakan doh sehingga padat.
  6. Cucuk permukaan doh dengan garpu dan sapukan dengan minyak zaitun di tepi-tepi doh dengan berus pastri(supaya ia akan kelihatan cantik dan berkilat setelah masak). Biarkan ia rehat selama lebih kurang 10 minit.
  7. Bakar doh selama 7-10 minit. Kemudian keluarkan dari oven.
  8. Akhir sekali ratakan dengan sos tomato, mayonis dan bahan-bahan topping yang lain. Tuangkan sos keju dan taburkan keju parut.
  9. Bakar selama 20 minit atau hingga keperangan.


Pizza base II :
-2 cawan tepung roti
-2 sk yis mauripan
-90 ml air suam
-70 ml susu segar suam
-1 sk garam halus
-2 sb gula
-1 sb marjerin
-1 sb susu tepung


Cara-cara :
  1. Satukan kesemua bahan(kecuali susu segar dan air) di atas ke dalam satu bekas besar dan gaulkan rata.
  2. Kemudian tuangkan susu segar dan air. Uli sehingga menjadi doh yang elastik.
  3. Kemudian rehatkan doh(tutup dengan kain lembab) selama 1 jam.
  4. Panaskan oven pada suhu 180C. Sesudah itu, tumbuk-tumbukkan doh tadi dan canaikan mengikut saiz dulang/pan yang digunakan. Sapukan sedikit minyak zaitun/minyak masak pada dulang tersebut dan ratakan dengan doh tadi. Cucuk-cucukkan doh dengan garpu. Bakar selama 5 minit. Keluarkan.
  5. Untuk menyusun topping : Sapukan sos tomato dan mayonis di serata doh pizza, diikuti dengan toppingnya. Kemudian tuangkan sos keju di atasnya dan taburkan dengan keju parut dan oregano. 
  6. Bakar selama 20 minit atau sehingga keperangan.





Topping/Filling : (2 large pizza)
-400 g daging cincang (dicincang/minced) ( ganti dgn udang & sotong )
-3 ulas bawang putih (dicincang)
-1 labu bawang besar (dihiris dadu kecil)
-1/2 botol sos spagetti lada hitam (lain-lain pun boleh)
-sedikit garam dan gula
-3 sudu besar mentega


untuk hiasan :
-sedikit oregano kering
-cendawan shitake
-hirisan nenas ( x letak )
-hirisan kapsikum
-hirisan bawang besar
-keju parut
-lain-lain ikut suka


Cara-cara : 
  1. Panaskan mentega di dalam kuali. Tumis bawang putih dan bawang besar sampai perang.
  2. Masukkan minced beef/chicken dan kacau rata-rata. Biarkan ia kering seketika. Kemudian masukkan bahan-bahan selebihnya.
  3. Kacau hingga pekat/kering.





( aku x buat )
Untuk Sos Keju :
* 1 1/2 cawan susu segar
* 1 sudu besar mentega
* 1 sudu besar tepung gandum (dibancuh dgn sedikit air)
* 100g cream cheese
* sedikit lada sulah
* sedikit gula dan garam


Cara-cara :
  1. Cairkan mentega di dalam periuk/saucepan. Masukkan susu dan krim keju. Kacau hingga keju hancur. Masukkan bancuhan tepung, lada sulah, gula dan garam. Kacau lagi hingga pekat

Jika tak nak menggunakan sos keju, boleh je skip, ok. Tapi kalau letak, lagilah makan bertambahtambah. Enak bangat!!







Sunday, 2 November 2014

Kaswi Pandan Seri Wangi



    Assalamualaikum... Selamat petang semua... Makan apa petang ni... Aku petang ni buat kuih kaswi... Resepi ni aku copy dari kak yati... Hmmmm... Agak lama aku tak buat kuih-kuih ni. Salalu dengan kek je. Tapi hari ni tergerak hati pula bila nampak kak yatie post resepi kuih kaswi pandan seri wangi ni... Memang sesuai la nama tu ada perkataan seri wangi... Dah la nampak berseri bila masak, wangi dengan haruman pandan pulak tu... Sapa yang tak terpikat dengan godaan kuih ni... Rasanya ni la antara kuih kaswi yang paling ok pernah aku buat. Jadi dengan eloknya... Sebelom ni selalu buat, tapi kadang-kadang ok, kadang-kadang tak. Sebab tu la aku jarang buat kuih-kuih ni. Bukan salah resepi, aku ni memang tak teror buat kuih. Tapi kalau kek, suka aku sebab selalunya menjadi walaupun kadang-kadang ada yang tak berapa ok... Apa-apa pun terima kasih kak yatie sebab sudi kongsi resepi kuih kaswi yang mudah dan sedap ni... Byee...







Kaswi Pandan Seri Wangi
C&P : Kak Yatie


Bahan-Bahan ( loyang 8 inci )
-1 1/2 cwn tepung gandum
-1/2 cwn tepung ubi
-1 cwn gula pasir halus
-2 1/2 cwn santan (Yatie guna santan kotak 200ml dan selebihnya tambah air biasa)
-1 cwn air pandan (air di kisar bersama 3 helai daun pandan dan tapiskan)
-1 sudu besar air kapur sireh
-1/2 sudu kecil garam
-sedikit pewarna hijau.

**1/2 biji kelapa parut putihnya sahaja dan sedikit garam halus, gaulkan rata dan boleh di makan bersama kaswi pandan seri wangi.


Cara-Cara
  1. Panaskan kukusan sementara membancuh adunan kaswi.
  2. Sapu sedikit minyak di sekeliling loyang dan alaskan plastik. Ketepikan dulu.
  3. Kalau guna acuan kecil sapu bekas acuan dngn sedikit minyak juga. Ketepikan dulu.
  4. Sementara itu, satukan tepung ubi dan tepung gandum dlm mangkuk besar.
  5. Masukkan gula, garam, air pandan dan santan. Gaul sebati.
  6. Masukkan air kapur dan pewarna hijau. Saya blend je semuanya.
  7. Tuang dlm loyang yg di panaskan sebentar dan kukus selama 35 minit.
  8. Kalau guna acuan kecil, masa mengukus pendek sedikit, antara 15-20 minit.
  9. Bila dah masak, angkat dan sejukkan. Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong.






Saturday, 1 November 2014

Potato Fritters (Cucur Kentang)



    Assalamualaikum dan selamat petang semua... Pejam celik, pejam celik dah masuk bulan 11. Tak lama lagi nak masuk tahun 2015. Kejap ja masa berlalukan. Tak sedar pun. Hari ni aku nak share satu resepi yang menjadi fenomena jugak la beberapa bulan yang lepas. Aku ni baru sempat nak mencuba. Tak sangka, sedap rupanya cucur kentang ni. Rangup krup-krup plak tu... Lepas makan cucur ni tetiba ja datang idea nak letak isi udang dalam adunan cucur ni. Mesti sedapkan. Lepas ni aku nak try letak isi udang tengok. Pasti meletop,letop rasanya kan... Hahahaa...  Sebelom tu, jom tengok resepi kat bawah tu. Terima kasih Alongroz sebab kongsi resepi ni dan juga kepada pemilik asalnya... Byee...






Original Source: Ummi@HomeSweetHome
Resepi olahan semula oleh HomeKreation & juga inspirasi dari kawan2 yg sudah mencuba Boleh google untuk melihat hasil dari kawan2 blog
Hidangan: 3 orang

BAHAN2:
-3 biji Kentang*
-1 btg Karot* (* sagat kasar )
-4 sb Tepung Jagung
-5 sb Tepung Gandum
-1 bj Telur - pukul sedikit dgn garfu
-Sedikit Daun Kucai
-1 bj Cili Merah - hiris
-1 bj Bwg Besar - hiris
-Garam, Lada Hitam serbuk


CARA2:
  1. Gaul kesemua bahan2 sehingga rata.
  2. Panaskan minyak yang agak banyak seperti menggoreng cucur. Sudukan adunan ke dlm minyak & balik2an sehingga garing.
  3. Toskan minyak & hidangkan panas2 dgn sos cili.







Friday, 31 October 2014

Nasi Komok atau Khao Mok Gai



    Asssalamualaikum dan selamat petang semua.... Ni menu tengahari tadi... Kalau nak rasa, harap maaf ye, dah habis. Aku buat sikit je. Cukup-cukup untuk tiga orang makan. Resepi nasi ni aku tak pernah dengar sebelom ni. Katanya nasi komok ni bermaksud nasi briani siam. Walaupun aku dok sempadan dengan negeri siam, tak tau la pulak wujud nasi ni. Aku tanya mak aku maksud khao mok gai tu, mak aku cuma paham khao yang bermaksud nasi. Tu pun tak pasti. Mak aku pun dah tak berapa ingat bahasa siam ni... Sapa nak kepastian cer googel tengok ok.... Pasal rasa nasi ni pulak sedap jugak, cuma kalau tengok macam set nasi ayam ja.. Cuma tak ada kicap pedas... Untuk set nasi ni aku memang buat sikit sebab dalam rumah ni ada tiga orang ja... Ayam tu aku buat separuh. Nasi pulak aku sukat beras sebanyak 1 1/2 cawan. Main agak-agak masa nak sukat air untuk tanak nasi tu... Terima kasih kepada yang menyumbangkan resepi nasi ni... Jom tengok resepi pulak....





NASI KOMOK / KHAO MOK GAI
Di kongsikan oleh : Kak Azian
Rujukan : Ayu
C&P : Kak Ita

Sebelum kita memasak Nasi Komok ni kita perlulah menyediakan rempah Komok terlebih dahulu. Sebenarnya rempah Komok ni ada di jual mungkin di utara, atau di sempadan Thailand. Tapi bagi mereka yang sukar mendapatkan rempah komok bolehlah mengikut resepi yang dikongsikan oleh Kak Azian.

REMPAH KOMOK
-2 sudu teh rempah kari daging
-1 sudu teh serbuk kunyit
-1 sudu teh serbuk ketumbar
-1/2 sudu teh serbuk jintan putih
-1 sudu teh garam
-1 sudu besar gula

Semua bahan di atas di satukan, campurkan sedikit air gaul rata untuk di jadikan pes.


NASI KOMOK
-1 ekor ayam ~ dipotong 4 dan cuci bersih
-5 cawan beras basmathi ~ rendam sebentar, cuci dan toskan
-4 sudu besar minyak ghee / minyak sapi
-1 batang kulit kayu manis
-4 biji buah pelaga
-3 kuntum bunga lawang
-5 kuntum bunga cengkih
-1 batang serai ~ dititik ita tambah
-5 ulas bawang merah ~ dihiris
-4 ulas bawang putih ~ dihiris
-3 batang akar ketumbar ~ hiris sikit untuk buang tanahnya dan cuci bersih
-3 sudu besar Rempah Komok / guna resepi di atas
-200 ml susu cair
-8 cawan air
-garam secukup rasa
-1 kiub ayam ~ ita tambah


Cara-Cara
  1. Pijarkan minyak sapi dalam periuk.
  2. Tumiskan bahan rempah tumis, kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih , buah pelaga dan serai hingga harum.
  3. Masukkan bahan yang di hiris dan masak hingga ia layur
  4. Kemudian masukkan pes rempah komok dan masak hingga garing. Sentiasa kacau supaya ianya tidak hangus
  5. Setelah garing, masukkan air dan akar daun ketumbar. Biarkan air rebusan mendidih
  6. Kemudian masukkan ayam, kiub ayam dan garam secukup rasa. Rebus hingga ayam separuh empuk
  7. Angkat ayam dan toskan
  8. Masukkan beras ke dalam periuk nasi
  9. Masukkan air rebusan ayam secukupnya untuk menanak nasi
  10. Kemudian masukkan susu cair
  11. Perasakan garamnya jika kurang.
  12. Tanaklah nasi seperti biasa.

*Ambil 1 cawan air rebusan ayam dan asingkan untuk di buat sos cili





AYAM GORENG
-Serbuk kunyit secukupnya
-Garam secukup rasa

Cara-Cara
  1. Ayam yang telah kita toskan tadi, kita gaulkan bersama serbuk kunyit dan garam secukup rasa.
  2. Kemudian goreng terendam di dalam minyak panas.
  3. Setelah kuning keemasan angkat dan toskan minyaknya


Ita perapkan ayam bersama rempah ayam goreng
Aku perap dengan sos lada hitam




SOS CILI
-1 cawan air rebusan ayam
-6 biji cili merah
-4 biji cili padi ~ jika inginkan pedas
-2 ulas bawang putih
-4 tangkai daun ketumbar
-2 sudu besar cuka ~ boleh juga perahkan jus lemon
-garam dan gula secukup rasa
-Sedikit cili sos ~ ita tambah
-Sedikit kicap manis ~ ita tambah


Cara-Cara
  1. Kisarkan cili merah, cili padi, bawang putih dan daun ketumbar bersama air rebusan ayam tadi.
  2. Masukkan dalam periuk dan masak hingga kuah agak pekat
  3. Ita tambahkan sedikit cili sos dan sedikit kicap manis
  4. Bila kuah telah pekat perasakan dengan garam dan gula
  5. Boleh tambahkan cuka atau perahan jus lemon





SUP KOMOK
Lebihan air rebusan ayam tadi, ita jadikan sup untuk di makan bersama Nasi Komok sebagai kuahnya. Ita cuma perasakan dengan garam dan taburkan hirisan daun ketumbar.






Wednesday, 29 October 2014

Black Cherry Cheesecake




    Assalamualaikum dan selamat petang semua... Menu apa petang ni... Aku tak ada buat apa-apa pun untuk petang ni. Cuma nak tayang cheese cake yang dah lama habis dimakan. Memang dah lama aku tak buat cheese cake ni. Selalu kalau nak buat pun yang jenis gebu-gebu dan ringan-ringan. Tapi kali ni buat yang berat sikit. Resepi pun muda. Bahan yang nak guna pun tak banyak. Kalau makan cheese cake jenis ni memang cepat kenyang. Tak macam cotton soft japanese cheesecake, kalau yang tu berkeping-keping makan pun tak heran. Terima kasih alongroz sebab kongsi resepi ni. Katanya ni cheesecake kesukaan anaknya... Aku pun suka jugak. Sedap, separuh cheesecake tu aku yang makan sorang. Huhuuu... Ok la, kalau nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tuuu...







Black Cherry Cheesecake
C&P : AlongRoz
Saiz: 5" x 8" ( aku guna loyang bulat springform 6'' )

BASE:
-1 bungkus Biskut Oreo - buang inti & hancurkan
-2-3 sb Butter

Cara-Cara

  1. Gaulkan sebati & tekan ke dlm tin yg di lapik kertas/aluminium.
  2.  Bakar selama 10 minit 180C.



FILLING:
-1 pack/250g Cream Cheese
-1/3 cwn Gula
-1 bj Telur (Gred A)
-2 sb Susu Cair Evaporated
-1 st Esen Vanilla

Cara-Cara

  1. Pukul Cream c heese & gula sehingga sebati.
  2. Masukkan telur & pukul lagi sehingga sebati.
  3. Masukkan susu & EV, pukul sebati.
  4. Bakar 170C selama 30 minit sehingga permukaan nya agak pejal.
  5. Sejukkan di suhu bilik.
  6. Tuangkan topping black cherry & sejukkan dlm petisejuk semalaman.



TOPPING:
-1/2 tin Blac k Cherry filling
-30ml Air Panas
-1/2 st Serbuk Agar-Agar (Along guna 1 st keras sedikit, so sarankan separuh jer) ( aku letak 1/2 st )

Cara-Cara

  1. Campur kesemua bahan & masak sehingga agar2 larut.
  2. Sejukkan sedikit sehingga suam & tuang ke atas cheesecake.






Sunday, 26 October 2014

Jeruk Betik Asam Boi & Salam Maal Hijrah 1436



    Assalamualaikum dan salam maal hijrah 1436. Tahun baru, kita mula buku baru. Kita lupakan kisah-kisa lama. Kita mulakan hidup baru... Tengah malam ni aku nak share satu resepi yang sangat hot kat FB sekarang ni. Apa lagi kalau bukan jeruk mangga asam boi. Tapi aku tak ada stok buah mangga kat rumah ni. Jambu batu pun tak masak lagi... Hmmm... Yang ada pun buah betik... Jadi la... Rasa pun sedap, cuma tak masam macam buah mangga la. Walaupun tak masam, makan tetap dok ulang jugak. Selalunya benda-benda macam ni orang mengandung ja yang minat. Sekarang ni dah tak kira sapa pun. Termasuklah aku... Hahahaa... Sedap habis... Untuk jeruk betik asam boi ni aku letak hirisan cili padi yang hijau saja. Yang merah aku letak sebijik-sebijik sebagai hiasan saja. Tak berani nak potong. Nak tau sebab apa, yang merah tu memang pedas yang amat kalau nak bandingkan dengan yang hijau tu... Tak berani aku... Sapa yang nak try boleh tengok resepi kat bawah ni... Bukan payah mana pun... Campur-campur bahan ja... Ok la, byee...








Jeruk Betik Asam Boi
Sumber : FB & Google

Bahan-Bahan
-1 biji betik mengkal
-1 cawan gula ( boleh kurangkan )
-1 bungkus asam boi ( RM2, hihii )
-1 sudu teh garam
-cili padi merah dan hijau ( dipotong )

Cara-Cara

  1. Kupas betik dan potong kepada saiz yang sesuai. Basuh dan toskan.
  2. Satukan semua bahan dan gaul sebati. Masukkan ke dalam balang dan simpan dalam peti sejuk semalaman...
  3. Siap dan boleh makan sambil nonton tv...






Wednesday, 22 October 2014

Upside Down Pineapple Cake & Happy Deepavali



    Assalamualaikum semua... Sebelum tu nak ucapkan Happy Deepavali kepada yang menyambutnya. Kepada yang tak sambutnya selamat bercuti. Kepada yang kena kerja, selamat bekarja lah... Hihiii... Petang ni nak tayang kek yang nampak sangat cantik dipandang... Rasa kek ni macam kek butter pun ada. Cuma satu ja, ada rasa masin sikit kat permukaan buah nenas tu. Ni sebab aku guna salted butter la kot. Lepas ni kalau nak buat kena guna yang unsalted la pulak... Mmmm... Takat sini lah dulu, tak tau nak tulis apa dah. Ok, byee...








Upside Down Pineapple Cake
Sumber : CMG
C&P : Kak Yatie

BAHAN-BAHANNYA
-2 tin nenas berkaleng/gegelang dalam tin-ditoskan
-Ceri merah secukupnya
-250 gm mentega
-5 biji telur gred A, asing kuning dan putih
-135 gm gula halus
-135 gm tepung gandum*
-2 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak 3 kali)
-1 camca teh esen vanilla
-1/4 cwn jus nenas dlm tin- saya tambah ( aku pun tambah )

Bhn utk karamel
-2 camca besar butter di cairkan
-1/4 cwn gula perang/brown sugar


CARA MEMBUATNYA
  1. Gris springform pan berukuran 9 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser kertas minyak dengan sedikit mentega juga.
  2. Tuang butter yg di cairkan ke dlm loyang dan tabur 2. rata brown sugar. Susun gegelang nenas dalam tin, sumbat dengan ceri merah pada setiap lubang nenas tadi (1 biji ceri, belah 2). Ketepikan.
  3. Putar mentega dengan sebahagian gula halus dan esen vanilla hingga putih, masukkan telur kuning satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gebu. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata dan ketepikan.
  4. Dalam mixing bowl yg bersih dan kering, putar putih telur hingga berbuih, masukkan baki gula dan terus memutar hingga kembang dan kental. Gaul putih telur tadi ke dalam adunan tepung sedikit demi sedikit dengan menggunakan kaedah kaup balik. Kacau rata.
  5. Tuang dalam tin tadi dan ratakan. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 50 minit atau hingga masak, bergantung pada oven masing2. Sejukkan kek sebelum dihidangkan. Kek ni memang sedikit turun bila masak.
  6. Setelah kek sejuk, terbalikkan biar permukaan nenas kat atas. Sebab tu nama dia Upside down.





Tuesday, 21 October 2014

Kek Pisang Marble



      Assalamualaikum dan salam sejahtera semua... Malam ni aku nak share satu resepi kek pisang. Bukan kek pisang biasa tau, kek pisang marble okk... Kalau kek pisang biasa tu memang dah selalu dok makan kan. Apa kata kali ni cuba yang berlainan sikit. Kalau tengok resepi asal cuma letak coklat emulco ja, tapi aku dah derhaka tambah satu lagi perasa panda... Hihihiii... Jangan marah kak ros sebab saya dah derhaka resepi ni. Lagi satu aku dah ganti gula biasa kepada gula perang... Derhaka lagi... Hihihiii.... Derhaka-derhaka pun nasib baik menjadi... Selalunya kek yang dok derhaka ni boleh tak menjadi tau aku dah pernah kena okk, jangan memain. Rasa kek ni sangat moist. Gandingan coklat emulca dan pandan paste memang sangat serasa. Rasa pun tak ganjil sangat... So, kalau ada yang teringin nak mencuba boleh la tengok resepi kat bawah ni...








Kek Pisang Marble Susu
C&P : Ros ( jintanmanis )

-2 cawan tepung gandum
-1 cawan gula ( aku ganti gula perang )
-1/2 cawan minyak masak
-1/2 cawan susu segar
-4 biji pisang yang ranum
-1 sudu kecil baking powder
-1/2 sudu kecil soda bikarbonat
-secubit garam
-sedikit esen vanila
-3 biji telur
-sedikit coklat emulco ataupun serbuk koko
-pandan paste ( aku tambah )


Cara-caranya
  1. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat, selepas itu, lenyek pisang dan campur sedikit dengan garam, ketepikan, kemudian, pukul telur bersama gula hingga kembang.
  2. Setelah adunan telur sudah kembang, masukkan pisang yang telah dilenyek tadi bersama minyak masak, kacau sebati, selepas itu masukan tepung sedikit demi sedikit dan masukkan pula susu segar dan esen vanila, kacau sebati menggunakan spatula atau senduk kayu.
  3. Ambil kira-kira 2 senduk adunan kek, dan campurkan dengan coklat emulco atau serbuk koko, kacau sebati dan ketepikan ( aku amik 1 senduk untuk coklat emulco dan 1 senduk untuk pandan paste ). Curah baki adunan kek pisang di dalam acuan bulat, kemudian curah pula adunan coklat dan pandan, lorekkan perlahan dengan menggunakan garpu, bakar kek pada suhu 170 darjah celcius selama 60 minit, setelah siap di bakar, sejukkan atas redai , Selamat Mencuba.